Küresel Isınma Ve Çıkarları

Buzullarin erimesi,kutup ayisi

Küresel ısınma tanım olarak, atmosfere salınan gazların neden olduğu düşünülen sera etkisinin sonucunda, Dünya üzerinde yıl boyunca kara, deniz ve havada ölçülen ortalama sıcaklıklarda görülen artışa verilen verilen isimdir.

Bu tanımı herkes tam olarak bilmesede günümüz dünyasında yaşayan ve aklı başında olan her insan, küresel ısınmanın ne demek olduğunu ve sonuçlarının nelere sebebiyet vereceğini bilir.

Peki küresel ısınmanın Dünya yaşamına olumsuzluk getirdiğinin herkes tarafından bilinmesine ve etkilerini birebir yaşamamıza rağmen neden önlem almayız hiç düşündünüz mü?

Aslında tam olarak önlem almıyoruzda diyemeyiz. Yeteri kadar önlem almıyoruz desek daha doğru olur. Özellikle büyük devletler önlem almıyor ya da alıyormuş gibi görünüyor. Çünkü bazı büyük devletlerin küresel ısınma ve buzulların erimesinden muazzam çıkarları var. Evet yanlış okumadınız. Dünyanın dengesinin değişmesi kimilerinin işine geliyor.

Ne demek istiyoruz. Biraz daha açalım.

-İspanyol bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre 2100 yılında Avrupa ve Türkiye’de deniz suyu seviyesinin yarım metreden fazla yükseleceği yönünde. Su seviyesinin yükselmesi 2050 yılından itibaren gözle görünür hale gelecek.
Peki su seviyesinin yükselmesi ne anlama geliyor?
Şu anlama geliyor ki, aralarında ülkemizdeki şehirlerin de bulunduğu 19 Avrupa kıyı şehri sular altında kalma tehlikesi ile karşı karşıya.
Eğer tahminler doğru çıkarsa oluşacak hasarın boyutu 40 milyar dolar olacağı iddia ediliyor. Ayrıca hasarın büyüklüğü sadece parasal boyutta kalmıyor. Su seviyesinin yükselmesi içilebilir su kaynaklarının azalmasına da neden olacak.

-Bilim insanlarının tahminleri doğrultusunda sular altında kalacağı düşünülen şehirler.


Yunanistan
Atina
Amsterdam
Hollanda
Barcelona
İspanya
Dublin
İrlanda
Glasgow
İskoçya
Hamburg
Almanya
Helsinki
Finlandiya
İstanbul
Türkiye
İzmir
Türkiye
Kopenhag
Danimarka
Lizbon
Portekiz
Londra
İngiltere
Marsilya
Fransa
Napoli
İtalya
Odessa
Ukrayna
Porto
Portekiz
Rotterdam
Hollanda
St. Petersburg
Rusya
Stockholm
İsveç

Küresel Isınmadan Çıkarları Olan Ülkeler Ve Nedenleri
Küresel ısınma her ne kadar dünyanın dengesini değiştiren ve başta insanoğlu olmak üzere tüm canlı yaşamını olumsuz etkileyen etmen olsada, olumsuzluktan beslenen ve ortaya çıkacağı düşünülen doğal felaketi önlemeye çalışmak yerine kendi ülkesi lehine çevirmeye çalışan devletler var malesef.
Doğal felaketten kastımız şudur ki, herkesin günden güne yok olduğunu bildiği fakat hiçbir şey yapamadığı kutuplardaki buzullar.

Yazının başlarında da değindiğimiz gibi eğer tahminler doğru çıkarsa 2100 yılında 19 Avrupa şehri sular altında kalacak. Yukarıda listesini verdiğimiz bu şehirlerin sular altında kalmasına sebebiyet verecek olan en büyük neden elbetteki kutuplardaki buzulların eriyerek deniz suyu seviyesini yükseltmesi.

Peki burada sorulması gereken şu,
Aralarında koca koca devletlerinde bulunduğu teknolojinin lokomotifi olan bu ülkeler, kendi şehirlerinin bile yok olma tehlikesi pahasına neden yeteri kadar önlem almıyor?

Ya da neden herkes buzulların erimesini bekliyor?

Aslında herkes buzulların erimesini bekliyor demek de çok doğru sayılmaz. Buzulların erimesinden menfaati olan ülkeler böyle bir bekleyiş içerisinde demek çok daha doğru olur.

-Peki buzulların erimesi ne gibi menfaatler doğurur?

Konumuzun ana teması da bu asında. Buzulların erimesi ve menfaat ilişkisi.

Dünyada devletlerin birbiriyle olan ilişkilerinin en başlarında ticaret ilişkisi gelir. Siyaseten birbiri ile soğuk olan ülkelerin bile aralarındaki ticaret ilişkisi genelde devam eder. Çünkü her ülkenin gereksinimleri ve üretebildikleri ürünler farklıdır.
Bu bağlamda dünya ticareti günden güne büyümeye devam eder. Ülkeler arasındaki büyüyen bu ticaret hacminin neredeyse %90’ı deniz yolu ile sağlanır. Deniz yolu ile yapılan ticarette gemilerin belirli yol güzergahları vardır. Bu yol güzergahları devletlerin ticaret yapma durumuna göre belirli rotalar takip edilerek yapılır.
Bu sebepten ötürü dünya üzerinde gemilerin takip ettiği birçok yol güzergahı ve bir çok liman bulunur. İşte buzulların erimesi, küresel ısınma ve menfaat ilişkisi de tam burada ortaya çıkar.

Buzulların erimesi demek devletler için kazanılmış yeni bir deniz yol güzergahı demek.
Hem daha kısa hemde daha az masraflı bir yol.

Dunya siyasi haritasi

Yukarıdaki dünya siyasi haritasına kabaca çizdiğim çizgileri takip ederseniz, buzulların erimesi hangi devletlerin işine daha çok geliyor hemen anlayabilirsiniz.

Örneğin Çin'den yola çıkan bir ticaret gemisi İsveç, Norveç, Finlandiya veya İngiltere’ye gitmek için kırmızı yol güzergahını takip ederek Mısır Süveyş Kanalını kullanarak gidebilir.
Fakat buzulların erimesi durumunda ticaret gemileri siyah kalemle çizdiğim yol güzergahını da kullanabilecek. Bu da yaklaşık yol süresini 10-15 gün kısaltacak. Yani ortaya çıkan bu yeni yol hem zaman hemde yakıt tasarrufu sağlayacak.

Buzulların erimesi sadece gemi ticaretine etki etmeyecek elbet. Emperyalizm Kuzey Kutbuna çoktan el attı bile. Buzulların altındaki petrol için ilgili devletler çoktan pazarlık masasına oturmuştur bile.

Ne diyelim bencil, çıkarcı ve doğa düşmanı insanoğlu bu şekilde dünyayı mahvetmeye devam etsin. Her şey bittikten sonra doğa, insanoğluna nasıl cevap verecek. Bekleyip göreceğiz.

Yorumlar

  1. Artık bu konuyu iyice göz önüne getirmek gerekiyor. Gittikçe risk artıyor. Fakat hala insanlar umursamıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bıçak kemiğe dayanana kadar herkes sus pus malesef.

      Sil
  2. Son ana kadar insanoğlu hiçbir şey yapmaz. Ne zaman tüm kaynaklar o zaman ah vahlar başlar. Tabi iş işten çoktan geçmiş olur.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yazı ile alakalı yorum yaparak değerli fikirlerinizi benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler.

Bizi Takip Edin