Türkiye Neden S-400 Füze Hava Savunma Sistemini Aldı?

Turk bayragi


Bildiğiniz üzere Türkiye 29 Aralık 2017 tarihinde Rusya ile yaptığı görüşmelerde sona gelerek S-400 füze hava savunma sistemini satın almıştı. Edilinilen bilgilere görede S-400’lerin Türkiye’ye teslimi 2019 yılında gerçekleşecek.

Dünyada sayılı savunma sistemlerinden biri olan S-400’ler hiç şüphesiz Rusya’nın en büyük askeri kozlarından biri. Türkiye’de yaptığı bu anlaşma sayesinde bölgede yükselen ve güçlenen konumunu daha da perçinlemiş oldu.

S-400’lerin Alınma Sebepleri

Türkiye’nin S-400 füze hava savunma sisteminin alımını tek bir nedene bağlamak doğru olmaz. Adeta bir nedenler bütünü ülkemizi S-400’lerin alımına itti diyebiliriz.
İşte o nedenlerin bazıları,

1.Hava Savunma Gücünün Yetersizliği

Türkiye'nin hava savunma gücü bölgedeki diğer devletlere kıyasla zayıftır. Envanterde bulunan yabancı menşeli hava savuma sistemleri günümüz şartlarına da uygun değildir. S-400’ler bu açıdan bakıldığında ülkemiz için biçilmiş kaftandır. Türkiye her ne kadar S-400'leri almış olsada günümüzde savunma sanayisinde yerliliğin önemini kavramış ve bu konuda önemli adımlar atmıştır. Aselsan sayesinde yerli kaynaklara yönelerek koral, korkut, hisar gibi başarılı üretimlere imza atmıştır. Geliştirilen bu ve buna benzer hava savunma teknolojileri TSK envanterine peyderpey girmeye devam ediyor. Yakın tarihe bakacak olursak Kilis’in ikide bir Deaş terör örgütü tarafından roket veya buna benzer saldırılarına maruz kalması olaylarında yerli savunma sistemleri kullanıldı.

2.Güney Sınırındaki Tehlikeli Hareketlilikler

Akdeniz de sular her geçen gün biraz daha ısınıyor. Şu anda Akdeniz’de Rusya’nın 13, Amerika’nın 3 Fransanın 5 İtalya’nın ise 2 savaş gemisi olduğu biliniyor. Türkiye’nin ise Akdeniz’de 34 savaş gemisi bulunuyor. Ülkemizin bu 34 gemisi dışında uluslararası yapılan tatbikatlarda görevli deniz kuvvetlerine bağlı gemilerinde bölgede olduğu biliniyor.

Akdeniz’de yaşanan bu askeri hareketliliğin yanı sıra Türkiye’nin güney kara sınırı da bir o kadar karmaşık ve tehlikeli.

Kaç parçaya bölündüğü belli olmayan Irak, Suriye’deki iç savaş, yıllardır mücadele edilen Pkk, Kck ve küresel güçlerin son olarak sahneye sürdüğü Deaş terör örgütü. Türkiye’nin güney sınırındaki ülkelerin topraklarında barınan bunca terör tehlikesinin yanı sıra birde ABD, Rusya, İngiltere ve Fransa gibi askeri güçleri yüksek olan ve Suriye’de adeta menfaat çatışması içerisinde olan devletlerle muhatap olmak durumunda. Bu sebepten ötürü S-400’lerin caydırıcı gücü ülkemizin elbette menfaatinedir.

3.S-400’lerin Uzun Menzil Cazibesi

Türkiye orta ve yüksek irtifa hava savunma zafiyetini S-400’lerle kapatmak istiyor. Ayrıca S-400’lerin uzun menziline sahip olarak kendisine karşı emelleri olan güçlere de gözdağı vermek istiyor. S-400'ler kısa, orta ve uzun menzilli olmak üzere aynı anda kullanılabilen füze yapısına sahiptir. En uzun menzilli füzesi 600 km uzaklıktaki hedefi algılayabiliyor. Ayrıca saniyede 4,8 km hızla füze gönderebilen S-400 sistemi, hedefe 10 saniyeden daha az sürede tepki verebiliyor.

4.S-400’lerin Etkili Savunması

S-400’de kullanılan radarlar sayesinde hayalet uçak olarak bilinen hedefleri dahi takip edebilme yeteneğine sahiptir. Ayrıca S-400’ün aktif radar güdümlü 120 km menzile sahip olan füzesinin hedefi vurma kabiliyeti uçaklara karşı 1 üzerinden 0.9, insansız uçaklara karşı ise 0.8 olarak hesaplanmıştır. Bu isabetlilik oranları savunma gücü açısından gerçekten mükemmeldir.

5.Nato İle Giden Olumsuz İlişkiler

Türkiye Nato’ya güvenmiyor. Güvenmemekte de sonuna kadar haklı. Türkiye’nin ne zaman Nato’ya ihtiyacı olsa, Nato ülkemize ya gerekli desteği vermedi ya da desteği bırakın köstek dahi oldu.
Tarihteki örneklere bakacak olursak,
-Kıbrıs Barış Harekatı’nda
-Geçmişte ve günümüzde terörle mücadele yıllarında
-Suriye’den ülkemize Daeş başta olmak üzere çeşitli radikal gruplarca yapılan saldırıları önlemek için Nato aracılığıyla istenen ABD ve Hollanda füzeleri ve onların ardından Almanya’ya ait Patriotlar ülkemize geldikten sonra istenilen zamana kadar görev yapmamış ve geri çekilmiştir. Adeta Türkiye’yi Suriye’den gelen hava saldırılarına karşı savunmasız bırakmışlardır.
-Son olarak Norveç’deki Nato tatbikatında karşıt kuvvet ülke lideri fotoğrafında Türkiye’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal’in ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın resimlerinin bulunması bardağı taşıran son damla olmuştur. Konu ile ilgili Nato Genel Sekreteri özür dilesede artık iş işten geçmiştir.

Genel Değerlendirme
Türkiye S-400 füze hava savunma sistemini alarak çok büyük bir iş başarmıştır. Yukarıda değindiğimiz gibi güney deniz ve kara sınırımız bu kadar handikaplarla dolu iken Türkiye’nin kendini savunması için gerekli önlemleri alması elbette en tabi hakkıdır. Zira herhangi bir sorun olursa Nato bizi korur diye beklemek büyük bir yanlış olacaktır.

Yeri gelmişken Nato’ya güvenmeyen Türkiye, S-400 füze hava savunma sistemini eski Milli Savunma Bakanı Fikri Işığın yaptığı açıklamasına göre Nato’ya entegre etmeyecek. Yani S-400’ler Nato’ya bağlı çalışmayacak. S-400’lerin kullanımı konusunda ipler tamamen Türkiye’nin elinde olacak. Türkiye yaptığı bu hamle ile kendisine destek vermeyen Nato’ya da iyi bir göndermede bulunmuş oldu.

Burada akla gelen bir başka soru da Rusya Türkiye’ye neden S-400 füze hava savunma sistemini sattı?

Bu önemli sorunun çarpıcı cevabı bundan sonraki yazımızda ele alınacaktır.

Yorumlar

  1. Bloğunuzu severek takip ediyorum. Başarılar diliyorum. Ben de sayfama bekliyorum www.rnkync.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Davetinizi aldık ziyarete geliriz elbet. 😊

      Sil
  2. Çok güzel yazı olmuş..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Yaklaşık bir hafta sonra yayınlamayı düşündüğüm, Rusya Türkiye'ye S-400 füze hava savunma sistemini neden sattı? Yazımıda okumanızı tavsiye ederim.

      Sil

Yorum Gönder

Yazı ile alakalı yorum yaparak değerli fikirlerinizi benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler.

Bizi Takip Edin