TB2 VE TB3’ün Farkları Nedir?

 



Arkadaşlar selamun aleyküm.


Yeni bir karşılaştırma videosuyla  karşınızdayız.


Selçuk Bayraktar’ı Türkiye’nin 24’üncü dünyanın ise 2410’ncu zengini yapmasına vesile olan ve kendi sınıfının en iyisi olarak gösterilen, hatta adına Ukrayna’lı askerler tarafından şarkılar bile yazılan Bayraktar TB2 sihanın bir üst versiyonu TB3’ün test uçuşları devam ediyor ve bu yılda envantere girmesi planlanıyor. 


Peki kendi sınıfının en iyisi konumuda olan TB2’nin üst versiyonu TB3, hangi özellikleri ile üstün geliyor. O zaman karşılaştırma başlasın.


Videoya geçmeden önce kanala abone olmayı unutmayın.

1- Motor Karşılaştırması

Bayraktar TB2 Libya’da, Kuzey Irak’ta, Ukrayna’da son olarakta Azerbaycan dağlık karabağ savaşında kendini ispatlasa da motoru dış tedarik ile sağlanıyordu. Hatta bazen motor konusunda ambargoya uğradığımız zamanlar bile oldu. İşte bu yüzden TB3’ün motoru yerli imkanlar ile geliştirildi. Bence TB3’ün en önemli artılarından biri de bu. 


Bayraktar TB3 TEİ tarafından ülkemize kazandırılan PD170 motoru ile uçuyor. Bu motoru TB2’nin motoruyla karşılaştırırsak,


TB2’nin motoru 105 beygir güç üretip  azami 120 Knot seyir hızı yaparken,


TB3’ün motoru 172 beygir güç üretip azami 160 Knot seyir hızı yapabiliyor. 


2- İniş Kabiliyeti Ve Kanat Karşılaştırması

Bildiğiniz gibi yılan hikayesi durumunda olan F-35 sorunundan sonra Türkiye TCG Anadolu Amfibi hücum gemisini silahlı insansız hava araçlarının inip kalkabileceği bir platforma dönüştürmek istedi. Fakat TCG Anadolu uçak gemisine nazaran güvertede taşıyabileceği uçak sayısının daha az ve pist bölümünün daha kısa olması TB2’ye uygun değildi. Ama Bayraktar TB3 sanki TCG Anadolu’nun bir siha gemisi olacağını önceden tahmin etmiş gibi kısa pistli gemilere iniş - kalkış yapabilmesi ve kanatlarının ise katlanabilir olması Türkiye’nin imdadına yetişti. İşte Bayraktar TB3 bu iki can alıcı özelliği sayesinde TB2’ün önüne geçiyor ve TCG Anadolu gibi büyük bir gemiyi daha işlevsel hale getiriyor. 


3-Faydalı Yük Kapasitesi

Bayraktar TB3, TB2’ye kıyasla daha büyük ve daha güçlü motorla uçması onun maksimum kalkış ağırlığı ve faydalı yük taşıma kapasitesine de yansıyor.


TB2 700 kg kalkış ağırlığı 150 kg faydalı yük kapasitesi sunarken,


TB3 1450 kg kalkış ağırlığı 280 kg faydalı yük kapasitesi sunuyor.


4- İrtifa Üstünlüğü

Bayraktar TB3’te yerli PD170 motorunun kullanılması onun irtifa üstünlüğüne de yansıdı. Zira uçaklarda yüksek irtifa hava savunma sistemlerinden kurtulmada önemli bir etken. Bu bilgiler ışığında


TB2 27.030 feet irtifaya çıkabiliyorken,

TB3’ün son testlerde 30.000 feet irtifaya çıktığı biliniyor. İlerleyen zamanlarda ne olur daha yükseklere çıkabilir mi hep birlikte göreceğiz.


Evet arkadaşlar şimdilik bu videodan bu kadar 

Görevli yazar kanalına abone olmayı unutmayın.


Allah’a emanet olun.

Yorumlar

Bizi Takip Edin