Amerika Türkiye'ye Neden F-35 Savaş Uçağını Satmak İstiyor?

 



Arkadaşlar selamun aleyküm.


Amerika’nın Türkiye’yi F-35 programından çıkarmasından beri Türkiye havacılık alanında çok büyük ilerleme kaydetti.

Hürjet, Kızılelma, Anka-3 ve son olarak da MMU Kaan’nın havalanması bunun en büyük kanıtı idi.


Tüm dünyanın şahit olduğu bu gelişmeleri hiç şüphesiz Amerika’da hayretle izliyordu. CAATSA yaptırımları ile Türkiye’ye F-35 savaş uçağını vermeyen ABD, pişman olduğunu neredeyse açık açık itiraf edecek duruma geldi.


Önce basına el altından Türk bayraklı F-35 savaş uçakları servis edildi. Uçakların üstü özenle örtülmüş fakat Türk bayrağı olan yerler nedense açık unutulmuştu. Tabi yersen.


Daha sonra özellikle Kaan’nın havalanmasından ardından ABD’den birbirinin benzeri açıklamalar geldi. 

İşte neymiş efendim. Bizi yeniden F-35 programında görmekten memnuniyet duyacaklarmış, aslında bize F-35 satmak istiyorlarmış, fakat s-400 sorununu çözmeliymişiz falan filan.


Türkiye ise yaptığı açıklamalarda F-35 istemiyoruz F-16’ya odaklandık dese de  onlar yine fırsat buldukça F-35’i gündemde tutmaya çalışıyorlar. Hatta bize Yunanistan ile F-35 satışı imzaladıklarını hatırlatıp Ege’de hava üstünlüğünü kaybedebileceğimizi ima ediyorlar. 


Peki Amerika neden böyle bir politika izliyor? Ya da başka bir deyişle ABD Türkiye’ye neden F-35 satmaya çalışıyor?


  1. Türkiye’yi Kontrol Altında Tutmak İçin


Türk hava kuvvetleri savaş gücünü ABD menşeli F-16’lardan alıyor. Fakat F-16’lar her ne kadar Amerika menşeli olsada eski mantalite ile üretildiği için uçakların üzerinde işlem yapılabiliyor. Hatta özgür projesi kapsamında yerli sistemler ile donatılmış ilk blok 30 serisi F-16’lar hava kuvvetlerine teslim edildi bile. 

Fakat F-35’ler böyle değil. Adeta uçan bilgisayar olan bu uçaklar üzerinde yenilik yapmaya veya kendinden birşey katmaya izin vermiyor. Hatta Amerika olası bir F-35 satışından önce kendince belirlediği yerler dışında operasyon yapamazsınız bile diyebiliyor. İşte bu yüzdendir ki ABD, Türkiye’ye F-35 savaş uçağını satarak kendi dış politikası bize kabul ettirmek istiyor. 


  1. F-35 Üretim Sürecini Hızlandırmak İçin


Çin 5. nesil savaş uçağı üretiminde vites yükseltti. Şuan her ne kadar Amerika’nın 5. nesil savaş uçağı sayısı Çin’den fazla olsada yakın gelecekte ibre tersine dönebilir. Çünkü Çin’nin yıllık uçak üretim sayısı sürekli artıyor. ABD tarafı ise F-35’in sorunları ile boğuşurken dış talepler bir kenarda dursun iç talep ve yedek parça problemlerini bile halledemiyor. İşte tam burada Türkiye’nin dertlerine deva olabileceği akıllarına geliyor. Çünkü Türkiye F-35 programdan çıkarılmadan önce F-35’in kokpit göstergelerinden iniş takımlarına kadar yüzlerce parçayı üretiyordu. Yani ABD bir gazla bizi savaş uçağı programından çıkardı. Ama sonuçlar kendisi açısından daha ağır oldu. 


  1. Yüksek Kar Marjını Kaçırmamak İçin


F-35 ABD havacılık tarihinin en prestijli uçağı olması ile birlikte en pahalı silahıda. Bir F-35’in satın alma maliyeti yaklaşık 115.5 milyon dolar. F-16’nın ise yaklaşık 18 milyon dolar. Yani bir F-35 savaş uçağı parasına 6-7 tane F-16 alınabiliyor. Aradaki fiyat uçurumu bir kenarda dursun, F-35’in olası bir hava harekatına hazır olması için harcanması gereken milyon dolarlık bakım maliyetleri de cabası. İşte o yüzdendir ki ABD kendi milli menfaatleri ile çatışmayan her ülkeye F-35 satmak ister.


Evet arkadaşlar ABD’nin Türkiye’yi sürekli F-35 gündemi ile meşgul etmek istemesini ben bu 3 maddeye bağlıyorum. Farklı görüşleriniz varsa yorumlara yazmayı unutmayın.



Yorumlar

Bizi Takip Edin