Türkiye Nato'dan Ayrılırsa Ne Olur?


Turkiye ve nato

Bundan önceki yazıda Türkiye Nato'dan çıkartılabilir mi? Konusunu incelemiştik. Dilerseniz sağ üstteki bağlantıya tıklayarak o videoyu da izleyebilirsiniz.

Türkiye ve Nato. İkinci Dünya Savaşı Sovyetler Birliği ve ABD liderliğindeki soğuk savaş sonrası Avrupa'da yaşanabilecek Sovyet istilası korkusuyla kurulan Nato, Eylül 1951'de Türkiye'yi de arasına aldı. Türkiye Nato'ya katıldığı günden itibaren üzerine düşen tüm sorumlulukları yerine getirdi. Fakat bazen Nato'dan beklediği desteği malesef göremedi. Suriye ve Deaş konusunda Türkiye'nin yalnız bırakılması buna en bariz örnektir. Türkiye'de yaşanan bu gelişmeleri dikkatlice analiz etmiş ve kendince bir takım önlemler almıştır. S-400'leri Rusya'dan alarak Nato'ya entegre etmeyen Türkiye'nin bu hareketi buna en güzel örnektir. Demem o ki artık Türkiye sadece Nato'ya güvenerek dış politikasını şekillendirmiyor. Kendi güvenliğini elinden geldiğince kendi sağlamaya çalışıyor.

Bu açıdan düşünürsek Türkiye'nin işine Nato pekte yaramıyor. Bende bu videoda özellikle yaşanan son gelişmeleri analiz ederek, Türkiye işine yaramayan bu Nato teşkilatından ayrılırsa ne olur? Konusunu sizler için araştırdım umarım beğenirsiniz?

Türkiye Nato'nun prangalarından kurtulması durumunda küreselleşen ve kutuplaşan bu yeni dünya düzeninde kendine başka alanlar arayacağı veya kendi önderliğinde yeni alanlar yaratacağı çok açıktır. Zira Türkiye eski Türkiye değildir. Askeri gücü ve ekonomik kalkınmasıyla birlikte tarihiyle yeniden kucaklaşan, hakkını her ortamda arayan ve en önemlisi doğru bildiğini her ortamda çekinmeden dile getiren bir Türkiye var artık. Bunun en güzel örneği ise hiç şüphesiz ülkemizin Dünya 5'ten büyüktür çıkışıdır. 

Bu bağlamda Türkiye'nin Nato'dan ayrılması durumunda bir eksen kayması yaşayarak Avrupa ve Amerika kıtasından vazgeçip Asya ve Afrika kıtasına yöneleceği su götürmez bir gerçektir. Çin ile başlatılan bir kuşak bir yol projesi ve Libya ile imzalanan deniz yetki anlaşması bu eksen kayma durumuna mükemmel bir örnektir. 

Nato'ya Alternatif Olabilecek Örgütler
Türkiye Nato'dan ayrılması durumunda Nato'ya alternatif olabilecek en önemli örgüt hiç şüphesiz Şanghay İşbirliği Örgütüdür. Yani bilinen adıyla Şanghay Beşlisidir. 
Şanghay İşbirliği Örgütüne kısaca değinecek olursak. 
Bu örgütün ana kuruluş nedeni güvenliktir. 1996 yılında Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan tarafından Şanghay Beşlisi adıyla kurulan örgüt, daha sonra Özbekistan'nın katılımıyla Şanghay İşbirliği Örgütüne dönüşmüştür. Şu anda Şanghay İşbirliği Örgütü'ne yukarıda saydıklarımızın dışında Afganistan, Hindistan, İran, Moğolistan ve Pakistan da gözlemci ülke statüsünde işbirliğini yürütmektedir. Ayrıca aralarında Türkiye'ninde bulunduğu Azerbeycan, Beyaz Rusya, Ermenistan, Kamboçya ve Sri Lanka ise Şanghay İşbirliği Örgütü'yle diyalog partneri olarak ilişkisini sürdürmektedir. 

Şanghay İşbirliği Örgütü her ne kadar üye ülkeler arasında istihbarat paylaşımda bulunarak suçluları birbirlerine iade etse de, bu birliktelik askeri ittifak boyutuna ulaşmıyor. Yani şu aşamada Şanghay İşbirliği Örgütü Türkiye için Nato'ya alternatif olur demek pekte doğru olmaz. Fakat Türkiye'nin tam üye olması halinde askeri birliktelik olması koşuluyla pek ala Şanghay İşbirliği Örgütü de Nato'ya alternatif olabilir.

Türkiye için Nato'ya alternatif olabilecek bir başka örgüt ise Türkiye'nin önderliğinde kurulabilecek yeni bir teşkilatlanma olabilir. Bunun adına İslam birliği ya da eski Osmanlı Milletler Topluluğu denilebir. Adı her ne olursa olsun oluşabilecek bu birlikteliğe tüm İslam aleminin ihtiyacı olduğu su götürmez bir gerçektir. Zira Osmanlı Devleti yıkıldığı günden beri binbir parçaya ayrılan İslam alemi gün yüzü görmemiştir. Buna darbeler, terör ve ekonomik krizlerle boğuşan Türkiye'de dahildir. 
Bu bağlamda Türkiye tarihten gelen güçlü bağlarını kullanarak islam alemine yeniden önderlik edebilir. Ve bence etmelidir de. 

Türkiye'nin önderliğinde kurulabilecek bir islam birliği Türkiye'ye askeri olarak bir katkı sağlamayıp hatta üzerine yük bindirsede, ekonomik ve jeopolitik açıdan Türkiye'nin ve İslam aleminin elini güçlendireceği mutlak gerçektir. Başındaki yöneticilerinden kurtulup yeniden Türkiye önderliğinde tek vücut olabilecek Suudi Arabistan, Mısır, Libya Suriye, Irak, Filistin, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Katar, Umman, Yemen, Cezair, Sudan, Tunus, Fas ve daha nice İslam devletlerinin Türkiye'nin önderliginde  güçlerini birleştirdiğini düşünün. Ortaya çok büyük bir ekonomik ve jeopolitik güç çıktığını görmememiz mümkün değildir. 
Bu açıdan bakarsak zaten bir birliğe ihtiyacı olan İslam alemi, eski Osmanlı milletlerini toplayarak tek yumruk olmalı ve yıllardan beri maddi ve manevi olarak kendisini sömüren emperyalizme dur diyerek hakkını her yerde almalıdır. 

Görüldüğü gibi Türkiye Nato'ya göbekten bağlı değildir. Zaten gelişen ve değişen dünya düzeninde 2. Dünya Savaşı şartlarında kurulan Nato'nun ektisi her geçen biraz daha zayıflamaktadır. 

Yorumlar

  1. Your Affiliate Profit Machine is ready -

    And making money online using it is as easy as 1---2---3!

    Here's how it works...

    STEP 1. Choose which affiliate products you want to push
    STEP 2. Add some PUSH BUTTON TRAFFIC (it ONLY takes 2 minutes)
    STEP 3. See how the affiliate products system grow your list and upsell your affiliate products for you!

    Are you ready to make money ONLINE?

    Your MONEY MAKING affiliate solution is RIGHT HERE

    YanıtlaSil
  2. According to Stanford Medical, It's really the one and ONLY reason women in this country live 10 years longer and weigh an average of 19 KG less than we do.

    (By the way, it really has NOTHING to do with genetics or some hard exercise and absolutely EVERYTHING about "how" they are eating.)

    BTW, What I said is "HOW", not "WHAT"...

    Tap this link to discover if this easy test can help you discover your real weight loss potential

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yazı ile alakalı yorum yaparak değerli fikirlerinizi benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler.

Bizi Takip Edin