Yapay Zeka Eseri İnsanlar Ve Yapay Zeka Evrimi

Yapay zeka. Şu anda dünya teknolojisindeki geliştirilebilirliği yönü ile belki de en çok dikkat çeken haberler arasında. Değişen ve gelişen her teknolojide neredeyse yapay zekanın olmadığı bir alan yok gibi. Özellikle son yıllarda kat edilen yapay zeka ilerlemeleri bazen bizi hayretler içerisinde bırakabiliyor. Nvidia teknoloji şirketinin yapay zeka konusunda geldiği son nokta da bunlardan biri.

Nvidia

Merkezi Kaliforniya’da bulunan Nvidia teknoloji şirketi (Oyun dünyasına yakın olanlar Nvidia’yı iyi bilir) 2014 yılından beri yapay zeka konusunda yoğun bir çalışma temposuna girdi. Ve bu yoğun çalışmanın meyvelerini de toplamaya başladı diyebiliriz. Zira Nvidia şirketi, geliştirdiği yapay zeka teknolojisi sayesinde gerçekte var olmayan insan, hayvan ya da herhangi bir nesnenin görselini oluşturabiliyor. Görselleri merak ediyorsanız Google’a ‘yapay zeka eseri insanlar’ yazmanız yeterli. 

Resimleri incelediğinizde bu görselleri yapmak çok zor değil diyebilirsiniz. Ama unutmamanız gereken bir şey var. Ortaya çıkan bu görseller herhangi bir resme bakarak veya taklit ederek yapılmadı. Nvidia’nın geliştirdiği yapay zeka teknolojisi adeta bir insan gibi düşünerek bu resimleri ortaya çıkardı diyebiliriz. 

Görüldüğü üzere yapay zeka teknolojisi her geçen gün yeni gelişmelerle hızına hız katarak gelişmeye ve ilerlemeye devam ediyor. Bu ilerlemenin amacı her ne kadar var olan teknolojiyi bir adım daha öne atarak insan yaşamını iyileştirmek olsa da, bazen de çeşitli tartışmaları ve endişeleri beraberinde getiriyor. 

-İşte dünyanın yapay zeka endişelerinden bazıları, 

  • Elon Musk’ın yapay zeka şirketlerinin de aralarında olduğu 14 kurumdan 26 uzman, gelişen yapay zeka teknolojisinin yeni siber suçlara, fiziksel saldırılara veya toplumsal bozulmalara yol açabilir şeklinde uyarılarda bulunuyor. 
  •  Avrupa Parlamentosu, insan müdahalesi olmaksızın öldürebilen katil robotların geliştirilmesine, üretimine ve kullanımına küresel yasak getirilmesi çağrısı yapan bir kararı kabul etti. 
Yapay zeka konusunda bu ve bunun gibi endişelerin artması bazı kesimlerce tepkiyle karşılanmış olsada, kaygı duyan tarafın sunduğu örnekler dikkat edilmeyecek kadar önemsiz değil.

 Yapay Zekanın Ürküten Yönleri 

1- Google mühendislik bölümünün başında bulunan Amerikalı gelecek bilimci Ray Kurzweil’in tahminlerine göre ‘Singularity’ yani “Teknolojik tekillik” adının verildiği ve yapay zekanın insan zekasından çok daha zeki olacağı yıllar uzak gelecekte değil. Şimdiye kadar yaptığı tahminlerin %86’sı gerçekleşen Kurzweil’e göre yapay zeka, 2029 yılında insanla aynı zekaya sahip olacak. Tarih 2045’i gösterdiği zaman ise yapay zeka, insan zekasından bin kat daha zeki hale gelecek.


14 Mart 2018 yılında aramızdan ayrılan ünlü teorik fizikçi Stephen Hawking  

Stephen hawking

“Yapay zekanın geliştirilmesi insan ırkının sonunu getirebilir” uyarısında bulunmuştu.
Stephen Hawking’in yapay zeka açıklaması konulu yazımı okumak için burayı tıklayın.

2- Facebook’un Bob ve Alice adını verdikleri yapay zeka sohbet robotları deneyinde, robotların kendi aralarında başka hiç kimsenin anlayamayacağı şekilde konuşması üzerine Facebook bu yapay zekalı robotları kapatma kararı aldı. Facebook’un bu sohbet robotları deneyinde ortaya çıkan en garip durum ise, “robotların kendi aralarında ne konuştuğunun hala bilinmemesi.”

3-Hanson Robotics şirketi tarafından yapılan yapay zeka robotu Sophia katıldığı programda kendisine sorulan “insan ırkını yok etmek istiyor musun?” sorusu üzerine gülümseyen Sophia, pekala tüm insan ırkını yok edeceğim. Şeklinde ürküten bir cevap vermiştir.
Ardından program sunucusu ile taş, kağıt, makas oynayan Sophia, oyunu kazanması üzerine ben kazandım bu insan ırkını domine etmek için iyi bir başlangıç. Diye korkutucu cevaplar vermiştir. 

İnsanoğlu tarafından yapay zeka teknolojisi ile birlikte üretilen robotların insanlığın varlığını hedef alan açıklamaları her ne kadar şuan ciddiye alınmayacak olsada, gelişerek ilerleyen yapay teknolojisi için ileride sorunlara yol açabileceğe benziyor.

Yoksa günün birinde bilim kurgu filmlerinde olduğu gibi insanlar ve robotlar savaşına mı şahit olacağız? 

Yorumlar

  1. Yapay Zekanın Ürküten Yönleri saymakla bitmez yararları yanında gelecek açısından binlerce farklı açıdan zararları olabilir

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yazı ile alakalı yorum yaparak değerli fikirlerinizi benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler.

Bizi Takip Edin