Sağlık Programlarını Dikkate Almamak İçin 6 Neden

Doktor,labavatuar

Hayatta her şeyin başı sağlıktır. Bunun aksini iddia eden kimse yoktur herhalde. Sağlık programı yapanlarda bunu biliyor olmalılar ki programlarına sürekli yeni konsept ekleyerek çeşitlendiriyorlar.
Peki günden güne çeşitlenen sağlık programları ne kadar sağlıklı hiç düşündünüz mü?

Sağlık programlarından kastımız şudur ki, televizyon ya da internet dünyasında gelişigüzel yayınlanan içi boş ve tamamen magazin amaçlı yayınlanan programlar.
Elbetteki bu sözümüz tüm sağlık programlarını kapsamıyor ama bir çoğu öyle malesef.

Bende bu yazımda toplumun sağlıklı yaşama duygusunu sömüren ve bilinçsizce yayınlanan bazı sağlık programlarını neden dikkate almamalıyız konusunu maddeler halinde inceledim. Umarım beğenirsiniz.

1.Kesin Teşhis Koyması

Bu bahsettiğimiz sağlık programlarının özelliklerinden biri kesin teşhis koyması. Hastayı muayene etmeden, tıbbi bir tetkik yapmadan hemen tanıyı yapıştırırlar. Sende ekranın başında öylece dona kalırsın. Bende de aynı hastalığa dair benzer belirtiler var. Acaba bende mi o hastalığa sahibim diye kara kara düşünürsün. Bu da senin gün içindeki enerjini düşürür. Belki de ortada hiçbir şey yokken boş yere yoksa bende mi hastayım? Diye düşündüğünle ya da endişelendiğinle kalırsın.

2.Tek Tedavi Yolu Göstermesi

Bu tür sağlık programlarının yaptığı en büyük yanlışlardan biri de tedavi olarak bir tek yol göstermesi. Dünyada binbir çeşit hastalık olduğu gibi binbir çeşitte tedavi yöntemi var. Fakat nedense bu tür sağlık programlarında günün konusu olan hastalığın sadece bir tedavi yöntemi üzerinde yoğunlaşılır. Hatta mevzu bahis olan hastalığın bir tek ilacı olduğu savunulur. O da tabiki kendi sattığı ilaçtır. Hiç şaşırmadık öyle değil mi?

3.İyileşme Garantisi Vermesi

Bunca yıllık hayat tecrübem bana diyor ki hiçbir hastalığın %100 iyileşme garantisi yoktur. İlla bir hata veya yanılma payı bulunur. Mesela A hastalığına sahip bin kişi olduğunu düşünelim. Bu hastaların hepsine B tedavi yöntemini uyguladık diyelim. Bu bin kişiden hepsinde de aynı sonucumu alırız? Yoksa arada küçük de olsa farklı sonuçlar çıkar mı? Bence farklı sonuçlara erişilenler olur.
Fakat eleştirdiğimiz türdeki sağlık programları ortaya çıkabilecek bu küçük farkları görmezden geliyor. Mucizevi ilaç, kesin sonuç, şu kadar zaman sonra iyileşme garantisi. Bu ve bunun gibi söylemler eleştirdiğimiz türdeki sağlık programlarında sıkça mevcut malesef.

4.Magazin İçerikli Olması

Eleştirdiğimiz türdeki sağlık programlarının belki de en büyük sorunu magazin içerikli olması. Gırgır, şamata sohbet ve muhabbet ortamında geçen bu tarz programlar, sağlık amaçlarına hizmet etmekten çok günlük eğlence ve vakit öldürme amaçlıdır. Bu yüzden ki sağlık amaçlı gösterdikleri içerikler genelde içi boş ve sorunun temeline inmeden ziyade, kısıtlı sürede ne verirsek kardır teferruata  gerek yok mantığıyla yapılır.

5.Hastalık Hastası Yapması
Televizyonda, sosyal medyada ya da farklı mecralarda sürekli insan sağlığıyla ilgili bir sürü içerik karşımıza çıkar. Ve bunların birçoğu talimat içerir. Şunları yiyin bunları için. Şöyle yapın böyle yapmayın. Falanca hastalığınız olabilir. Aman dikkat. Yok öyle yok böyle. Sürekli bir talimat ve baskı. İşte bu tarz sağlık programları yüzünden insanımız hastalık hastası oluyor. Özellikle de yaşlılarımız. Çünkü yaşlı kesim çalışma hayatından çekilip televizyon ve internet gibi alanlarda çok daha fazla vakit geçiriyor.

6.Komplikasyonlardan Bahsetmemesi
Bu tür sağlık programlarının yaptığı bir diğer yanlışta komplikasyonlardan bahsetmemesi. Yani öne sürülen tedavi ya da kullanılması istenen ilacın yan etkilerinden bahsedilmemesi. Her ilacın ya da her tedavi yönteminin her hastaya uyum sağlayacağı veya her hastanın ihtiyaçlarına cevap vereceği garantisi yoktur. Fakat eleştirdiğimiz türdeki sağlık programlarında genelde yan etki unsuru kulak arkası edilir. Bence bunun sebebi savundukları tedavi yöntemi veya önerdikleri ilacın herkes tarafından benimsenmesinin istenmesi.

Sonuç
Sonuç olarak öncelikle şunları söylemeliyim ki, yukarıda eleştirdiğimiz türdeki sağlık programları elbetteki tüm sağlık programlarını kapsamıyor. Kendi alanında uzman doktorların herhangi bir haksız kazanç veya çıkar ilişkisi gütmeden, sadece insanları bilinçlendirmek üzere yapılan sağlık programları da mevcuttur. Bu ve bunun gibi sağlık programı yapanların kamuyu aydınlatmak adına ürettiği hizmetler elbette takdire şayandır.
Bizim sözümüz insan sağlığı başlığı altında yapılan ve hiçbir yaraya merhem olmayan kişilerin yaptığı uğraşlardır.

Yorumlar

  1. İlaç konusunda kesinlikle haklısınız. Fakat doğal yollardan tedavide kalmadı. Çoğu şeyi doğal diye piyasaya sürüyorlar. Ama içi hep boş şeyler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yazı ile alakalı yorum yaparak değerli fikirlerinizi benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler.

Bizi Takip Edin