Amerika S-400'den Neden Korkuyor?



Arkadaşlar selamun aleyküm.


Amerika, S-400 ve F-35. Bu 3 kelimeyi içeren bir cümleyi muhtemelen duymuşsunuzdur. Türkiye ile ABD arasındaki gerginliğin göze çarpan en büyük sebebi çünkü.

Amerika Türkiye’ye her defasında S-400 vurgusu yaptı. S-400 aldığınız için F-35 savaş uçağını vermiyoruz. S-400’leri aktive etmeyin, Hatta S-400’leri Ukraynaya gönderin bile dediler. 

Türkiye ise Amerika’nın bu laflarına bakmadı bile. Henüz Hisar ve Siper füze hava savunma sistemi gibi yerli sistemlerimiz yokken hava savunma ihtiyaçlarımız doğrultusunda Rusya'dan S-400 füze hava savunma sistemini aldık ve Nato’ya entegre etmeden sistemi aktifleştirdik. 

Fakat Amerika bunca gelişmeye rağmen hala Türkiye’ye S-400’den vazgeçin teklifinde bulunmaya devam etti.

Geçen günlerde ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili Victoria Nuland, Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması ve F-16 savaş uçağı alımıyla ilgili, "S-400 meselesini çözebilirsek, ki bunu istiyoruz, ABD Türkiye'yi F-35 ailesine geri kabul etmekten memnuniyet duyacaktır." demişti. 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby ise, Türkiye'nin, ABD'nin S-400'lere ilişkin endişelerini gidermesi halinde yeniden F-35 programına katılmasının mümkün olduğunu söylemişti. 


Yani uzun lafın kısası Amerika varsa yoksa S-400 diyor başka birşey demiyor. Peki ABD’nin bu S-400 ısrarı neden? Yada başka bir deyişle, Amerika S-400 füze hava savunma sisteminden neden bu kadar çok korkuyor?


ABD’li yetkililere göre S-400 füze hava savunma sistemi Rusya tarafından istihbarat toplama amaçlı kullanılıyor. Ayrıca F-35’in hassas ve üstün özelliklerinin yanında her türlü faaliyetlerinin de S-400 radar sistemi tarafından ele geçirilebilebilir şeklinde açıklamalar yapıyor. 


Şimdi sadece bu bilgiyle bakarak bile Amerika’nın S-400’den neden çekindiğini  anlayabiliriz. Ama Önce F-35 savaş uçağını anlayabilmemiz gerekiyor.


F-35, ABD’nin F-22 Raptor’dan sonraki en prestijli savaş uçağı. F-22’yi kimseye satmıyor zaten. F-35 ise birçok ülkenin katılımı ile beraber üretilen bir konsorsiyum uçağı. F-35’in bir çok üstün özelliği bulunuyor. Fakat biz sadece konumuzu ilgilendiren radara yakalanmama yani görünmezlik özelliğine dikkat çekeceğiz. 


Amerika’ya göre F-35 savaş uçağı hiç bir radara yakalanmıyor. Görünmezlik özelliği sayesinde karşısındaki hedef ne olduğunu anlamadan imha edilmiş oluyor. Tabi bu ABD’nin tezi. Fakat kaderin cilvesine bakın ki ABD‘nin radara yakalanmayan F-35’i Rusya’nın S-400 füze hava savunma sistemi karşısında hiçbir zaman boy göstermedi. Çünkü S-400’ün olası kabiliyetlerinden çekinildi. 


Şöyle ki tüm hava savunma sistemlerinde olduğu gibi S-400’de radarları sayesinde tehdit olarak algıladıkları hedefleri menzil özelliklerine göre havada imha ediyor. İşte Amerika’nın korkularıda burada başlıyor.


ABD bir çok ülkenin katılımıyla birlikte üretilen ve Amerikan savunma sanayii içinde belkide en masraflı projesi F-35’in fiyakasının S-400’ler tarafından çizilmesinden korkuyor. Biraz empati yaparak onların penceresinden de bakarsak aslında hakılar. 

Düşünün dünyanın askeri teknoloji alanında en önde gelen ülkesisiniz ve elinizdeki savaş uçağının da görünmezlik ve gizlilik alanında en iyisi olduğunu iddia ediyorsunuz. Ama en büyük hasmınız olarak görülen Rusya’nın S-400 füze hava savunma sisteminin radarları tarafından uçağınızın tespit edildiğini ve dünyaya servis edildiğini hayal edin.Yaşanabilecek böyle bir gelişme Amerikan uçak sanayii için büyük bir prestij ve para kaybına mal olur.

İşte bu sebeptendir ki Amerika S-400’den korkuyor. 

Korkuyor ki her fırsatta S-400 vurgusu yapıyor.

Korkuyor ki Türkiye’ye F-35’leri satmıyor.


Evet dostlar ABD, S-400 ve F-35 üçgendeki sorun yumağının gerçek sebeplerini sizlere anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı olabilmişimdir.


Allah’a emanet olun.

Yorumlar

Bizi Takip Edin