Bir Sosyal Medya Akımı "Kayan Yıldızlar"

Sosyal medya

Son zamanlarda Kayan Yıldızlar (Falling Stars) sosyal medya akımı almış başını gidiyor. Zengin bir Rus X şahsı tarafından dünyaya musallat edilen bu akım ülkemizde de boy göstermeye başladı malesef. Neden malesef dediğimi az çok tahmin ediyorsunuzdur sanırım. İnsanların sosyal medyada fazladan bir tık daha alabilmek ya da biraz daha ön plana çıkabilmek için kendilerini düşürdükleri durum içler acısı gerçekten.

Peki kayan yıldızlar adı altındaki özellikle zengin insanların sosyal mecralarda yaptığı bu paylaşımlar neyi amaçlıyor?
Yapılan bu paylaşımlar gelişigüzel yapılan paylaşımlar mı?
Yoksa bu paylaşımların kökeninde psikolojik bir rahatsızlığın belirtileri mi yatıyor?
Bu soruların cevaplarını bulmak için sosyal medya dünyasını iyi analiz etmek ve insanların ihtiyaç ve isteklerini iyi bir şekilde kavramamız gerekiyor.

Göz Önünde Olma İhtiyacı

Göz önünde olma ihtiyacı başta ünlü kişilerde olmak üzere sosyal medya sayesinde tüm insanlara sirayet etmiş durumda malesef. Göz önünde olma ihtiyacı hisseden insanlar, kayan yıldızlar ya da buna benzer sosyal medyada oluşabilecek her türlü akıma açıktırlar. Çünkü bu tarz akımlar kendilerinden bahsedilmesi ve sosyal medya tabirince trend olabilmesi fırsatını kendilerine verir.

Onaylanma Ya Da Takdir Edilme İhtiyacı

Onaylanma ya da takdir edilme ihtiyacı sosyal medya sayesinde neredeyse psikolojik rahatsızlık haline geldi.
Şöyleki sosyal medyada kişinin beğendiği bir konu hakkında paylaşımda bulunması ya da kendince güzel çıktığı bir fotoğrafı paylaştıktan sonra aldığı beğeni ve olumlu yorumlar kişide geçici bir haz uyandırır.
Eğer durum tam tersi ise, yani kişi yaptığı paylaşıma beklediği kadar ilgi ve alaka görmemişse yaptığı paylaşımdan ötürü pişmanlık duyar. Acaba yanlış mı düşünüyorum deyip kendini sorgular ve bundan sonraki paylaşımlarında asla kendisi gibi olamaz.
Başkaları beğensin ya da yorum yapsın diye kendi duygu ve düşüncelerini bir kenara iter ve rol yapmaya başlar.
Artık bundan sonraki yaptığı tüm paylaşımların odak noktasında kişinin kendisi değilde büründüğü rol yer alır. Büründüğü bu rol de zamanla kişinin kendisi oluverir.  Bu da insanda kişilik bozukluğu psikolojik sorununun fitilini ateşler.

Gösteriş Yapma

Gösteriş yapma gereği hisseden insanlar kayan yıldızlar sosyal medya akımı çok beğendiler. Aksi halde yeni aldığı lüks arabasını, geniş bahçeli dublex villasını ya da kendisine ait özel jet uçağını veya helikopterlerini diğer insanlara nasıl pazarlayacaklardı öyle değil mi? Velhasıl kelam kayan yıldızlar gibi sosyal medya akımları en çok gösteriş meraklısı insanların ekmeğine yağ sürdü. Onlarda bu yağı ballandıra ballandıra yemeye devam ediyorlar.

Son Sözler
Sosyal medya paylaşım çılgınlığı devam ettikçe kayan yıldızlar ya da buna benzer sosyal medya akımlarının önü arkası kesilmeyecek gibi görünüyor. Hoş, kayan yıldızlar etiketi ile servis edilen fotoğraflarda kişinin kendisini yıldız olarak tanımlaması da ayrı bir sorun tabi. Çok paran olabilir, iyi bir şarkıcı ya da film oyuncusu olabilirsin ama bunlar kişiyi yıldız yapmaya yetmeyebilir. Ayrıca kişi kendisini yıldız ilan edemez. Bir insanı yıldız yapan şey, bağlı olduğu toplumun büyük çoğunluğu tarafından teveccüh edilerek saygı gösterilmesidir.

Ama malesef yeni dünyada bu değerler unutuldu. Bir insanın kendisini yıldız(star) olarak görmesi için herhangi bir sosyal mecrada bilmem kaç binlik takipçisi olması yetiyor. ALLAH sonumuzu hayır etsin.
Dipsiz bir kuyuya doğru sürükleniyoruz. Lakin farkında değiliz.

Yorumlar

  1. Yanıtlar
    1. Tamamen hayatımızdan çıkartamayız malesef. Sadece nerede duracağımızı bilmemiz gerek.

      Sil
  2. Çok güzel bir konuya değinmişsiniz. Bir sosyal medya hastalığıdır tutturmuş gidiyoruz ne yazık ki. Özellikle gençlerin, en güzel zamanlarını oralarda geçirmeleri çok üzücü. Allah sonumuzu hayır etsin diyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolun. İyi görünmeyen bir sona doğru gidiyoruz. Size katılıyorum. ALLAH sonumuzu hayır etsin.

      Sil
  3. Bende bu tür akımlara karşıyım açıkçası. İki beğeni alacam veya takipçi kazanacam diye yapmayacağı şaklabanlık kalmayan bir nesil yetişiyor. Biraz da kitap, dergi okurken çekilen bir akım başlasada görsek. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke sizin dediğiniz gibi kitap ya da dergi okumak gibi bir akım olsa. Ama asla olmaz okumak pirim yapmıyor artık dünyada.

      Sil

Yorum Gönder

Yazı ile alakalı yorum yaparak değerli fikirlerinizi benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler.

Bizi Takip Edin