Türkiye Nato'dan Çıkartılabilir Mi?


                                           


Nato bayragi

Son zamanlarda Amerika'daki basın yayın kuruluşları tarafından yok Türkiye şöyle yaparsa Nato üyeliği tehlikeye girer, yok böyle yaparsa Nato'dan çıkarılabilir gibi haberlere yer vermeye başladı. Tam olarak ne haber yapıldı. Ne dediler detaya girmiycem şimdi. Gerek de yok zaten. Burada anlamamız gereken konu, Amerika'nın Türkiye'ye karşı yıllardır alışılagelmiş söylemlerinden vazgeçmiyor olması. 
Demek istediğim odur ki, Amerika cephesinden Türkiye'ye Nato konusunda aba altından sopa göstererek natodan çıkartılabilirsiniz  şeklindeki bu uyarıları ilk değil.

ABD'nin Suriye politikasını 2013'te değiştirdiğinde ve bizim bu plana karşı çıktığımızda, Deaş terör örgütüne ceza kestiğimizde ve 1 Mart 2003 tezkeresi meclisten geçmeyince de Nato konusunda Amerika cephesinden bolca uyarı yemiştik. 

Bende yediğimiz onca uyarıya binaen Türkiye gerçekten Nato’dan çıkarılabilir mi konusunu hem kendim için hem de sizler için araştırdım. Umarım beğenirsiniz.

Konuya giriş yapmadan önce Nato teşkilatı hakkında biraz bilgi sahibi olmamız gerekiyor. Çünkü Türkiye’de dahil olmak üzere herhangi bir ülkenin Nato’dan çıkartılıp çıkartılamayacağı konusunun çözüm anahtarı burada yatıyor.

Nato Hakkında Bilmemiz Gerekenler

-Nato 1949 yılında 12 ülkenin kurduğu, şu anda da 29 üyesi olan, yaklaşık “3.5 milyon askeri” bulunan ve dünya askeri harcamalarının yarısına sahip bir savunma örgütüdür.

-Nato kolektif savunma presibine sahip kurucu  anlaşmanın 5. maddesi gereği, üye ülkeler saldırı tehtidiyle karşılaştığında tüm üyeler savunmaya geçmek zorundadır.

-Her ülkenin Nato’nun askeri ve siyasi kararlarına veto hakkı bulunuyor. Yani Birleşmiş Milletler’deki gibi sadece Amerika, Rusya, Çin, Birleşik Krallık ve Fransa söz hakkı sahibi değil. Nato’da tüm üye devletler eşit.

-Nato’nun daimi asker sayısı çok azdır. Herhangi bir savaş durumunda üye ülkelerin göndereceği asker oranında ordusunu oluşturur. Savaş sona erdiğinde ise askerler ülkelerine geri dönerler.

-Türkiye asker sayısı bakımından Nato’nun ikinci büyük ordusuna sahiptir. Global Firepower’ın haberine göre de Türkiye Nato’nun 4. güçlü ordusuna sahiptir.

Türkiye Nato’dan Çıkartılabilir Mi?


Nato hakkında verdiğimiz bu genel bilgilerden sonra gel gelelim Türkiye'nin Nato'dan çıkartilabileceği hususuna. 
Aslına bakarsanız sadece Türkiye'nin değil Nato'ya üye hiçbir devletin Nato'dan çıkartılabilme durumu imkansızdır. Çünkü kurucu anlaşmada üyelikten çıkarma gibi bir madde bulunmuyor.

14 maddeden oluşan Nato Sözleşmesi gereği, ülkelerin bağımsız iradeleriyle imzaladığı, uluslararası hukuk prensipleriyle taahhüt altına alınmış. Sözleşmede yer alan hiçbir maddeyle, diğer tüm üyelerin ortak kararı olsa bile Türkiye dahil hiç bir ülke üyelikten azledilemez.

Yani olay bu kadar açık ve net arkadaşlar.
Peki Türkiye'yi Nato üyeliğinden atma tehditinde bulunan bazı ABD basın yayın kuruluşları, Türkiye'nin Nato'dan çıkartılamayacağını bilmiyorlar mı? 
Elbette ki onlarda Türkiye dahil hiç bir ülkenin Nato'dan çıkartılamayacağını biliyorlar. Sadece bazı söylemlerle Türkiye'yi kendilerince hizaya getirmeye çalışıyorlar o kadar. 

Türkiye'nin Nato sözleşmesi kuralları gereği üyelikten çıkartılamayacağını anladık. 

Ama ben burada bir senaryo yazarak sizi bundan sonraki yazım için meraklandırmak istiyorum. 

Senaryomun ana teması şöyle;

Türkiye Nato'nun açık üyelik kurallarına rağmen Nato'dan atılırsa veya kendi isteğiyle Nato'dan ayrılırsa ne olur? 

İşte bu çarpıcı sorunun cevabını bundan sonraki yazımda sizlerle paylaşacağım. 

Abone olarak bundan sonraki yazıma daha kolay ulaşabilirsiniz. 

Yorumlar

  1. NATO'dan çıkarılması söz konusu bile olamaz ama çıkması durumundaki düşüncelerinizi merak ettim teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende teşekkür ederim youtube kanalımada beklerim.

      Sil

Yorum Gönder

Yazı ile alakalı yorum yaparak değerli fikirlerinizi benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler.

Bizi Takip Edin