Arkadaşlar selamun aleyküm.
F-35 savaş uçağı yine düştü. Yine düştü diyorum çünkü bu düşüş ilk değil. 2015 yılından beri ABD ve ABD’nin satışına izin verdiği ülkelerin envanterinde bulunan ve düşük radar görünürlüğü sayesinde hayalet uçak diye tabir edilen F-35 savaş uçakları şimdiye kadar bilinen ondan fazla kazaya karıştı. Yapılan kazaların büyük çoğunluğunun nedeni belirlenemezken bazı kazalar ise teknik veya pilot hatası olarak açıklandı. F-35’lerin yaptığı bu kazalar güvenilirlik ve bakım ile ilgili sorunlarının hala devam ettiğini bir kez daha açığa çıkarmış oldu.
Bizde F-35 savaş uçaklarının yaptığı kazaları değerlendirerek sıkça sorulan,
F-35’ler neden bu kadar çok kaza yapıyor?
F-35 savaş uçağı iyi bir uçak değil mi?
F-35’e alternatif uçaklar nelerdir? Sorularılarının cevaplarını başlıklar halinde inceledik.
O zaman lafı fazla uzatmadan ilk soru F-35 uçağı neden bu kadar çok kaza yapıyor? İle başlayalım.
Videoya geçmeden önce emekleme aşamasında olan kanalımızı yürütmeye geçirmemiz için desteğinize ihtiyacımız var. Abone olmadan izleyen dostlar. Lütfen ama lütfen kanalımıza abone olarak bize yardımcı olun.
Amerikalı milyarder Elon Musk’a göre F-35 savaş uçağı tasarımının, ihtiyaç ve hedeflerinin yanlış belirlenmesi sonucu hatalı bir temele dayandığını belirtmiş ve bu da uçağın pahalı ve karmaşık, her telden çalan ama hiçbirinde uzman olamayan bir araç haline getirdi ifadesini kullanmıştı. Ayrıca Elon Musk’a göre insanlı savaş uçaklarının dron çağında demode olduğunu ve sadece pilotların ölümüne sebep olacağını da savunmuştu.
Aslına bakarsanız F-35’lerin üretim gayesi de Elon Musk’ın düşüncelerini destekler niteliktedir.
Şöyle ki, F-35 savaş uçağı, hem hava üstünlük hemde saldırı görevlerini yerine getirmek ve savaştaki her amaç için farklı uçak geliştirmenin masraflı olmasından dolayı tek bir uçağın tüm görevleri yerine getirmesi amacıyla tasarlanan ve üretilen 5. nesil çok yönlü bir savaş uçağı.
Fakat günün sonuna geldiğimizde sahip olduğu teknolojik yapısı, havada üstünlük kurma çabası, radarda görünmezlik, dikey iniş kalkış yapma durumu gibi yani amiyane tabirle olmuşken bu da olsun diye üstüne sürekli ekleme yapılan F-35 savaş uçağı projesi, planlanandan daha karmaşık ve daha pahalı hale gelmiş en nihayetinde de devamlı sorunlar ile boğuşan bir uçak olarak havacılık tarihine geçmiştir.
Bundan ötürü bizce de F-35 savaş uçakları neden bu kadar çok kaza yapıyor? Sorusunun cevabı,
Uçağın kavram karmaşası içinde kalarak birden fazla görevi aynı anda ve mükemmele yakın bir şekilde yerine getirme gayreti yüzünden bazen sistemsel bazende pilot hataları kaynaklı sorunların düzeltilememesi ve buna bağlı olarakta uçağın bir tarafınının arıza yapmaya meyilli olması.
İkinci soru: F-35 savaş uçağı iyi bir uçak değil mi?
Videonun başında F-35 savaş uçaklarının bilinen ondan fazla kazaya karıştığından bahsetmiştik. Fakat sakın ola ki kaza yapıyorlarsa o zaman iyi bir savaş uçağı değil veya bu uçaklar çöp gibi bir yakıştırma yapacağımı zannetmeyin. Çünkü 1987’den beri hava kuvvetlerimizin envanterinde bulunan F-16’ların 30’a yakın kaza yaptığını ve bu kazalara rağmen bizim hava filomuzun F-16’lardan oluştuğunu unutmamamız gerekir. Yani kaza yapıyor demek uçağın kötü olduğu anlamına gelmez. Evet, F-35’in teknik ve yapısal sorunları da var bu doğru. Ama nihayetinde uçan bilgisayar konumunda olan F-35 savaş uçağı, düşük radar görünürlüğü, dahili silah yuvası, istihbarat, keşif, gözetleme, veri toplama, toplanan veriyi muharebe alanındaki tüm ağa bağlı kara, hava ve deniz platformlarına aktarma, F-16’a kıyasla daha iyi motor kullanma ve bu motor sayesinde on tondan daha fazla faydalı yük taşıyabilme gibi üstün özellikleri sayesinde F-35 savaş uçağı hiçte üstü tek kalemde çizilecek bir uçak değil. Ben F-35’in sorunlarının zaman içerisinde giderileceğini düşünüyorum. Yani kısaca 1980’lerin savaş uçağı olan F-16 neyse 2020’lerin savaş uçağı da F-35’de o. Dolayısıyla elbette ki F-35 savaş uçağı bence iyi bir uçak.
Fakat yeri gelmişken buraya küçük bir notta eklemek istiyorum. Malum Türkiye’nin savaş uçağı ihtiyacı var. Bir yandan Blok 70 serisi F-16, bir yandan Eurofighter Typhoon almak için uğraşıp duruyoruz. Ama başka ülkelerde jet hızıyla işleyen uçak alım süreçleri bize gelince nedense durma noktasına geliyor. Nedense dediğime de bakmayın. Aslında nedenin ne olduğunu bende sizde çok iyi biliyorsunuz. O yüzden Türkiye’nin savaş uçağı ihtiyacı için bizim aklımızda gönlümüzde Kaan’dan yana. Geçici çözüm için kısa vadede başka uçaklar değerlendirilebilir diyelim ve konuyu dağıtmadan son soru F-35’e alternatif uçaklar nelerdir? sorusunu cevaplayarak videoyu bitirelim.
Bildiğiniz gibi savaş uçakları nesillerine göre kategorize ediliyor. Günümüzün en modern olanları da beşinci nesil olanlar. Fakat literatürde beşinci nesil savaş uçaklarının sahip olması gereken özellikler kesin olarak belirlenmiş değil. O yüzden genel olarak beşinci nesil savaş uçağının taşıması gereken özellikler şu şekilde:
Düşük radar görünürlüğü, taşıdığı mühimmatların gövde içinde olması, yüksek manevra kabiliyeti ve gelişmiş teknolojik altyapıya sahip olması.
Bu yüzden şu an dünyada bu özellikleri karşılayan 4 savaş uçağı var. Bunlar:
ABD üretimi F-22 ve F-35, Rusya üretimi Su-57 ve Çin üretimi J-20 savaş uçağı. Türkiye gibi askeri ve politik sebeplerle veya yüksek maliyetler nedeniyle Amerika’dan F-35 savaş uçağını almak istemeyen ülkelerin çalacağı kapı Rusya ve Çin.
Ama ne Rusya’nın Su-57’si ne de Çin’in J-20’si kendini ispatlamış değil. En basitinden Ukrayna’da kazanımlarını kaybetmek istemeyen Rusya’nın savaşta Su-57’yi Ukrayna hava sahasına girerek kullandığına dair kesin bir bilgi bile yok. Üstelik kendi toprağı olan Kursk bölgesini savunmak için Kuzey Kore ve dünyanın diğer yerlerinden asker toplayıp cepheye sürdüğü biliniyorken.
Çin’in J-20 savaş uçağına bakacak olursak. Çin kapalı bir kutu. Dolayısıyla J-20’de öyle. O yüzden J-20 hakkında benim görüşüm nötr. Bazı kaynaklar J-20’nin F-35’e hız ve çeviklik bakımından rakip olabileceğinden bahsediyor. Bazı kaynaklari ise F-35’in gizlilik yönünden daha üstün olduğunu söylüyor. Yani dediğim gibi Çin ile beraber J-20’de kapalı kutu. O yüzden J-20 ne zamanki operasyonel faaliyete katılırda, yeteneklerini gerçek savaş meydanında gösterir ondan sonra eldeki veriler ışığında F-35’e veya başka uçaklara alternatif olup olmadığı o zaman belli olur.
Sonuç olarak videoyu kısaca özetlersek dünyadaki hegemonyasının son demlerinde olan Amerika’nın, savunma sanayi ürünleri de kısa bir müddet daha yarışı önde göreceğe benziyor. Fakat gelecekte dünyanın her yerinden kendine rakip olan devletlerle başa çıkamayacak gibi. Nasil ki siha pazarını milli gururumuz Baykar’a kaptırdıysa, ekonomik gücünü de Çin’e kaptırmak üzereyse, artık ABD’nin küresel egemenliğini sorguluma vaktidir dostlar. Ama bu sorguma tabi ki bu videoda olmayacak. Bundan sonraki videoda buluşmak üzere.
Allah’a emanet olun ve kanalımıza abone olmayı unutmayın.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yazı ile alakalı yorum yaparak değerli fikirlerinizi benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler.