Alpin İnsansız Helikopterin En Önemli 7 Özelliği Nedir?

 



Arkadaşlar selamun aleyküm.


Türkiye’nin yaz döneminde Irak’ta bulunan PKK terör örgütünü bölgeden kazıma operasyonu yapacağı haberleri geliyor. Yapılacak operasyonda yeni envantere giren teknolojik silah ve cihazlarımız elbetteki çok işimize yarayacak. Geçen yıllarda TSK envanterine giren ve sivil kullanıma da uygun olan Türkiye’nin ilk ve tek insansız helikopteri olan Alpin de bunlardan biri. O yüzden bende bu videoyu Alpin’in en önemli 7 özelliğini anlatmak için ayırdım. 


Videoya geçmeden öncede kanala abone olursanız bizi çok mutlu edersiniz değerli dostlar. 

Hadi başlayalım.

  1. İnsansız Olması


Alpin’nin şüphesiz en önemli özelliği insansız bir hava aracı olması. İnsansız platformlara bayraktar iha, siha ve tiha’lar ile yabancı olmayan bizler için Alpin’nin de insansız olması çok şaşırtıcı olmasada, Alpin’nin meziyetleri ve kullanım alanları diğerlerinden farklı. Özellikle askeri alandaki kullanımında doğrudan yakın temas ile sahaya müdahale edebilen Alpin’nin kahraman mehmetçiğimizin hayatını kurtarabiliyor veya kolaylaştırabiliyor olması, terör saldırılarına asker ve polis şehitleri veren ülkemiz için elbetteki büyük kazanım.


  1. Keşif Gözetleme Ve Saldırı Amaçlı Kullanılabilmesi


Alpin termal gece görüşlü kameraları sayesinde 7/24 istihbarat, keşif ve gözetleme yapabiliyor. Havada asılı kalma özelliği ve yapay zeka desteği sayesinde otomatik hedef tespit ve takibi yapabiliyor. Gelişimi devam eden Alpin’nin silahlı versiyonu hazır hale geldiğinde, üzerine monte edilebilecek makinalı tüfek veya roket sayesinde yakın saldırı muharebelerinde haklarını asla ödeyemeyeceğimiz kahraman mehmetçiğimize büyük katkı sağlayacak.


  1. Zorlu Hava Ve Coğrafi Koşullarda Görev Yapabilmesi


Alpin’nin askeri kullanımındaki en önemli avantajı zorlu hava ve arazi koşullarında bile kullanılabilmesi. Çünkü yapılabilecek taarruzun veya yaşanabilecek bir saldırının yazı, kışı, yağmuru, çamuru olmaz. İşte Alpin’de tam olarak bunları karşılıyor. Ayrıca Alpin, görev yaptığı bölgenin arazi faktöründen de hiç etkilenmiyor. Dağlık bölgeler, sarp kayalıklar veya uçurum onun için farketmez. Alpin’nin Bu özelliği sayesinde coğrafi şartlar sebebiyle kontrolü zor olan bölgelerde korkusuz mehmetçiğimize büyük katkı sağlayacak.


  1. Baz İstasyonu Olabilmesi


Kuzey Irak sizinde bildiğiniz gibi ülkemizin coğrafi şartlar olarak en zorlu sınırı. Coğrafi şartların çetin olmasi operasyonel faliyetlerdeki haberleşmeyi de etkiliyor. İşte Alpin bu alanlarda mobil baz istasyonu ve telsiz röle gibi görevleri üstlenerek mehmetçiğimizin yardımına koşacak. 


  1. Faydalı Yük Taşıyabilmesi


Yapılacak operasyonda teknolojik silah ve mühimmatlarımızın yanında kahraman komandolarımızın da sahne olacağı tartışmasız bir gerçek. İşte bu komandolarımızın cephe hattından ayrılmadan ihtiyaç duyabileceği gıda ve mühimmat gibi malzemeleri 200 kilogramlık faydalı yük taşıma kapasitesi sayesinde Alpin taşıyacak.


  1. Dikey İniş Kalkış Ve Otonom Sürüş Yapabilmesi


Alpin sonuçta bir helikopter. Helikopterlerin de en önemli avantajı dikey iniş kalkış yapabilmesi. Fakat Alpin normal bir helikopterden daha küçük boyutta olduğu için, dar alanlardaki hareket kabiliyeti sayesinde büyük avantaj sağlayacak. Ben Alpin’nin siha gemimiz olan TCG Anadolu’da da görev yapacağını düşünüyorum. Çünkü daha az yer kaplaması için katlanır kanat Bayraktar TB3’ü gemiye konuşlandırmayı düşünüyorsak, Alpin’i neden düşünmeyelim. 

Ayrıca Otonom sürüş özelliğide bulunan Alpin önceden belirlenen noktalara uçarak tüm görevlerini eksiksiz yerine getirebilecek.


  1. Sivil Alanlarda da Kullanılabilmesi


Alpin 2021 yılındaki Antalya/Manavgat yangınlarında görev yapmıştı. Yani yangın, enerji hat kontrolü, kargo taşımacılığı, haritalama, afet bölgesine müdahale, arama kurtarma faaliyetleri, zirai ilaçlama, lojistik destek, meterolojide hava durumu tahmini, riskli alanlarda bilimsel ölçümler gibi bir çok yerde Alpin’ni kullanabiliriz.


Evet değerli dostlar dilimiz döndüğünce Alpin insansız helikopterimizin özelliklerini sizleri sıkmadan anlatmaya çalıştım. Sizde kanalımıza abone olarak yeni videolarımızı takip edebilir ve  bize destek olabilirsiniz. 


Allah’a emanet olun. 

Yorumlar

Bizi Takip Edin