İsrail Neden Gazze'nin Güneyine Yöneldi?

 


Arkadaşlar selamun aleyküm.


İsrail insani aradan sonra katliamlara devam ediyor. Bizde Filistinli kardeşlerimiz için duaysa dua boykotsa boykot ne gerekiyorsa yapmamız gerekiyor diyelim ve videonun başlığındaki soruya geçelim.


Yani israil Gazze’nin güneyine neden yöneldi? 


7 Ekimden beri devam eden savaşta özellikle Gazze’nin kuzeyi ağır hava bombardımanına maruz kaldı ve neredeyse yıkılmayan bina kalmadı. İsrail kara operasyonuna da kuzeyden başlayacağını söylemişti ve öylede yaptı. Fakat Hamas tarafından beklenmedik bir direnişle karşılaşan israil, her ne kadar gizlemeye çalışsalarda ağır kayıplar verdi ve vermeye de devam ediyor. 

Ama geçenlerde israil yetkililerinden gerçekle uyuşmayan bir açıklama ile “Gazze şeridinin kuzeyinde güçlü ve kapsamlı savaştık şimdi de bunu Gazze şeridinin güneyinde yapıyoruz” dedi. Ama dediğim gibi bu açıklamanın gerçekle ilgisi yoktu. Peki israil neden böyle bir söylemde bulunarak Gazze’nin güneyine yöneldi? Bu kapsamlı sorunun birden fazla yanıtı var.

O zaman cevapları öğrenmek için maddelere geçelim.


  1. Askeri imajını düzeltmek için


israil aslında yaptığı açıklamanın  aksine Gazze'nin kuzeyinde güçlü ve kapsamlı savaşmadı ya da savaşamadı desek daha doğru olur. Çünkü Hamas’ın beklenmedik direnişiyle karşılaşan israil gazze’nin kuzeyinde hakimiyeti sağlayamadı. O yüzden israil Gazze’nin kuzeyinde başarı sağlayamadığı kara operasyonunda, sanki istediğini elde etmiş gibi lanse ederek dünyaya israil ordusunun yıkılan imajını tazelemek için Gazze’nin kuzeyinden güneyine yöneldi. 


  1. Yaşadığı kayıpları gizlemek için


israil Gazze’nin kuzeyinde hem asker hem de zırhlı araç bakımından ağır kayıplar verdi. Şuan kesin olmamakla birlikte imha edilen zırhlı araç sayısı buna tank’da dahil 280 ila 300 civarı olduğu söyleniyor. Tabi ki bu rakamlar kesin değil daha fazlada olabilir daha azda. Elimizdeki bu sayılara göre yorum yaptığımızda da her zırhlı araçta ortalama 4 askerin olduğu varsayılırsa israil 1200 yakın askerini savaşta kaybetmişe benziyor. İşte bu yüzden de israil Gazze’nin güneyine yönelmiş olabilir.


  1. Başarı yakalamak için


Birinci madde de bahsettiğimiz gibi Gazze’nin kuzeyinde başarı yakalayamayan israilin askeri imajı yıkıldı. Karşısında düzenli lojistik desteği olmayan, teknoloji ve teçhizat bakımından kendilerine göre çok ilkel kalan bir avuç kassam tugayları karşısında bozguna uğradı. O yüzden bu bozgunu unutturmak, savaşta psikolojik üstünlüğü kendi taraflarına alabilmek için kuzeye göre daha savunmasız ve hazırlıksız olduğunu düşündükleri için Gazze’nin güneyine yöneldiler. Fakat Allah’ın izniyle değişen birşey olmayacak. Kassam tugayları karada yine israile geçit vermeyecek inşallah.


Allah’a emanet olun. 

Yorumlar

Bizi Takip Edin