Blog Başlık Etiketleri H1 H2

Blog yazarları olarak kaleme aldığımız yazıya dikkat çekecek ve okuyucuda merak uyandıracak başlıklar atmayı severiz. Bu sevgimizde de haklıyız. Çünkü yazdıklarımız okunsun istiyoruz. Bunun için elimizden ne gerekirse de yapıyoruz. Peki bunca emek vererek yazdığımız yazılarımıza attığımız başlıklarda ufak bir ip ucunu kaçırıyorsak!!!

Attığımız başlıklar ne kadar etkileyici olursa olsun, ne kadar büyük fontta veya ne kadar renkli yaparsak yapalım sadece göze hitap etmiş oluruz. Göze hitap etmekte elbet güzeldir. Ama muhatabımız Google ise ve onun sahasında top koşturuyorsak oyunu onun kurallarına göre oynamalıyız. Kural dışı hareketler Google tarafından kaale alınmaz ve cezalandırılır. İşin en kötüsü de ceza alıp oyun dışı kaldığınızı fark etmeyebilirsiniz.

Blog başlık etiketleri de öyledir. Yazınızı tamamlayıp yayınlamadan önce mutlaka blog başlık etiketlerini kontrol etmeniz gerekir. Biraz daha sadeleştirerek açmak gerekirse, blog yazınızı tamamladınız yazınıza attığınız ana başlık otomatik olarak H1 etiketi ile etiketlenir. Bunun için herhangi bir çaba harcamanıza gerek yok. (Eğer blog temanız eski veya kodlaması farklı değilse tabi) Eğer kaleme aldığınız yazıda alt başlıklar kullanıyorsanız alt başlık etiket sıralaması H2, H3, H4 şeklinde devam etmeli. Eğer bu sıraya uyulmazsa Google arama motorunun botları yazınızı dikkate almayacak veya hatalı okuyacaktır. Bu da sitenize trafik kaybı olarak geri dönecektir.

Başlık etiketlerini sırasına göre yaptıktan sonra hangi başlık etiketini kaç adet kullandığınızda önemli. Şöyle ki blog hayatında fikir ve bilgi birikimine güvendiğim arkadaşlarımın tavsiyesi üzerine, H2 başlık etiketini en fazla 4 kez H3 ve H4 başlık etiketlerini de en fazla 6 şar kez kullanmak gerek.

Blog Başlık Etiketlerini Ben Nasıl Kullanıyorum?

Not: Bu üstteki başlık H2 etiketi ile etiketlenmiştir.

Ben blog başlık kodu konusunda tecrübeli blogger arkadaşlarımdan edindiğim bilgileri kendi bilgilerimle harmanlayıp öyle kullanıyorum. Yani yöntemin tam olarak şu. Yazımı tamamlayıp başlığımı atıyorum. Zaten bu başlık otomatik olarak H1 etiketi ile etiketleniyor. Eğer alt başlık kullanacak olursam H2 başlık etiketini 3 ya da 4 kez kullanıyorum. H3 ve H4 başlık etiketlerini ise kullanmıyorum. Bu etiketleri kullanmamamın sebebi ise anahtar kelimeye sahip olmayan sözcükleri başlık olarak kullanmaktan çekinmiş olmam.

Bildiğiniz üzere anahtar kelime kullanımı yazımızın arama motorlarındaki performansını doğrudan etkiler. (Dilerseniz anahtar kelime ile alakalı yazıma buradan ulaşabilirsiniz.) Bu sebeple yine blog yazarlığı konusundaki fikir ve düşüncelerine değer verdiğim, aynı zamanda takipçisi olarak yeni yazılarını düzenli olarak okuduğum Süleyman Özkan bey, eğer alt başlığın anahtar kelime taşımıyorsa başlık etiketlerini kullanmanın bir gereği yok demişti. Bende bu yüzden eğer alt başlığımda anahtar kelime varsa H2 başlık etiketini yeterli sayıda kullanıyorum. Eğer alt başlığımda anahtar kelime yoksa alt başlığımı büyük fontta veya renkli yazarak kullanıyorum. Yani H3, H4 başlık etiketlerini kullanmıyorum.

Evet buraya kadar başlık etiketlerini nasıl kullandığımı ve sizin de nasıl kullanmanız gerektiğini tavsiye ettim. Blog başlık etiketleri konusunda bilgi sahibi olmayan ya da tavsiyelerimden sonra başlıklarını düzeltmek isteyen blogger arkadaşlarım için görseller ile ufak bir özet geçmek istiyorum.

Baslik kodu

Yukarıda bulunan resimdeki alan hepimizin bildiği üzere yayınımızı paylaşmadan önceki son düzenlemeleri verdiğimiz arka plan. İşaretli alana attığımız başlık otomatik olarak H1 etiketi ile etiketlenir.
Baslik kodlari

Eğer alt başlık kullanacak olursak bu görseldeki işaretli alandaki kısım,
Başlık=H2 etiketine
Alt başlık=H3 etiketine
Alt başlık=H4 etiketine

Karşılık geliyor. Yani kullanmak istediğimiz hangi başlık etiketi ise ona göre tıklıyoruz.

Baslik kodlari

Attığımız başlıkların istediğimiz gibi olmuş mu diye kontrol etmek istiyorsak, bu görseldeki işaretli alandan HTML yazan bölüme giriyoruz. Bu alan yazdığımız yayının kodlarla birleşmiş halidir.
Baslik kodlari

İşte yukarıdaki işaretli alanda gördüğünüz bu son görselde olduğu gibi yazmak istediğiniz alt başlıklar H2 etiketi ile kodlanır.

H1, H2, H3, ve H4 başlık etiketleri konusunda umarım faydalı bilgiler verebilmişimdir. Anlamadığınız veya takıldığınız yer olursa yorum yapmaktan çekinmeyin.

Yorumlar

  1. Doğru anlamış mıyım? Yazımızın başlığı otomatik olarak H1 oluyor. Alt başlık oluşturacağımız zaman da h2 yapıyoruz. Peki aynı yazıda birbirinden bağımsız alt başlıkların tümünü h2 yapabilir miyiz? Yoksa h2 h3 h4 diye mi sıralıyoruz. Ben orayı tam anlayamadım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alt başlıkları h2 h3 h4 diye sıralıyoruz. Fakat alt başlıklar birbirinden bağımsız olmamalı. Örneğin arabam başlığını H2 ile kodlayalım. H3 başlık kodu arabamın vitesi veya debriyajı olmalı. Eğer çok alt başlıklı bir konu ele alıyorsanız tavsiyem tüm başlıkları H2, H3 ve H4 ile kodlamanıza gerek yok büyük fontta yazın yeter. Umarım yardımcı olabilmişimdir. 😊

      Sil
    2. Evet şimdi daha iyi anladım. İki tane alt başlık kullanıyorsak kodlama uygun ama ikiden fazla ise kalın ve büyük font olarak yazmak yeterli oluyor. Teşekkür ederim :)

      Sil
  2. Bilgiler için teşekkürler. Ben bu kodlama işi olunca kafam karışıyor yanlış bir şey yapmaktan korkuyorum, onun için fazla kurcala yamıyorum açıkçası😊 fakat öğrenmeye de çalışıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende sizin gibiydim ama yavaş yavaş öğreniliyor. Öğrenmesürecindeyken acele etmemekte fayda var. 😊

      Sil
  3. yazı yazarken yaptığımız bu düzenleme botlar tarafından görünüyor mu ?

    YanıtlaSil
  4. Öergsbs hocam. Blogger da yazdığımız yazıların ana başlıkları otomatik olarak h3 olarak etiketleniyor. Bu sorunu nasıl çözeriz. Ve sitemi inceleyip adsense başvurusu için yapmam gerekenleri ve sizce en uygun zaman hakkında bilgi verir misiniz. https://timeofarticle.blogspot.com/?m=1

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yazı ile alakalı yorum yaparak değerli fikirlerinizi benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler.

Bizi Takip Edin