Evanjelizm Ve Amerika Birleşik Devletleri İlişkisi

Ozgurluk heykeli


Evanjelizm, Amerika Birleşik Devletleri ve Dünya. Küresel düzenin şifrelerini anlamak, dünyadaki işleyişin nasıl olduğunu ve asıl amacın nereye vardırılmak istendiğini kavrayabilmek için evanjelizm kavramını iyi anlayabilmek oldukça önem arz etmektedir. Zira günümüz dünyasındaki olan olayların çoğunluğu bununla doğrudan ya da dolaylı olarak ilgilidir.

Evanjelizm Nedir?

Matta, Markos, Luka ve Yuhanna tarafından yazılmış dört kanonik yani hristiyan otoritelerince de kabul edilip doğrulanmış İncil’lerin her birine Evanjel denir. Evanjel kelimesinin kaynağı Yunanca “iyi haber ya da müjde” anlamına gelen Evangelion’dur. Bu kelimelerden türetilen İncil yazarlarına “dört evanjelist” denmiştir. Kısaca evanjelizm, kitab-ı mukaddese yani kutsal kitaba dönmek veya yönelmek anlamlarına gelir. Kutsal kitaptan kasıt sadece İncil değil, eski ahit denilen Tevrat ve Zebur’dur. Ama gerçek ilham kaynağı İncil’dir yani İncil’i oluşturan kitaplardır. Evanjelizm genel anlamıyla da İnciller hakkında vaaz vermektir. Asıl amaç hristiyan olmayanları hristiyanlığa davet etmektir.

Evanjelizm Tarihi

Evanjelizmin kökenleri 17. yüzyıl İngiltere’sindeki isyankar püriten ve küçük burjuvaziyesine kadar uzanır. Bu topluluk katolik kilisesini tanımadıkları gibi, İngiltere’deki yarı katolik Anglikan kilisesinin hakimiyetini de kabul etmiyorlardı. Dünya üzerindeki hiçbir kralı tanımayan bu protestanlara göre gerçek kral olan mesih İsa, kıyametten önce geri gelecek ve Tanrı’nın dünya üzerindeki krallığının başına geçecekti. Bu uğurda kendisine inanmayanlarla savaşacak ve hepsini yok edecekti.

Püritenliğin en önemli özelliği, Martin Luther ve Calvin’in başlattığı “eski ahite yönelme”hareketini daha da radikal bir çizgiye götürerek Eski Ahit’i yani Tevrat’ı neredeyse inançlarının tek kaynağı haline getirmeleri olmuştu. Zaten tarihte Evanjelizm adını ilk kullanan kişi Reform hareketinin mimarı Martin Luther’dir.

Evanjelizm’in ABD’deki Gelişim Süreci

İngiltere’de baskıya maruz kalan püritenlerin önemli bir kısmı Amerika'ya göç etmişlerdi. Bu topluluk Hz. İsa’nın geri döneceği ortamı oluşturmak üzere kendilerinin Tanrı tarafından seçilmiş kimseler olduğunu zannetmeye başladılar. Onlar için de Amerika kendilerine vaat edilmiş topraklardı. (Tıpkı Yahudilerin Kudüs ve çevresinin kendilerine vaat edildiğini zannetmesi gibi.)

Evanjelist taban Amerikan siyasetinde ilk  başlarda pekte etkili olamadılar ve kilit yerlerde kendilerine yer edinemediler. Fakat 2. Dünya Savaşı’ndan sonra politikaya atılmaya başlayan evanjelist taban, Ronald Reagan döneminde atağa geçtiler. Clinton döneminde biraz geri planda kalsalarda, kendisini “Tanrı’nın kelamını dünyaya getiren adam,” Amerika’lıları da “Tanrının seçtiği halk” olarak gören ve İncil’in kehanetlerine inanan oğul George W.Bush döneminde yeniden siyaset sahnesinde güç kazandılar.
Şuan evanjelizm ABD’deki hristiyan toplumunun en tutucu ve en radikal dinci kanadıdır. Ayrıca şu an evanjelist hristiyanların ABD siyasetinde söz sahibi olduğu su götürmez bir gerçektir.

Evanjelist’ler Neye İnanırlar? Amaçları Nedir?

Evajelistler enteresan bir şekilde yahudilerin seçilmiş halk olduğu, kutsal toprakların yahudilerin malı olduğunu ve yahudilerin mesih'in gelişi ile birlikte dünya egemenliğine ulaşacakları gibi kehanetlere inanırlar. Hatta bu uğurda kendilerine düşen görevin yahudilere yardım etmek olduğunu düşünürler. Bu yüzden hristiyan ve yahudiliğin karışımından oluşan protestanlığın alt mezhebinden meydana gelen evanjelistlere siyonist hristiyanlarda denilmektedir.

Evanjeliklerin yahudilere yardım etmek istemesinin dini temelleri vardır. Evanjelik inancına göre Tanrı’nın protestan hristiyanları için uhrevi yahudiler için de dünyevi olmak üzere iki farklı planı vardır. Başka dine mensup olan insanlar için herhangi bir planın varlığı söz konusu değildir. Tanrı’nın yahudiler için planı, yahudiler vaat edilmiş topraklara dönüp “Büyük İsrail'i” kuracak ve dünyaya egemen olacaklar. Evanjeliklerde bu plana destek olacak ve bu desteğin karşılığını da öbür dünyada görecekler.

Evanjelik inancına göre mesih geldiğinde yahudiler ve evanjelikler bir tarafda, bunların haricindeki diğer insanlarda karşı tarafda olacak ve taraflar arası büyük bir savaş çıkacak. Armegedon Savaşı olarak adlandırılan bu savaşta Hz İsa önderliğindeki yahudiler ve evanjelikler savaşı kazanarak dünya egemenliğine ulaşacaklar.

İste bu tutarsız ve saçma inanış günümüzde olan bazı olay ve fikirlere çarpıcı bir şekilde açıklık getiriyor.

Örneğin,
Ortadoğu'da neler oluyor? Neden Ortadoğu'daki tüm devletler cadı kazanı gibi kaynıyor ya da alev alev yanıyor?
Filistin ve Gazze'deki zulümler abadı aşmışken neden herkes üç maymunu oynuyor?
Neden ABD İsrail’e Kudüs, Gazze ve diğer Filistin konularında destek veriyor?
Neden ABD tüm dinlerinde önemli bir yeri olan Kudüs’e elçliğini taşıma kararı alıyor?
Neden ABD Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak ilan ediyorum diye açıklamalarda bulunuyor?
Cevabı ise çok basit.
ABD yönetiminde etkili olan ve hristiyanlığın siyonistleri olarak adlandırılan evanjeliklerin, yahudi siyonistlerle kafa yapısının aynı olması ve aynı amaç için beraber çalışmaları.

Evanjelizm İnsan Kaynağını Nerelerden Edinir?
Evanjelistler tüm dünyada büyük televizyonlardan, güçlü gazete yayınlarından kitap veya bilim kurgu romanlarından ve geniş kitlelere erişen internet sitelerindeki video, sinema ve buna benzer tüm yayınlardan propaganda yaparak misyonerlik yapmakta ve dünya üzerindeki hristiyan nüfusundan insan devşirmektedir. Bu rakamlar ile de sabittir.

Bu sebeple herhangi bir konuda bilgi ve belgeye ulaşmak için başvurduğumuz her kaynağın doğruluğunu sorgulamalı, yaptığımız araştırmaları her yönüyle başka kaynaklardan edindiğimiz bilgilerle yeniden bir değerlendirmeye almalıyız.

Bu doğru bilgiye ulaşmak için elzemdir.

Yorumlar

  1. Kesinlikle çok güzel..
    baba buş döneminde pek fazla varlık gösteremeseler de
    oğul buş döneminde sivrildiler..

    "skulls and bones" hakkında da birşeyler görmek isteriz sizden..

    tebrikler, başarılar. güzel yazınız için ayrıca teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğendiğiniz için teşekkür ederim. Bahsettiğiniz konuyu derinden araştırıp güzel bir yazıyı kaleme almak isterim. Sağolun.

      Sil

Yorum Gönder

Yazı ile alakalı yorum yaparak değerli fikirlerinizi benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler.

Bizi Takip Edin