Cep Telefonlarında ÖTV Fiyatları Neden Arttı?



Cep telefonu

Cep telefonları hayatımızın olmazsa olmazıdır. Özellikle akıllı telefon teknolojisine geçişten sonra birçok işimiz telefon sayesinde halledilebilir oldu. Bu da toplumda ister istemez cep telefonlarına bağımlılığı arttırdı. Bağımlılığın artmasıyla birlikte kullandığımız telefonla yetinmeyip bir üst telefona geçiş yapma istediğimizde arttı.

Türkiye israf araştırmasının 2018 yılındaki cep telefon alım satımı dikkate alınarak yapılan araştırmaya göre, cep telefonu değiştirme sıklığımız 3.7 yıl olarak açıklandı. Cep telefonu değiştirme sıklığımızla birlikte elbette ki telefonla zaman geçirme süremizde uzadı.

Deloitte tarafından 2011 yılından bu yana yapılan Global Mobil Kullanıcı Araştırmasına göre, ülkemizde gün içerisinde 78 defa akıllı telefonlarımıza bakıyoruz. Bu da her 13 dakikada bir telefon ekranına baktığımız anlamına geliyor.

Evet, istatiksel veriler ortada. Şimdi tüm bu verilerin ÖTV ile ne alakası var diyebilirsiniz. Bende şunu söyleyebilirim ki doğrudan alakası var. Şöyleki, devletimiz bu istatiksel verilerin biraz daha yukarı yönlü ivmelenmesini istiyor. Örneğin telefon değiştirme sıklığını 3.7’lerden 4 ya da 5’lere atmak istiyor. Zaten bu yüzden telefonlardaki ÖTV yüzdesini arttırdı.

Cep Telefonu ÖTV Ve Diğer Vergiler

Cep telefonlarında son yapılan ÖTV zammından önce tüm telefon modellerinde,

%25 ÖTV=Özel tüketim vergisi
%10 TRT Bandrolü
%18 KDV=Katma değer vergisi

Uygulanıyordu. Zamdan sonra ise,

Matrahı 640 lirayı aşmayan cep telefonlarından %25 ÖTV
640 lira ile 1500 lira arasındaki cep telefonlarından %40 ÖTV
1500 lira üzerindeki cep telefonlarından ise %50 ÖTV alınacak.
Yine aynı şekilde %10 TRT Bandrolü ve %18 KDV devam ediyor elbette.

Cep telefonlarındaki vergi durumunu da açıkladıktan sonra gel gelelim ÖTV fiyatlarındaki artışın nedenine.

Bildiğiniz üzere dünyada ve ülkemizde tutulan başlıca cep telefonu markaları var. Ve Bunların hemen hemen hepsi yabancı menşeli markalar. Markaların yabancı olması demek her cep telefonu satışında ülke parasının yurt dışına gitmesi demek. Ülke parasının yurt dışına gitmesi demek de şu anda zaten fazla olan cari açığın daha fazla büyümesi demek. İşte bu yüzdendir ki cep telefon satışlarında ÖTV fiyatları arttırılarak gereksiz telefon alımların önüne geçilmek isteniyor.

Tabi bu ÖTV zam politikasıyla gerçek manada yeni cep telefona ihtiyacı olanlarda mağdur olmuyor değil. Ama kısa vadede başka çözümde görünmüyor gibi.
Bu arada bu yazıyı yazarken yerli cep telefonlarını da inceledim. Marka ve model ismi şu anda vermek istemiyorum fakat aralarında beğendiklerimde oldu. İleride cep telefonumu değiştirmem gerekirse yerli cep telefonu modellerinden birini alabilirim.

Sizlere de yerli modelleri incelemenizi ve kullanıcı yorumlarını okumanızı tavsiye ederim.

Yorumlar

  1. Aynen dediklerinize katılıyorum. Bu ülke israfta dünya lideri olur. Asgari ücretle çalışıp her yıl son model telefon için yarışıyorlardı. Şuanda hbu olay azaldı sevindim. Vergi artışı olurken ülkede üretilen markalara da vergi indirimi gelmesi lazım bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılıyorum yerli üretim ürünlerinde pozitif ayrımcılık olması gerekir. Sonuçta yerli malı yurdun malı herkes onu kullanmalı.

      Sil

Yorum Gönder

Yazı ile alakalı yorum yaparak değerli fikirlerinizi benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler.

Bizi Takip Edin