F-35 Savaş Uçağı Uzaktan Kapatılabilir Mi?

 


F-35 savaş uçağı uzaktan kapatılabilir mi? 

Yani Kill switch özelliği var mı? 

Hemen benzer bir örnekle soruyu cevaplayalım. 


Videoya geçmeden önce kanalımıza abone olmayı unutmayın.


Bu Tesla şirketinin aracı Cybertruc. Alışılagelenin dışında bir tasarımına sahip. Kurşun geçirmez çelik gövdesi ve kırılmaya dayanıklı camları sayesinde sağlamlığı ile meşhur bir araç. 

Cybertruck’ın F-35 savaş uçağı ile ne alakası var diyorsanız. Durun videoyu geçmeden izlemeye devam edin. 


Cybertruck’ın kendisinin değil ama ona uygulanan tarifenin F-35 savaş uçağı ile doğrudan alakası var. Nasıl mı?


Rusya’ya bağlı Çeçenistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov, Elon Musk’ın kendisine Cybertruc elektrikli araç hediye ettiğini iddia etmiş ve Kadirov bu araca da makinalı tüfek entegre etmişti. 

Ayrıca Kadirov Cyrbertruc’ın Rusya Ukrayna savaşında kullanılacağını da söylemişti. 


Fakat Kadirov geçenlerde Telegram hesabından yaptığı açıklama da “Elon Musk’ın yaptığı hiç hoş bir şey değil. Kalbinin derinliklerinden gelen pahalı hediyeler veriyor, sonrada onları uzaktan devre dışı bırakıyor.” demişti. Bu arada yeri gelmişken Elon Musk’ın araç hediye ettiği iddiasını kabul etmediğini de belirtelim. 


Neyse konuyu dağıtmadan neticeye bakarsak Cybertruck uzaktan erişim yoluyla kapatıldı. O zaman akıllara gelen malum soru.


Cybertruck gibi temelde bir ulaşım vasıtası olan araç kill switch yani türkçe karşılığıyla uzaktan öldürme yoluyla kapatılabiliyorsa aynı şey uçan bilgisayar konumda olan ve ait olduğu ülkenin hava gücünü temsil eden F-35 savaş uçakları için neden olmasın? 


Pentagon ve F-35 üreticisi Lockheed Martin şirketi kill switch iddialarını reddediyor. Zaten bizde kabul etmelerini beklemiyorduk. Fakat yapay zeka çağındayız. Günümüzün ve özellikle geleceğin elektronik cihazlarının neredeyse tamamı internete ve dolayısıyla da üretildikleri şirketin ağına bağlı. O yüzden aynı şeyin F-35 savaş uçağı için de olmayacağı düşünmek bence ileri derecede saflık olur.


Hem yeri gelmişken F-35’in karmaşık yazılımı için ABD’den sürekli olarak gelen güncelleme desteğine ihtiyacı olduğunu unutmamak gerekir. Yani şöyle de düşünebiliriz. F-35 savaş uçağında kill switch olmasa bile Amerika’nın güncelleme desteğini kesmesi uçağı bir nevi uzaktan kapatmak anlamına gelir. 


Ayrıca bunun dışında ABD’nin yapacağı en büyük darbe tabiki de F-35’in bakım ve yedek parça desteğini kesmesi olur. Böylesine üstün bir teknolojiye sahip uçağı yan sanayi parçalarıyla uçuramayacağınıza göre ya ABD’nin istediğini yapmak ya da uçakları yere mahkum etmek arasında kalırsınız ki her iki durum da bir ülke için vahamet olur. 


Demek oluyor ki dostlar F-35 savaş uçağında ister kill switch özelliği olsun isterse olmazsın fark etmiyor. Her halükarda ABD’ye bağımlı oluyorsunuz. Türkiye’de bu bağımlılığı çok önceden gördüğü için Bayraktar TB2 ve TB3 sihalarını, Kızılelma ve Anka-3 insansız savaş uçaklarını, hafif taarruz ve eğitim uçağı olan Hürjet’i ve son olarak da en büyük kozu olan Kaan’ı yaptı. Ayrıca sadece bunlarla da kalmadı. Eldeki eski nesil F-16 savaş uçaklarını da yerli ve milli imkanlar ile özgür projesi kapsamında yeniledi. 


Sonuç olarak videoyu toparlayarak bitirecek olursak dostlar F-35 savaş uçağının karmaşık yazılımı, yedek parça tedariği ve güncelleme desteğine muhtaç olması yüzünden ABD’ye mahkum olma durumu bir ülkenin bence asla düşmemesi gereken bir konum. O yüzden bende elbetteki F-35 savaş uçağı yerine milli uçaklarımızdan yanayım. Hatta milli uçaklarımız operasyonel kabiliyetlere kavuşana kadar bile olsa F-35 alınmasına karşıyım. Onun yerine yazılımı milli olan blok 70 serisi F-16 veya Eurofighter Typhoon alınması bence daha mantıklı. 


Peki siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyorum.


Allah’a emanet olun arkadaşlar. 


Yorumlar

Bizi Takip Edin