Beğenilmek

Beğenilmek kelime manasıyla iyi ve güzel bulunmak ya da sevilmek veya hoşa gitmek anlamlarına karşılık gelir.


Papatya, papatyayi tutan el

Her insan beğenilmek çevresi tarafından hoş karşılanmak ya da takdir edilmek ister. Bu istek makul ölçülerde ise normal karşılanabilir. Fakat normal olmayan beğenilme tabanlı yaşayarak kişinin kendisini olmadığı biri gibi göstermesidir. Kendini olmadığı biri gibi gösteren bireyin kendine öz saygısı ve özgüveni yok olmuş demektir. Çünkü bu kişi hiçbir yerde kendisi gibi olamamıştır. Yani ben olamamıştır. Benlik duygusu zarar görmüş ya da incinmiştir.

Kendisi gibi olmayan yani öz benliğini saklayarak başkaları ne der veya hakkımda nasıl düşünür kompleksine kapılarak kendini gizleyen bir kişi, artık kendisi için ya da kendi mutluluğu için değilde, çevresindeki insanların beğeni ve takdir duygularına hapsolarak onlar için yaşayan ve neticesinde psikolojik bunalıma doğru sürüklenen bir kişiye dönüşmüş demektir.

Ben olamayan bir insan kendisi gibi davranamaz ve özgür olamaz. Hep bir tedirginlik ve tereddüt içerisindedir. Kolay karar veremez. Çünkü karar verirken benlik duygusu çalışmaz. Aldığı kararlarda başkaları tarafından beğeni ve takdir almak kendisi açısından daha ön planda olduğu için içten ve samimi karar veremezler. İşte bu da insanı mahkumiyete iter. Bence bu durum bir insan için en acınası hallerden biridir.
Bir toplulukta, bir arkadaş ortamında ya da her hangi bir sosyal mecrada insanların görüş ve düşünceleri, kendi görüş ve düşüncelerine ters olduğu halde sırf ayıplanma ve dışlanma düşünceleri yüzünden onlarla aynı görüşte olduğunu belirtmek, insanı küçülterek kendisinden uzaklaşmasına neden olur. Kendisinden uzaklaşan bir insan öz benliğini, kişilik ve karakterini unutarak rol yapmaya başlar. Yani hayata ve insanlara karşı oynar. Bu oyunda tehlike arz eden bir durumdur. Çünkü beğenilme duygusuna ruhunu ve bedenini teslim eden bir insanın psikolojisi asla normal olamaz. Psikolojisi normal olmayan bir insanında sürekli rol yaparak insanlar arasında yer almaya çalışması da elbette mümkün olamaz.

Peki ne yapmalıda beğeni duygusuna karşı galip gelmeli? Ne yapmalıda her yerde her ortamda asla kişiliğimizden taviz vermemeli?

Bence yapılması gereken ilk şey bir insanın tevazu sahibi olması. Tevazu sahibi yani alçak gönüllü olan bir insanın beğenilme ya da beğendirme kaygısı yoktur. Alçak gönüllü insan her şeyi olduğu gibi kabul etmiştir. Öncelikle kendini olduğu gibi kabul edip sevmiştir. Bu sebeple ki kimsenin kendisine sen şöyle iyisin sen böyle iyisin denmesine ihtiyacı yoktur. Hatta bu tarz söylemlerden tevazu sahibi bir kişi rahatsız bile olur. Çünkü bilir ki bu tip söylemler insanın gurunu okşayarak kibirlenmesine sebep olur. Kibir ise insanın en büyük düşmanıdır. Zira kibir insanı felaketten başka bir şeye sürüklemez.

Beğenilme duygusuna karşı yapılan mücadelede atılması gereken adımlardan biri de (bence en önemlisi) ahlaki olgunluğa ulaşabilmektir.
-Peki nedir bu ahlaki olgunluk?
Bence ahlaki olgunluğun en başı “halis niyet etmektir.” Yani insanın bütün sözleriyle, görünen ya da görünmeyen bilinen ya da bilinmeyen tüm davranışlarıyla ALLAH’ın rızasını kazanmayı arzulamasıdır.

İyi bir insan mıyız? Göğsümüzde şefkat ve merhamet barındırıyor muyuz? Edep ve hayamız yeterli düzeyde mi? Yaptığımız herhangi bir yanlışta başkaları beni ayıplar diye değilde, sırf vicdanımız sızlıyor diye pişmanlık duyuyor muyuz?
Sorulması gereken sorular bunlar ve geliştirmemiz gereken hasletler de bunlar olmalı.

Şunu asla unutmamalıyız!

Tutum ve davranışlarımız ile acaba insanlar beni beğenir ve sever mi diye düşünmek yerine,
Acaba ALLAH beni beğenir ve sever mi diye düşünmeliyiz.
Bilmeliyiz ki insanların çoğu ziyandadır. Kendimizi insanlara beğendirmeye çalışarak heba etmek yerine, zatımızı alemlerim Rabbine teslim olarak kıymetlendirmek daha önemli ve şüphesiz ki daha  değerlidir.

Eğer kendimizi alemlerin Rabbi olan ALLAH’a sevdirip beğendirebilirsek zaten doğru insanlar bizim peşinden gelecektir. 

Yorumlar

  1. Maksat Allah rızası olunca her şey rayına oturacaktır.
    Önemli bir mevzuya değinmişsiniz. Beğenilme isteği abartılı olanlar kendi istek ve ihtiyaçlarından ziyade başkalarının beğenisine göre hareket eder. Bu da bir türlü tatmin olamayacakları bir duruma sokar onları.

    YanıtlaSil
  2. Ne bir cümle ve ifade eksikti, ne de fazla Fahri kardeşim. İnsanın içi ve dışı bir olduğu zaman bu büyük bir ihtimalle fark edilir; genellikle olgunluğa eriştiği zamandır. Maalesef kimileri için sorun bile değildir. Bir rolü benimserse biri, her yerde oynamaya başlar. Fark ettiğimizde hepimizin tepkisi değişik olsa da genelde kınarız bu durumu.

    Kendisini; eğer bu durumunun farkına varıp; duruşunda tezahürleri görünene dek bir iç hesaplaşma ve irdeleme sürecinden geçirirse makbul olan budur... Bazen de bu hasletlerin çoğu ya yaradılıştan olur kimilerinde, (huyu iyi ve beğenilir ve en önemlisi tevazu sahibidir ve ayrıcalık olarak değil, normalinin bu olması gerektiğini zaten bilir) ya da ailede gördüğü rol modellerin davranışlarından küçük yaştan itibaren kişiliklerine oturur bu hasletler.
    Başkalarını düşünmek, sadece empati yapmada gerekebilir. Ama sürekli iltifatlarla beslenen birinin öncelikle kendi güvenini kazanmaya ihtiyacı vardır. Zaten hayal kırıklığı onun için önünde sonunda kaçınılmaz olacaktır. Düşüncenize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yayınmı büyük bir dikkatle okup bu ayrıntılı yorumunuz için çok teşekkür ederim. Yazımı beğendiğinize sevimdim yüreğinize sağlık.

      Sil
  3. iyi ol düzgün ol sevecen ol beğenil mühimdir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet doğru. Zaten iyi, doğru ve düzgün olduktan sonra herkesten sizi beğenir ve sever. Bu da mutlu olmanız için yeterde artar bile

      Sil
  4. Peki bir insan Allah'ın kendisini sevdiğinden nasıl emin olabilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiçbir zaman emin olamaz. Sadece üzreine düşeni yapar ve sevsin diye umut eder.

      Sil
    2. Dolayısıyla nefretinden de emin olamayız.

      Sil
  5. Güzel yazmışsınız elinize aklınıza sağlık Allah daha güzellerini nasip etsin ben faydalandım hakkınızı helal edin. selamlar hayırlı sabahlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolun. Faydalı olabildiysek ne mutlu bize.

      Sil

Yorum Gönder

Yazı ile alakalı yorum yaparak değerli fikirlerinizi benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler.

Bizi Takip Edin