Rusya S-400 Füze Hava Savunma Sistemini Türkiye'ye Neden Sattı? Yoksa Koral Faktörü Mü?

Ruble,rus parası


Bundan önceki yazımızda Türkiye Neden S-400 Füze Hava Savunma Sistemini Aldı? Konusunu işlemiştik. Dilerseniz buraya tıklayarak o yazımıza ulaşabilirsiniz.

Türkiye ile Rusya arasında son yıllarda yükselen olumlu ilişkiler göz dolduruyor. Belki de tarihe baktığımızda Türkiye ve Rusya’nın bu kadar yakın ilişkilerde bulunduğu zamanlar çok nadir olmuştur. Lakin bu kadar olumlu ilişkiler olmasına rağmen hiçbir devlet kendi ülkesinin göz bebeği konumundaki bir teknolojiyi bir başka ülkeye vermez.

Elbetteki S-400’ler Türkiye’ye hibe edilmiyor. Her şey ücreti mukabilinde. Fakat parası ile de olsa böylesine büyük bir teknolojiyi Rusya gibi bir devlet kolay kolay satmaz. Bildiğiniz gibi S-400’leri envanterine katmak isteyen birçok ülke var. Fakat Rusya bu teknolojiyi sadece Çin ve Türkiye’ye verdi. Çin’e ne için sattığı belki bizi ilgilendirmez ama ülkemize ne için sattı karşılığında ne aldı merak etmiyor değilim.

Uluslararası ilişkilerde karşılıklı menfaat söz konusudur. Acaba S-400’ler konusunda Rusya bizden ne gibi bir menfaat temin etti. Ya da bizden nasıl bir teknolojiyi istedi.
Bu konu ile ilgili aklıma birşeyler geliyor ama acaba haklı mıyım gerçekten bilmiyorum.

Türkiye yerli ve milli kaynaklarla özellikle son yıllarda büyük bir gelişme kaydetti. Koral da bunlardan biri. TSK envanterinde aktif bir biçimde kullanılan Koral, Hatay sınırında yaptığı görev esnasında haberlere farklı günlerde şu şekilde haberler yansıdı.
-Rus uçakları 4 defa yanlış hedefi vurdu.
-Rus uçakları yanlışlıkla Ypg kamplarını vurdu.
-Rus uçakları yanlışlıkla Esed hedeflerini vurdu. (Esed rejimi de bu bilgiyi birinci ağızdan doğruladı.)

Rus uçaklarının farklı günlerde bu şekilde yanlış hedefleri vurması olayına “Rus pilotların hatası”diye nitelendirmek elbette işin kolayına kaçmak olacaktır. Burada cevaplandırılması gereken soru şu.
Rus uçaklarının bu infial derecesindeki hatalarının arkasında acaba Aselsanın ve ülkemizin gururu Koral mı var?

Yeri gelmişken kısaca %100 yerli imkanlar kullanılarak üretilen Koral Mobil Elektronik Harp Sistemi’nden bahsedelim.

Koral’ın Özellikleri


Jammer sistemi olarak tasarlanan Koral geniş frekans yön kapsama kabiliyeti ile büyük bir alanı kontrol altına alabiliyor. Uçak, tank ve helikopterleri aynı anda kör edebiliyor. Atılan füzeleri havada imha edebiliyor. Hatta istenirse füzelerin yönünü değiştirip farklı hedeflerde patlatabiliyor. Savaş uçaklarının yön bulma kabiliyetini ortadan kaldırabiliyor. Gerçekten mükemmel öyle değil mi? Aselsan yaptığı bu teknoloji ile göğsümüzü kabartmaya devam ediyor. Ülkemiz adına çok güzel bir gelişme.

Koral Hakkında Başkaları Ne Dedi?


Aselsan'ın Koral teknolojisi ile ilgili Rusya Jeopolitik Sorunlar Akademisi Öğretim Üyesi Konstantin Sivkov, “Koral sistemini tam olarak bilmiyoruz. S-400 füzelerimiz için engel teşkil edebilir. S-400 füzelerinin kör olma olasılığını düşünmek bile çok tehlikeli dedi.”

İsmi gizli tutulan bir başka Rus radar uzmanı ise şöyle konuştu: “Koral son derece tehlikeli bir sistem bölgedeki tüm sistemleri kör ettiğine dair bazı duyumlar aldık. Birleşmiş milletler bu konu hakkında gereğini yapmalı.” dedi.

Bazı Amerikan silah siteleri de Koral’a dikkat çekti. ABD’li uzmanlar Koral’ın kör etme yeteneği korkunç boyutlarda. Uçağın roketlerini yanlış hedeflere gönderebilme yeteneği sadece Koral’da var şeklinde görüş belirtti.

Koral’ın böylesine önemli yeteneklerinin olması kendisine olan ilgiyi de arttırmış oldu. İşte tam burada sorulması gereken soru şu. Yoksa Rusya, S-400 füze hava savunma sisteminin satışı karşılığında Türkiye’den Koral veya buna benzer elektronik harp sistemleri teknolojisi konusunda yardım mı istedi? Zira kimi uzmanlar Rusya’nın Krashuka-4 gibi elektronik harp birimlerinin Türkiye’deki teknolojilere kıyasla daha zayıf olduğunu söylüyor.

Eğer böyle bir durum söz konusu ise Türkiye savunma sanayisinde gerçek manada büyük bir ilerleme kat etmişe benziyor. Bu da ülkemiz adına mutluluk veren gelişmelerden. Umarım Aselsan mühendisleri başarılarına başarı katarak Türkiye Cumhuriyeti Devletini şahlandırmaya ve bizimde göğsümüzü kabartmaya devam ederler. Zira tam bağımsız bir ülke olarak hayatımıza devam etmek istiyorsak, savunma sanayisinin yerli olması kesinlikle şarttır.

Yorumlar

  1. Hocam koralla bir alakası olmadığını düşünüyorum çünkü zaten istese satarız. Ülke olarak katma değeri yüksek ürünleri satma ihtiyacımız olduğu için Rusya istese satarız. S400 bize veriyor çünkü bölgede bizden başka tampon bir ülke kalmadı. Rusyanın arkası Çin önü Türkiye diye düşünürseniz jeopalitik konumun etkisi diyebiliriz. Zaten Rusya S500 'leri kullandığı için S400 'leri satıp hem maddi hemde savunma anlamında kazanacak diye düşünceye sahibim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düşüncenizde haklı olabilirsiniz. Şöyle bir durumda var ya Koral S-500'üde devre dışı bırakabiliyorsa.

      Sil
    2. Neredeyse imkansız diyebilirim. Koralım menzili 150 - 200 km deniliyor kesin bir bilgi yok. S-500 'ün radarı kaç km ALLAH bilir hocam :) ama sınırda etkili bir karıştırıcı orası su götürmez bir gerçek.

      Sil
    3. S-500 radar menzilini bende bilmiyorum. Ama radar menzili kadar işlevide bir o kadar önemli diye düşünüyorum. 😊 Çok şükür ülkemiz bu konuda iyiye doğru gidiyor.

      Sil
    4. S-400 600 km olduğu düşünülürse :) S500 600 km az değildir. Aynen ülke olarak çok yol aldık. 10 yıla kalmaz kendi hava savunma sistemimizi yaparız gibi geliyor.

      Sil
    5. İnşallah yaparızda ülke olarak kimseye muhtaç olmayız.

      Sil

Yorum Gönder

Yazı ile alakalı yorum yaparak değerli fikirlerinizi benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler.

Bizi Takip Edin