Parayla Saadet Olur Mu?





Bana destek olmak için Youtube kanalıma abone olabilirsiniz. 

Cuzdan, para


“Para ile saadet olmaz” bu atasözü hepimizin zihninde kendine yer bulmuştur. Peki gerçekten para ile saadet olmaz mı? Yoksa zamanın getirmiş olduğu tüketim çılgınlığı dayatması ile saadetin temel unsuru para mı?

Yazının sonunda linkini vermiş olduğum BBC'de paylaşılan habere göre, Belçika’da 4 yıl süren Ulusal mutluluk araştırmasına bir göz attığımızda atalarımız doğru söylemiş diyebiliriz. Araştırmaya göre aylık geliri 4 bin 500 Euro’nun üzerindeki kişiler, düşük kazançlı kişilere göre kendilerini daha mutsuz hissediyormuş.

Araştırmanın özeti kısaca şöyle,
Belçika’da ortalama aylık gelir 1716 Euro. Toplumun beşte biri ayda 1000-1500 Euro ile geçiniyor.
Ülkede 2000-3000 Euro aylık gelire sahip olanlar kendilerini mutlu hissederken, ortalamanın altında gelire sahip olanlar yeterince mutlu değil. İşin en garip tarafı ise, aylık geliri 4 bin 500 Euro ve üzeri kazananlar yaşam koşullarından daha az memnunlar.
Yüksek gelirli olupta daha az mutlu olanların düştüğü en büyük yanılgı ise, daha fazla kazanma dürtüsü.

Araştırma bize gösteriyor ki “en az mutsuz olan insanlar, yaşam koşulları en kötü olan insanlar değil.”
Yani işin özü “para saadet getirmiyor.”

Peki para saadet getirmiyorsa o zaman nasıl oluyorda spor, sanat, müzik vb. gibi toplumun üzerinde etkisi büyük olan işlerle uğraşıpta zengin olan insanlar nasıl oluyorda mutlu oluyor?
Cevabı çok basit. Onlar zengin oldukları için mutlu değiller. Mutlu oldukları için zenginler. Yani severek yaptıkları iş sayesinde zengin olup mutlu oluyorlar. Sevmedikleri işi yaparak mutlu olanlarda vardır elbet. Fakat bu ikisinin mutluluk oranlarını karşılaştırırsak, hiç şüphesiz sevdiği işi yaparak mutlu olanların sayısı diğerine göre daha fazladır.

Yani para, mutluluk için tek başına bir etken değil. Mutluluk için önemli olan kazandığın parayı nereden elde ettiğin ve o yeri sevip sevmediğin.

Bu konu ile ilgili çok güzel bir örnek var aslında. 10 Nisan 2004 tarihinde 71 yaşında aramızdan ayrılan ve halkın tabanında büyük sevgiye sahip olan rahmetli Sakıp Sabancı katıldığı bir programda sunucunun kendisine,
-Çoğu insan zengin olmak için çalışıyor. Zengin olduktan sonra insanlar neden çalışmaya devam ediyor diye sorar.
Sabancı’nın yanıtı kısaca şöyle,
-Alışkanlıklardan vazgeçemezsin ben üreticiyim. Bana üretme istemiyoruz deseniz bile benim aklım gece gündüz üretimde olacak diyor.
Rahmetli Sakıp Sabancı’nın bu sözünden çıkarmamız gereken tek şey, üretmeyi bir şeyler ortaya çıkarmayı sevdiği ve bu uğurda kimsenin ona engel olamayacağı gerçeğidir. Çünkü Sabancı üretmeye sevdalanmıştır.

İşte bu yüzdendir ki Sabancı Holding ülkemizin sayılı şirketlerinden biridir. Üretme sevdası ve çalışma azmi rahmetli Sakıp Sabancı’yı en tepelere kadar ulaştırmıştır.

Sabancı örneğinden de gördüğümüz gibi para ve saadet arasında bir ilişki var. Ama bu ilişki tahmin edildiği kadar güçlü değil. Güçlü olan sadece yaptığın işe karşı duyduğun sevgidir.

Eğer yaptığın işe karşı duyduğun bir sevdan yoksa, mutluluk beklemek beyhude bir çabadan ibarettir.

Kaynak:

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-46137791?ocid=wsturkish..social.sponsored-post.facebook.SMP-money_happiness.nneed5.Male18-65+.Ad1.mktg

Yorumlar

  1. Parayla neden saadet olmaz? Çünkü insan, ulaşmak istediği hayallerinin gerçekleşmesi için gerekli olan şeyi, para olarak görmektedir. Günümüz "modern insan"ı sevgileri, gülmeleri, rahatı, huzuru ve neşeyi paraya bağlamıştır. (Bence)

    Yayın için teşekkürler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size kesinlikle katılıyorum. Mutluluğun formülünü paraya bağlamışlar. Fakat görülen o ki para ve mutluluk formülü birbiri ile örtüşmüyor.

      Sil
  2. Hoş bir yazı olmuş , teşekkürler..

    YanıtlaSil
  3. Parayla saadet olmaz bence de ama insanları paranın kölesi yapan sistemler yüzünden paran yoksa hiçbir şeyin de yok mutlu değilsin düşüncesi sarmış

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet malasef günümüz dünyasının özeti bu.

      Sil

Yorum Gönder

Yazı ile alakalı yorum yaparak değerli fikirlerinizi benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler.

Bizi Takip Edin