Yapay Zeka Stephen Hawking Haklı Mı?

Stephen hawking

Yapay zeka, bir bilgisayarın yada bilgisayar kontrolündeki bir robotun çeşitli faaliyetleri zeki canlılara benzer şekilde yerine getirme kabiliyetidir. Yapay zeka çalışmaları genellikle insanın çalışma yöntemlerini analiz ederek bunların benzeri yapay zeka yönergeleri geliştirmeye yöneliktir.

Yapay zekanın bu kadar ilerlemesi bazı bilim çevrelerince insanlığın gelişmesi için son derece önemli ve devam etmesi gereken bir durun iken,  bazıları içinse yapay zekanın bu kadar gelişmesi, insanlığın geleceği için olumsuzluklara sebebiyet vereceği ve zamanla insanoğlunun sonunu getireceği endişesidir.
Yapay zekanın insanlar için olumsuzluklara neden olacağını düşünen bilim insanlardan biri de Stephen Hawking.

Herkesçe tanına ünlü fizikçi Stephen Hawking yapay zeka hakkında uyarılarda bulundu.
Stephen Hawking Wired dergisine verdiği konuşmada, “gelişen teknolojinin insanoğlulunun sonunu hazırladığı iddiasını öne sürdü.” Ayrıca “teknoloji bir noktada insanlardan daha üstün bir noktaya gelecek ve insanları ortadan kaldıracak” ifadelerini kullandı.

Stephen Hawking’in bu ürkütücü açıklamalarından sonra gelin yapay zekayı biraz daha yakından inceleyerek hayatımızdaki olumlu ve olumsuzluklarını sıralayalım.

Yapay zeka günümüz ve geleceğin dünyası için vazgeçilmez bir teknoloji olarak görünüyor. Hayatımızın neredeyse her anında, hemen hemen her iş sektöründe yapay zekalı teknolojik cihazları kullanmaktayız. Yapay zeka teknolojisinin hayatımızdaki belli başlı bazı kullanım alanları ise şöyle,

1-Akıllı Telefonlar

Akıllı telefonlar belki de hayatımızdaki en bariz yapay zeka ürünüdür. Telefonumuzda mesaj yazarken ne yazacağımızı tahmin edip kelime önermesi, mesajlardaki yazım yanlışlarını bularak düzeltmesi, telefonun navigasyonunu kullanırken yolun durumunu analiz edip en doğru ve en kestirme yolu göstermesi, akıllı telefonlarımızın yapay zeka konusunda ne derece ileriye gittiğinin ufak bir göstergesidir.

2-Sağlık Sektörü

Sağlık sektörünün son 20 yıldaki gelişimi hiç kimsenin dikkatinden kaçmamıştır. İşte bu gelişim yapay zekanın sağlık sektörüne yaptığı katkılar ile mümkün olabilmiştir. Küçük bir örnekle açıklayacak olursak, herhangi bir kaza ya da doğuştan eli veya ayağı olmayan bir kişiye takılan protez el veya ayak sayesinde, insanın kendi uzvu kadar etkili çalışmasa bile beyinden gelen sinyalleri algılayarak gündelik ihtiyaçları karşılayan protez el veya ayaklar sayesinde, insanlar yeniden hayata kazandırılmış ve toplum tarafından dışlanmışlık hissi giderilerek yeniden hayata bağlanmıştır.

3-Arama Motorları

Arama motorlarının şüphesiz en popüleri Google’dır. Google’da herhangi bir arama yaptığınızda, tarattığınız kelimeyi Google hafızasına alır ve daha sonraki aramalar için kullanıcıya yardımcı olur. Ayrıca tarattığınız kelimeyi yanlış girseniz bile Google tarafından yanlış düzeltilerek,  “acaba bunu kastetmek istediniz” diye de tavsiyelerde bulunur.
Google adsense reklam politikası da yapay zeka ile uyumlu çalışır. Örneğin, telefonunuzdan uçak bileti fiyatlarına bakın ve ardından adsense reklamı gösteren bir siteye girin. Eğer kullanıcı tarafından seyahatle ilgili reklamlar engellenmediyse mutlaka size uçak bileti ile alakalı reklamlar çıkacaktır.

4-Akıllı Ev Ve Arabalar

Artık sadece başımı sokacak bir evim olsun ya da benim ayağımı yerden kesen bir arabam olsun yeter! Diye kanaat getirdiğimiz bir zamanda değiliz maalesef. Artık insanlar farklı arayış ve konfor ihtiyaçları için yığınla parayı ortaya koyabiliyorlar. Güneş ışığına ya da günün belirli saatine göre ayarlanan akıllı ev perdeleri, sesli komut sistemiyle çalışan ev araç ve gereçleri, şerit takip sistemi sayesinde aracı yol dışına çıkmasını engelleyen otomobil sistemleri, adaptif hız sabitleyici sayesinde gaz ve frene basmadan öndeki aracı takip ederek yoluna devam eden araç sistemleri, artık günümüzde yaygınlaşarak kullanılan teknolojilerdendir.

5-Bilgisayar Oyunları

Yapay zekanın gelişimi bilgisayar oyun tutkunlarının bilgisayar başında geçirdiği zamanı ikiye ya da üçe katlamıştır. Çocukluğumuzdaki eski bilgisayarlarda oynadığımız basit ve tekdüze oyunlar şimdi yerini daha karmaşık ve daha eğlenceli oyunlara bırakmıştır. Yapay zekanın gelişmesi ile modern oyunlarda binlerce farklı sahne ve senaryo sayesinde
kullanıcıya çok geniş bir karar ve hareket kabiliyet imkanı tanınmıştır. Bu da oyun kullanıcısının oyuna olan bağlılığını arttırmıştır. Ayrıca oyunların çevrimiçi oynanıyor olması da insanlar arasında yardımlaşmaya ve oyun arkadaşlığı gibi yeni terimlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur.

Yapay zekanın insanlığa sağlayacağı çok fazla imkan olduğu kadar, insanoğlundan koparacağı çok fazla değer de vardır. O zaman gelin yapay zekanın hayatımızdaki olumlu ve olumsuz yönlerini inceleyelim.

Yapay Zekanın Artıları


-İnsanın yapamadığı ya da daha uzun sürede yaptığı işleri kolaylıkla halledebilirler.
-Yapılan iş daha hızlı yapıldığı için üretim hızı artar ve kar marjı yükselir.
-İşin başında beklenmesine gerek yoktur. Yapılmak  istenenin programlanması yeterlidir.
-Her şey bir plan program dahilinde işler. Yani neyin nerede ve nasıl olacağı önceden bilinir.

Yapay Zekanı Eksileri


-Cihazların bakım masrafları maliyetli olabilir.
-Cihazlarda oluşacak herhangi bir arıza durumunda tamir masrafı ve bundan kaynaklanan zaman kaybı üretimi sekteye uğratabilir.
-Cihazlar insanlar gibi yaptıkları işlere göre tecrübe kazanıp ustalaşamazlar. Neye programlandıysa o şekilde çalışmaya devam ederler. Bu sebeple ki günün değişen koşullarına göre güncellenmeleri gerekir.
-Cihazların iş sektöründe kapattığı alanlar yüzünden oluşan işsizlik durumu.
-Tamamlanan her ürün bir makine yapımıdır. Bir aidiyet ya da bir samimiyet duygusundan yoksundur. El emeği göz nuru değildir.
Mesela, annenizin sizi düşünerek sizin için ördüğü kazak mı sizi daha çok mutlu eder, yoksa herhangi bir iş yerinden alınan kazak mı?

Görünen o ki yapay zeka artıları ve eksileriyle daha çok konuşulacağa ve tartışılacağa benziyor.

Peki siz Stephen Hawking ve onun gibi düşünen bilim çevrelerine katılıyor musunuz?
Yapay zeka ve robotlaşan dünya insanların sonunu mu getirecek?
Yoksa jetgiller çizgi filminde olduğu gibi yapay zeka konusunda ne kadar çok ilerlersek o kadar çok rahata ve huzura mı ereceğiz?

Yorumlar

  1. Ben o söylediyse haklidir diyorum. Takip ettigim ve takdir ettigim bir bilimadami.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklılık payı var. Zira günümüzde makinalaşma çılgınlığı tüm dünyaya yayıldı. Kendi arasında insanlığın almadığı dile konuşan chatbot'larımız var artık. Neyse ki o programa durdurma verildi. Anlaşılan o ki bu iş tehlike arz etmeye başladı.

      Sil
  2. Yapay zeka kontrollü bir şekilde geliştirilmesi insanoğlu için fayda sağlayacaktır. Tek endişe duyduğum nokta duygu kavramının olmayışı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence duygu olmaması endişe vermemeli. Eğer duygu olursa insanoğlu gibi kendi menfaatine göre hareket eder ve bu da bize zarar verir. Neye programladıysa onu odaklanmalı.

      Sil
  3. Blog keşif etkinliğinden geliyorum g+ ve blogtan takipteyim bana da beklerim www.masalzehra.com

    YanıtlaSil
  4. Merhaba , blog keşif etkinliğinden geliyorum bana da beklerim :)
    https://minnosmama.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  5. İşin özünde yatan nedir?makinaların insanoğluna hizmet etmesi.robotik ve yapay zeka çalışmaları bu maksatla yapılıyor.Şahsen ben hawking e katılmıyorum.insanoğlu bir et paraçası olan beynin yaptıklarına hiçbir zaman ulaşıp o denli bir zeka üretemez.Kaldı ki hayatımıza şöyle baksak hergün karşımıza yeni olasılıklar,krizler çıkıyor.Bunların karşısında çözüm üretmekte sadece bize mahsus.sonuç olarak insanlığın önüne geçemez makinalar. Bilimde budur zaten fikirlerini uçsuz ve ütopik yerlere süreceksin ki hedefe ulaşamasan bile yolda kazandıklarım kafidir diyeceksin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapay zeka teknolojisinin kontrollü ellerde olduğu müddetçe bir sorun teşkil edeceği kanaatine bende hiçbir zaman varmadım. İnsan yapımı robotların el birliğiyle insanlığın sonu getireceği komplo teorisinede hiç bir zaman inanmadım. Lakin ülkeler arasındaki siyasi krizler ve ülke başkanlarının hırs ve tamahkar tavırları ile ülkeler arasındaki teknoloji yarışı ve sonucunda ise teknoloji savaşına dönüşebileceği ihtimali üzerine endişeliyim. Ama dediğiniz gibi teknoloji konusunda olumsuz taraftan bakarak olumlu yönlerini kaybetmek mantık dışı. Değerli yorumlarınız için teşekkürler.

      Sil

Yorum Gönder

Yazı ile alakalı yorum yaparak değerli fikirlerinizi benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler.

Bizi Takip Edin