Sosyal Medya Paylaşımlarımızı Neden Gizliyoruz?

Sosyal medya

Sosyal medya, hayatımızın olmazsa olmazı. Kullanım amaçlarına göre farklılık göstersede ülkemizde  sosyal medya kullanımı oldukça yaygın. Türkiye'de aktif bir şekilde sosyal medya kullanan kişi sayısı yaklaşık 51 milyon. Bu sayı toplam nüfusun %63'üne tekamül ediyor. Kullanıcı sayısına göre en çok kullanılan kullanılan sosyal ağ sıralaması ise,

1.Youtube
44 milyon 731 bin 500 kişi.



2.Facebook
41 milyon 478 bin 300 kişi.



3.Instagram
37 milyon 411 bin 800 kişi.



4.Twitter
29 milyon 278 bin 800 kişi.



Evet, rakamlar ortada. Bu kadar aktif bir şekilde sosyal medya kullanmamıza rağmen sizce sosyal medyada özgür müyüz? Yoksa sizde sosyal medyada paylaşım yapmaktan çekiniyor musunuz? Eğer paylaşım yapmaktan çekiniyorsanız üzülmeyin. Çünkü yalnız değilsiniz.

Yalnız değilsiniz dedim çünkü Kaspersky Lab şirketi öyle söylüyor. Bilmeyenler için söyleyeyim. Kaspersky Rus merkezli bir güvenlik şirketi. Biz onu daha çok bilgisayarlarımıza yüklediğimiz antivirüs programlarından tanırız.
Kaspersky Lab'dan yapılan açıklamaya göre, şirket tarafından hazırlanan Global Gizlilik Raporu’na göre, Türkiye’de tüketicilerin yaklaşık üçte biri (%35) sosyal medyadaki paylaşımlarını patronlarından gizlemeyi tercih ediyor. Hatta çalışanların %19'u hangi sitelere girdiklerinin işveren taranfından bilinmesini bile istemiyor. İş yerindeki bu gizlilik iş arkadaşlarına da uzanıyor. Türkiye’de kullanıcıların %60’ı paylaşımlarını birlikte çalıştıkları kişilerin de görmesini istemiyor.

Araştırmanın sonuçları ortada. Birçoğumuz sosyal medya paylaşımlarımızı ve internette girdiğimiz siteleri patronumuzdan ve iş arkadaşlarımızdan gizlemeyi tercih ediyoruz.

Peki bu davranışı neden yapıyoruz?

1.Tembel Görünmemek İçin
Çalışma hayatında insanlar mesai saatlerinin tamamını iş ile alakalı geçirmezler. İlla ki iş dışında uğraştıkları bir şeyler olur. Buna internette sörf yapmak ve sosyal medyada gırgır yapmak da dahil. Hal böyle olunca boşa geçen zamanın işveren tarafından bilinmesini hiçbir çalışan istemez öyle değil mi? Ayrıca iş arkadaşlarının gözündeki çalışkan personel kimliğini de kimse sarsmak istemez. İşte bu yüzdendir ki insanlar tembel görünmemek için internet ve sosyal medya faaliyetlerini gizlerler.

2.Görüş Farklılığını Gizlemek İçin
Bu hayatta herkesin bir görüşü var. Spor, siyaset, hobi vs. Bazı insanlar görüşlerini açıkça beyan ederken bazıları gizlemeyi tercih eder. Bu durum sosyal medyaya da yansır. Sosyal medyada insanların fikir ve görüşlerini açıkça paylaşmama sebebi, çalıştığı yerdeki çoğunluk tarafından kabul edilmiş genel normlara ters düşmemek ve en önemlisi de işveren ile karşıt görüşe sahip olma korkusu. Zira özellikle özel sektörde patronla karşıt görüşlere sahip olmak kişinin istediği kariyeri yapamama durumunu doğurabilir.  

3.İş Yerinde Çok Fazla Gündeme Gelmemek İçin
Bazı insanlar hayatı sessiz ve sakin yaşamayı sever. Gezip gördüğü, yiyip içtiği şeyleri sosyal medyada paylaşmayı sevmez. Çünkü reklam ve etiket yapmaya gerek duymaz. Her şeyi olağan akışı içerisinde o anda yaşar ve bitirir.(Böyle insanların nesli tükendi gibi bir şey. Çünkü en azından sosyal mecralarda yer ve durum bildirimini çoğumuz yapıyoruz.) İşte bu tip insanlar işyerinde iş dışında günlük lakırdıya konu olmamak için her şeyi kendi dünyası içerisinde yaşar. Gizliliğe önem verir. Gizemli olmayıda sever.

Sonuç
İş hayatında insanların patron ve iş arkadaşlarım ne der düşüncesi ile sosyal medya paylaşımı konusunda daha dikkatli olduğu artık bilinen bir gerçek. Dikkatten kasıt aykırı ve aşırı uçlardan uzak durma çabası diyebiliriz. Tabi bu davranış ne derece sağlıklı orası tartışılır. Çünkü ben insanın zikri neyse fikri de o olmalı kanaatindeyim. Ama iş hayatında durum böyle yürümüyor demekki.

Kimbilir, belkide etrafımızda yalaka ve rol yapan insanların sayısı tamda bu yüzden çoğalmıştır.

Yorumlar

  1. Aynen öyle, telefonumu biri alınca bile panik oluyorum kendimle o kadar özdeşleştirmişim ki.
    Güzel bir konspet takibe aldım hemen. :)
    Bende yeni açtığım bloğumla sizlerle birlikteyim, destek ve yorumlarınızı bekliyorum,sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. Ziyarete gelirim bende. 😊

      Sil
  2. Blog haricinde çok paylaşım yapmayı sevmiyorum. Sosyal medya hesaplarımın hali hazırdaki amacı da bu zaten. Sosyal medyada yapılan her paylaşımın birilerince kaydedildiği iddiaları da gizliliğin sebeplerinden olabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet size katılıyorum. Takip ediliyorum iç güdüsü ile insanlar paylaşım yapmıyor.

      Sil
  3. Merhaba. Nasılsınız ? Yeni blogları dolaşırken sizi keşfettim ve takibe aldım.Oldukça ilgi çekici bir bloğunuz var.Zaman ayırmak isterseniz,sizi de beklerim.Sağlıcakla Kalın.

    https://dizifilmkitaptavsiye.blogspot.com/

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yazı ile alakalı yorum yaparak değerli fikirlerinizi benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler.

Bizi Takip Edin