Amerika, Türkiye'nin S-400'leri Almasına Neden Karşı Çıkıyor?

F 35,savas ucagi




Bu yazıyı okumadan önce,

Türkiye Neden S-400 Füze Hava Savunma Sistemini Aldi? Yazımı buraya tıklayarak ve

Rusya S-400 Füze Hava Sistemini Türkiye’ye Neden Sattı? Yazımı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz. İki yazımı da okumanızı tavsiye ederim.

Türkiye’nin Amerika ile ilişkileri son zamanlarda pek iyi gitmiyor. İki devlet arasındaki gerginliğin sebeplerinden biri de S-400’ler oldu. Türkiye’nin S-400’leri alması, Amerika’nın ise buna karşı çıkması ve ardından F-35 hamlesiyle iki devlet arasındaki ilişkiler iyice çıkmaza girdi.
Peki Türkiye neden S-400 füze hava savunma sistemini aldı? Amerika buna neden karşı çıktı?

S-400 Ve F-35 İlişkisi

Türkiye orta ve yüksek irtifa hava savunma zafiyetini S-400’lerle kapatmak istiyor. Amerika ise Türkiye’nin S-400’leri almasına karşı çıkıyor. S-400’lerin alınması durumunda F-35 savaş uçaklarını vermemekle tehdit ediyor. Peki ABD Türkiye’nin S-400 almasına neden karışıyor? Ya da ABD S-400 füze hava savunma sisteminden çekiniyor mu?
Bu soruları cevaplamadan önce gelin S-400’leri kısaca inceleyelim.

S-400 füze hava savunma sistemi Rus savunma sanayisinin göz bebeği diyebiliriz.
S-400’de kullanılan radarlar sayesinde hayalet uçak olarak bilinen hedefleri dahi takip edebilme yeteneğine sahiptir. Ayrıca S-400’ün aktif radar güdümlü 120 km menzile sahip olan füzesinin hedefi vurma kabiliyeti uçaklara karşı 1 üzerinden 0.9, insansız uçaklara karşı ise 0.8 olarak hesaplanmıştır. Bu isabetlilik oranları savunma gücü açısından gerçekten mükemmeldir.

Ayrıca S-400'ler kısa, orta ve uzun menzilli olmak üzere aynı anda kullanılabilen füze yapısına sahiptir. En uzun menzilli füzesi 600 km uzaklıktaki hedefi algılayabiliyor. Saniyede 4,8 km hızla füze gönderebilen S-400 sistemi, hedefe 10 saniyeden daha az sürede tepki verebiliyor.

S-400’lerin bunca üstün kabiliyetlerine rağmen Türkiye kendisiyle birlikte ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya, İtalya, Hollanda, Norveç ve Danimarka’nın finanse ettiği F-35 savaş uçağını haklı olarak almak istiyor. ABD ise S-400’leri F-35’e karşı tehdit olarak algılıyor.

ABD’nin S-400’leri tehdit olarak algılama nedeni ise şöyle,

-ABD heyeti, Türkiye'nin S-400'leri alması halinde, Rusya'nın F-35'lerin nasıl çalıştığını öğrenebileceği ve F-35'lerin tespit edilme ve menzili gibi bazı hassas bilgileri elde edebileceğini düşünüyor.
Eğer ABD’nin düşündüğü doğru çıkarsa bu ABD için çok büyük bir hayal kırıklığı olur.

Şöyle ki, F-35 yeni nesil savaş uçağını bugüne dek ABD, İsrail, Türkiye, İngiltere, Avustralya, Norveç, Danimarka, Hollanda, İtalya, Japonya ve Güney Kore sipariş etti. Eğer S-400’ler tahmin edildiği gibi F-35 yeni nesil savaş uçağının yerini tespit edebilirse F-35’in meşruiyeti günümüz ve geleceğin ihtiyaçlarını karşılayacağı konusunda şüphe duyulur. Bu da F-35 siparişi veren ya da yeni sipariş verecek ülkelere geri adım attırabilir.
Eğer böyle bir durum söz konusu olursa ABD’nin dünyadaki silah konusundaki önder olma özelliği sarsılır. Bu durum elbette ki ABD adına büyük bir prestij ve ekonomik kayıp anlamına gelir. Çünkü bir F-35 savaş uçağının maliyeti yaklaşık 88 milyon dolardır.

Görünen o ki Türkiye, S-400 ve F-35 üçgeninde ısınan sular soğuyacak gibi görünmüyor. Yaşanacak yeni gelişmeleri takip edip paylaşmaya devam edeceğiz.

Takipte kalın. 😊

Yorumlar

Bizi Takip Edin