Tanklar. Kara harbinin vazgeçilmez vurucu gücü. İkinci dünya savaşında Almanlara büyük üstünlük kazandıran tanklar, Rusya-Ukrayna savaşında dronlar ve tanksavar füzeler ile savaş dışı kalmasıyla tartışmalara yol açtı. Kimilerine göre tank ve türevi zırhlı araçların modern savaş dünyasında yeri yoktu. Kimilerine göre ise tanklar modernize edilmeli, yeni ihtiyaç ve beklentileri karşılamalıydı.
Türkiye’de ikinci seçeneği uyguladı ve yeni nesil Türk tankı Altay’ı geliştirdi.
Altay’ın modern savaş ortamında ne kadar etkili olacağını, ülkemizin ihtiyaçlarına nasıl cevap vereceğini ve ne zaman envantere gireceğini birazdan konuşağız. Fakat önce Altay tankının özelliklerinden ve motorunun yerli mi yoksa yabancı mı olduğundan bahsedelim.
Önce hareket kabiletinden başlayalım.
Arazi hızı 45 maksimum hızı 65 km olan Altay, %30 yan eğim %60 tırmanma kabiliyeti ile elektrik kontrollü süspansiyon birimleri ve otomatik palet gergi ayar yeteneği sayesinde üstün hareket kabiliyetine sahiptir. Tank komutanı, nişancı, doldurucu ve sürücü olmak üzere 4 mürettebattan oluşacak olan Altay, -32 ila +52 santigrat derece aralığında sorunsuz çalışabilmektedir.
Şimdi ise sırada Altay’ın zırhı ve atış gücü var. Zira Tank deyince akla ilk önce zırhı ve atış gücü geliyor. Altay tankının zırhı da şuanda ana muharebe tankı olarak kullandığımız eski nesil Alman ve ABD yapımı tanklardan elbette ki çok üstün.
Altay’ın zırhı, reaktif kompozit bileşenlerden oluşan ileri teknoloji zırh malzemeleri ve gelişmiş alt sistemler sayesinde minimum ağırlık ve hacimde yüksek seviyede koruma sağlıyor. Bu reaktif kompozit zırhı basit şekilde açıklayacak olursak da, zırh delici mühimmatlara patlayıcı ile etki ederek atılan mühimmatın sahip olduğu enerjiyi absorbe ederek tankın üzerinde oluşacak etkiyi azaltmayı sağlamaktadır.
Altay’ın atış gücü ise, yivsiz ve setsiz 120’ye 55 kalibrelik ana silahı, lazer güdümlü füze atabilme yeteneği, 7,62 mm eş eksenli makineli tüfek gücü, 360 derece dönebilen bağımsız komutan periskobu, hassas optik stabilizasyon termal görüş ve lazer mesafe ölçme yeteneği, otomatik hedef takibi, elektrikli kule sistemi, bomba atar kullanımı için uygun altyapı ve daha nicesi. Saymakla bitmez. Ama detaya girip videoyu uzatmak istemiyorum. Çünkü herkesçe çok merak edilen soruyu yani Altay tankının motoru yerli mi yoksa yabancı mı sorusunu cevapladıktan sonra Altay’ın AKKOR tank koruma sistemi sayesinde günumüzün ihtiyaç ve beklentilerine nasıl cevap vereceğinden bahsedelim.
Altay tankının yapımını üstlenen BMC firması Altay için V12 turbo dizel 12 silindirli elektronik kontrollü 1500 beygir güç üreten Batu isimli motoru üretti. Ve bu motor 2021 yılının Nisan ayında çalıştırılarak testlere alındı. 2026 yılının sonunda veya 2027 yılı başında Altay tankına yerli motor entegre edilecek.
Yani Türkiye’nin 250 adet Altay tankı siparişi verdiği bilindiğine göre sahadaki son bilgiler doğrultusunda, ilk üretilecek olan 85 Altay tankı Güney Kore motorlu, sonra üretilecek olan 165 Altay tankı ise yerli Batu motorlu olacak.
Motor konusunda neden böyle bir ikilem oldu yeri gelişken ona da değinelim.
Altay’ın motor kısmı için ilk önce Alman firmalarıyla görüşüldü. Seri üretim zamanı geldiğinde ise Alman hükümetinin Türkiye’ye Suriye’deki operasyonlarına binaen ambargo uygulaması üzerine Türkiye’de tıpkı MMU Kaan veya Hürjet aşamasında olduğu gibi yerli motora yöneldi. Ama yerli motor faal olana geçici bir çözüme de hayır demedi. Hayır dememesi de gayet normal arkadaşlar. Çünkü ülkemizin güncel savaş koşullarını karşılayacak modern tanklara ihtiyacı var. Elimizde Alman ve ABD yapımı eski tanklar var. Bölgemiz de kaynıyor. Bir yandan Irak bir yandan Suriye’deki taşların tam manasıyla yerine oturmaması ülkemizi tetikte olmaya itiyor. O yüzden Altay tankı için geçici Güney Kore motor çözümü bence de mantıklı.
Sakın olan ki artık yerli motor konusu rafa kalkar. Bundan sonra Güney Kore motoruyla devam edilir diye düşünmeyin. Türkiye savunma sanayinde yerliliğin önemi çoktan kavradı arkadaşlar.
Ayrıca BMC firması yaptıklarım yapacaklarımın teminatıdır gibi ordumuza yerli motorlu toplamda 100 adet Vuran ve Kirpi aracını teslim etti bile.
Yani diyeceğim o ki gözünüz arkada kalmasın Batu motoru Allah’ın izniyle hazır ve tamamdır arkadaşlar.
Şimdi ise son olarak Altay’ın en önemli fonksiyonu olan AKKOR savunma sisteminden bahsederek videoyu bitirelim.
AKKOR sistemini kabaca açıklayacak olursak,
Altay tankına atılabilecek olan antitank roketleri veya füzeleri bünyesinde barındırdığı yüksek hassasiyetli radar sayesinde AKKOR tespit edecek. Ardından tespit edilen tehdit tanka gelmeden önce AKKOR sisteminin mühimmatı ateşlenerek gelen hedefi en uygun mesafede havada patlatarak imha edecek. Tabi bu anlattığımız durum saniyeler içinde olacak. Bu sayede yeni nesil Altay tankının zırhı eski tanklara göre çok güçlü olsada hasar almadan operasyona devam edebilecek.
Oluşabilecek dron tehditlerine de kısaca değinecek olursak, Türkiye’nin korkut hava savunma sistemi diye bir gücü var arkadaşlar. Korkut attığı atom parçacıklı mühimmat sayesinde dronların kabusu olacak. Rusya-Ukrayna savaşında kendine yer bulan dronların tankların etrafından cirit attığı görüntü Korkut hava savunma sistemi sayesinde bizde asla yaşanmayacak.
Evet arkadaşlar konuyu toparlayacak olursak. Gururumuz yeni nesil Altay tankı üstün harekat kabiliyetine ek olarak gelişmiş alt sistemler, güncel elektronik sensörler, yüksek ateş gücü ve AKKOR savunma sistemi sayesinde yenilmez armada gibi karşımızda. Buradan videoyu izleyenler adına Altay tankında emeği geçen herkesin ellerine sağlık diyorum. Bu gurur hepimizin.
Bir sonraki videoda görüşmek üzere değerli dostlar Allah’a emanet olun ve kanalımıza abone olmayı unutmayın.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yazı ile alakalı yorum yaparak değerli fikirlerinizi benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler.