Yunanistan F-35 Alırsa Türkiye'ye Üstünlük Sağlar Mı?

 



Arkadaşlar selamun aleyküm. 


Bildiğiniz gibi savunma sanayinde gündemde olan sıcak konuların önde gelen başlıklarından biri de Türkiye’nin kısa vadedeki savaş uçağı ihtiyacın için F-35, blok 70 serisi F-16 ve Eurofighter üçgeni içerisinde bilinmezlik çıkmazına girmesi. Yunanistan'ın ise 2028 yılında 18-24 adet aralığında teslim almayı planladığı F-35’ler ile Türkiye’ye üstün gelme çabaları.


Türkiye şu anda olduğu gibi ilerleyen yıllarda da Yunanistan’a karşı havadaki üstünlüğünü korumak istiyor. Fakat dış tedarik ile istediği uçakları alamıyor veya almakta zorlanıyor. Peki Yunanistan planlandığı gibi F-35’leri alırsa ne olur? Havada dengeler değişir mi? Genel olarak askeri alanda üstünlük Yunanistan'a geçer mi? Gelin bunları konuşalım.


Şimdi değerli arkadaşlar Yunanistan planladığı gibi 2028 yılında F-35’leri alsa bile hava üstünlüğünü elde edemez. Her ne kadar F-35 5. Nesil ve çok yönlü bir savaş uçağı olsada başa çıkmakta zorlanılan büyük sorunları var ve bu sorunları da gizlemiyorlar. Şöyle ki Amerika’daki hesap verebilirlik ofisinin açıklamasına göre şu an savaş çıksa 1000 adet F-35 savaş uçağının yarısının parça ve ekipman yoksunluğu sebebiyle uçamayacak olması korkusu. Ayrıca 2023 yılı mart ayı raporuna göre de ABD’deki tüm F-35’lerin faaliyet oranı %55 seviyelerinde. İşte bu rakamlar ortadayken Yunanistan'ın en fazla 24 adet alacağı F-35’ler ile Türkiye’ye havada üstünlük sağlayamaz. 

Kaldı ki hava üstünlüğü sadece F-35’ler ile elde edilemez. Toplam uçak sayısı, katmanlı hava savunma sistemleri, gelişmiş radar ağı yönetimi, lojistik tamir-bakım süresi ve en önemlisi yerlilik oranı çok ama çok önemli. 


Basit karşılaştırma ile,

Türkiye’nin envanterinde faal olarak kullandığı 245 F-16’sı varken Yunanistan'ın 157 F-16’sı var.


Türkiye’nin S-400 haricinde yeni envantere giren yerli uzun menzilli Siper hava savunma orta ve kısa irtifa içinse hisar hava savunma sistemleri var. Yunanistan’ın ise ABD üretimi Patriot ve Rusya üretimi eski nesil S-300’leri var. 


Türkiye radar ağı elektronik harp tekniklerinde yerli ve gelişmiş sistemleri olan Aselsan’ı kullanırken Yunanistan ise israil ya da başka ülkelerden tedarik etmeye çalışıyor. 


Ve tüm bunların en önemlisi ise Türkiye savunma sanayinde dışa bağımlılığı terkedip yerli, milli ve kaliteli ekipmanları üretirken Yunanistan’da böyle şeylerin esamesi bile okunmuyor. 


Ayrıca yakında envantere girecek olan Bayraktar Kızılelma, Anka-3, Hürjet ve 2028 yılında yerli motoru hazır olacak olan MMU Kaan’ı saymıyorum bile. 


Yani dostlar demem o ki Yunanistan F-35 savaş uçağını alsa bile Türkiye ile havada karada ve denizde aşık atması mümkün değildir.


Allah’a emanet olun.


Yorumlar

Bizi Takip Edin