Jüpiter Dünya'nın Koruyucu Annesi Mi?

Jupiter

İçeriğin video açıklaması için,





Dünyamız yaklaşık olarak 4,54 milyar yaşında. Sizce dünyamız bu yaşına kadar uzaydan gelen tehlikelere karşı nasıl hayatta kalmayı başardı? Olası Asteroid çarpmalarına veya Meteor yağmurlarına karşı dünyamızın atmosferinden başka bir savunma mekanizması var mı?

Bilim insanları bu soruların cevaplarını Jüpiter gezegeninde aramaya başladı. Jüpiter’in Samanyolu Galaksisi’deki en büyük kütle çekim gücüne sahip olması sayesinde, galaksimizdeki başıboş gezen asteroidlerin yönünü değiştirebildiğini keşfetti. Peki asteroidlerin yönünü değiştirebilecek kadar kütle çekimsel güce sahip olan Jüpiter Dünya’ya iyilik mi yoksa kötülük mü yapıyor?

Bu soruların cevaplarını bulmadan önce gelin Jüpiter’i biraz daha yakından tanıyalım.

Jüpiter Gezegeni


Jüpiter, o bir gaz gezegeni. İlk kez milattan önce 8. yüzyıl civarında Babiller tarafından görülen bu gezegen gaz devleri sınıfına girmektedir. Kütlesinin büyük bölümü Hidrojen ve Helyum gazlarından oluşan Jüpiter’in tamamı aslında sadece gazla da kaplı değildir. Gezegenin iç kısımlarında buz ve kaya tabakası da bulunmaktadır.

Güneş sistemi içerisinde bulunan 8 gezegenin en büyüğü olan Jüpiter, büyüklüğüne karşın kendi ekseni etrafında en hızlı dönen gezegendir. Şöyle ki, Dünyamız kendi ekseni etrafındaki dönüşünü yani 1 gününü 24 saatte tamamlarken, Jüpiter’in 1 günü yaklaşık 9 saat 55 dakikadır. (Günler göz açıp kapayıncaya kadar geçiyor diyoruz ya, aslında bu söz tam Jüpiter’e göre.😅)

Jüpiter’in kendi ekseni etrafındaki dönüş hızı (yani bir günü) dünyanın kendi ekseni etrafındaki dönüş hızına oranla daha hızlı iken, güneşin etrafındaki dönüş hızı ise dünyaya oranla çok daha yavaştır. Dünya güneş etrafındaki bir turunu 365 gün 6 saatte tamamlarken, Jüpiter güneş etrafındaki bir turunu 12 yılda tamamlar. Yani 30 yaşında olan bir insanın Jüpiter yaşı sadece 2.5’dur. 😄

Dünya’ya uzaklığı yaklaşık 600 milyon km olan Jüpiter'in hacmi dünyanınkine oranla yaklaşık 1321 katı civarıdır. Kütlesi de dünyaya oranla yaklaşık 317 katı civarıdır. Dünyadan çıplak gözle görülebilen 5 gezegenden biri olan Jüpiter, 67 doğal uydusu ile güneş sisteminde bulunan 8 gezegen içinde en fazla uyduya sahip olan gezegendir. Uydularının en büyüğü olan ‘Ganymede’ güneş sisteminin en büyük uydusudur. Ganymede 5.268 km çapı ile Merkür ve Plüton’dan daha büyüktür.

Jüpiter hakkında bu detaylı bilgilerden sonra gel gelelim Jüpiter’in Dünya’ya koruyucu annelik görev ve sorumluluk anlayışına.
Bakalım bazı gökbilimcilerin savunduğu gibi Jüpiter Dünya’nın koruyucu meleği mi?

Jüpiter Dünya’yı Koruyor Mu?


Bazı gökbilimciler Jüpiter’in büyük kütle çekimsel gücü sayesinde Dünya’ya çarpma ihtimali olan kuyruklu yıldız ya da göktaşlarını kendine çekerek veya güneş sisteminin dışına atarak Dünya’yı yaşanabilir bir gezegen haline getirdiğini savunur. Bunun örnekleri de pekala mevcuttur. Fakat bazende bunun tam tersi olarak Jüpiter ve diğer Güneş Sistemi’ndeki gezegenler sayesinde aslında Dünya’yı hedef almayan kuyruklu yıldız veya göktaşlarını da Dünya’ya yönelttiği biliniyor.

Bu örnekler ışığında Jüpiter’in Dünya’ya koruyucu annelik yaptığını kesin manada kabul etmek pekte mantıklı görünmüyor. Gökbilimciler de bu konuda fikir birliğine varabilmiş değil. Bu yüzden bize düşen uzay konusunda dünyanın önde gelen ülkelerinden gelecek yeni açıklamaları takip etmek olacaktır. Sizde benim gibi gökbilimine meraklıysanız yaşanacak gelişmeleri sabırsızlık ile bekleyeceğinize eminim.

Yorumlar

Bizi Takip Edin