Amerika Türkiye'yi F-35 Programından Neden Çıkardı?


 Arkadaşlar selamün aleyküm. 

Bildiğiniz gibi Amerika, Türkiye'yi F-35 savaş uçağı programından çıkardı. Hava kuvvetleri savaş uçağı filosunun tamamı ABD menşei uçaklara sahip olan ülkemiz için Amerika'nın bu kararı elbette olumsuz etki yarattı. Çünkü, dünya artık -F-35 seviyesine yani hava gücünü 5. nesil savaş uçağı segmentine yükseltirken Türkiye'nin bu gidişattan geri kalmak istememesi gayet normal. 


Her ne kadar Bayraktar Kızılelma, MMU Kaan ve Anka-3 ile birlikte hava kuvvetlerinde dışa bağımlılığı terk etmek isteyen Türkiye için bu uçakların henüz envanterde olmaması ve kalitelerini ispat etmeleri için zamana ihtiyaç duyulması ülkemizin F-35 konusunda istekli olmasının başlıca nedenleri. 


Peki ABD, F-35'in uçak kokpit göstergelerinden iniş takımlarına kadar toplam 937 parçasını üreten Türkiye'yi F-35 programından neden çıkarttı. Üstelik Türkiye program dahilinde 1.5 milyar dolar ödeyip 100 kadar uçak sipariş etmişken. 


Yani burada akla takılan en büyük soru ABD'nin F-35 savaş uçaklarını Türkiye'ye vermemesinin gerçek nedeni neydi? Konuya ABD tarafından bakarsak onların savunması şu şekilde;

"Eğer F-35'ler Türkiye'ye verilirse ve Türkiye'de S-400 füze hava savunma sistemi aldığı için bazı gizli askeri bilgilerin Rusya'nın eline geçebileği endişesi" 

Bence ABD'nin bu savunması yetersiz ve saçma. Bizim elimizde F-16 savaş uçakları da var onlarda ABD menşeili. Yani Türkiye F-16'nın gizli bilgilerini Rusya'ya vermez ama F-35'in bilgilerini verebilir diye şüpheleri mi var?


Yoksa F-35'in gizli yönlerini keşfetmek F-16'dan daha mı kolay? Nereden bakarsan bak ABD'nin bu savunması akla mantığa uygun değil. O zaman demek oluyor ki Amerika'nın dilinin altında söyleyemediği başka bir sebep var. Peki o sebep ney? 


O sebep şu ki F-35 savaş uçağı ile S-400 füze hava savunma sistemi farkli kulvarlarda da olsalar aynı sikletin dövüşcüleri. F-35 5.nesil savaş uçağı radara yakalanmaz ve görünmez olduğunu iddia ediyor. S-400 ise 5.nesil savaş uçaklarını da radarlarında görebileceğini ve hedefi imha edebileceğini iddia ediyor. 


Fakat bu ikisinin karşı karşıya gelmişliği kimin kime üstün çıkacağı hakkında resmi bir bilgi yok. Yani ikisi de rüştünü ispatlamadı. Rusya'yı hariç tutarsak S-400'e sahip olan ülkeler Türkiye, Belarus ve Çin. Hindistan ise alma aşamasında. Ama bunların hiçbirinde F-35 yok. Yani demek oluyor ki Türkiye F-35'e sahip olursa S-400 füze hava savunma sistemi radarını F-35'e karşı deneme maksatlı kullanabilir mi? Tabiki de evet. 

İşte Amerika'nın dilin altından çıkaramadığı bakla bence bu. Yaklaşık 1 trilyon dolara mal ettiği ve hiçbir radara yakalanmaz diye lanse ederek birçok ülkeye sattığı ve satmaya devam ettiği F-35'lerin kaderini ve prestijini Türkiye'ye bırakmak istememesi. Düşünsenize bir uluslararası silah fuarında veya liderler buluşmasında Türkiye'den bir yetkilinin F-35 savaş uçağının S-400 radarlarına yakalandığını söylese ve bunu ispat etse neler yaşanır tahmin edin? 


İşte bence bu yüzdendir ki ABD F-35'leri riske etmek istemedi. Ha belkide dedikleri doğrudur. Belki de F-35 savaş uçağı S-400'lerin radarına yakalanmıyordur. Fakat Amerika işi sıkı tutarak şu ana kadarki ABD tarihindeki en pahalı savunma sanayi projesini riske etmedi. 


Bu durum şuna benziyor.


Ben bir araba satıyorum. Hatasız  boyasız, motoru %95 güçte  falan diyorum. Alacak müşteri tamam arabayı ekspertize sokalım diyor. Ben olmaz gerek yok ben ne diyorsam doğrudur diyorum ve konunun üstünü kapatıyorum.

Bence durum tam olarak bu sevgili dostlar. 

Tabi bunlar benim şahsi düşüncem farklı düşünüyorsanız o zaman soruyu cevaplayın.


Amerika, Türkiye'yi F-35 savaş uçağı programından neden çıkardı.


Yorumlar

Bizi Takip Edin