Histeri Nedir?

Ego, ben merkezci, ilgi odagi

İnternet çağında yaşıyoruz. İnternetin hayatımıza getirdiği kolaylıklarla birlikte zorluk ve olumsuzluklarına da maruz kalıyoruz. Bu olumsuzluklar bazen psikolojik kökenli fiziksel rahatsızlıklara sebebiyet verebiliyor. İşte bu rahatsızlıklardan biri de histeri.

Histeri bir nevi kişilik bozukluğudur. Histerik bozuk kişiliğine sahip olan bir birey ilgi hastasıdır. İlgisiz bir hayat onun için düşünülemez. Her yerde her ortamda bütün ilginin kendisi üzerinde yoğunlaşmasını ister. İlgiyi toplamak için dikkat çekici hareketler yapmaktan, dikkat çekici giyinmekten ya da dikkat çekerek konuşmaktan bir rahatsızlık hissetmez. Bulunduğu ortamda ilginin başka bir tarafa kaydığını görürse yeniden ilgiyi kendi tarafına çekmek için savaşır. Eğer ilgi savaşını kaybederse üzülür ve kendini yetersiz hisseder. Bu yetersizlik düşüncesi çeşitli psikolojik sorunlara da sebebiyet verebilir.

İnternet Ve Histeri


Histeri ya da diğer adıyla isteri araştırmalara göre en çok kadınlarda görülen bir rahatsızlıktır. İnternet dünyası da bu rahatsızlığı besleyen ana kaynaklardandır. Zira sosyal mecralarda takipçi kazanmak, beğeni ve yorum almak için türlü türlü paylaşımların yapıldığı, hatta yapılan bazı paylaşımların müstehcen içeriğe doğru kaydığı bilenen bir gerçektir. İşte bu yapılan paylaşımların hepsi histerik kişilik bozukluğunu tatmin etmek için yapılan paylaşımlardır. Fakat ne kadar paylaşım yapılırsa yapılsın histeri hastası hiçbir zaman tatmin olmaz. Yaptığı paylaşımlardan beklediği kadar hit alamazsa strese girerek neden böyle oldu diye mutsuzluğa kapılır. Her paylaşımını en çok hit aldığı paylaşımıyla kıyaslar ve onu geçmeye çalışır. Bu da histeri kişilik bozukluğu hastasını hiçbir zaman mutlu olamayacağı bir kısır döngünün içine atar.

İkili İlişkileri Sağlıklı Değildir

Histeri hastası ikili ilişkilerinde de çok sık problemler yaşar. Fakat bu problemlerin kendinden kaynaklandığını düşünmez. Çünkü kendisi her şeyi hak edecek kadar önemli, tüm ilgi ve alakayı üzerine çekecek kadar da değerlidir. Bu sebeple ki histeri kişilik bozukluğu olan bireylerin sosyal çevresi kısıtlı, aile hayatı ise çalkantılıdır.

Tedavi Edilebilir Mi?

Histeri kişilik bozukluğu hastalığı tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Lakin tedavisi çok kolay olmayabilir. Tedaviyi zorlaştıran ana unsur ise hastanın kendisidir. Histeri hastası tedaviye kolay kolay evet demez. Çünkü kendini normal olarak görür. Bu sebepledir ki histeri hastasını bir uzmandan yardım almaya ikna etmek oldukça zordur.
Histeri kişilik bozukluğunun tedavi yöntemleri ise psikoterapi ve ilaç tedavisidir.

Yorumlar

  1. İlgi bir hastalık bile değil aslında sadece aşırısı göze batar o kadar. Yani sevgi ve saygı olmadan maslowun ihtiyaçlar hiyerarşisi giderilir mi peki ? Eskiden olsa yani ergenliğimde bu hastalığa yakalandım diyebilirdim ama şimdi boşverdim. Kendim kendime yeterim diyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlgi bir hastalık değil haklısınız. Sadece her ortamda ve her an dikkatleri üzerine çekmek için her yola başvurmak psikolojik odaklı rahatsızlıktır. Ergenlik döneminde hepimiz az ya da çok bu aşamalardan geçtik. Önemli olan sonraki hayatımızı şekillendirip kendin olabilmek. Sevgi ve saygı insanın her döneminde giderilmesi gereken bir ihtiyaçtır. Fakat sevgi ve saygı ihtiyacı için illa ilgi çekmeye çalışmak yanlıştır. Zira sevgi ve saygı kişinin kendi gönlünden gelmelidir.

      Sil
  2. bu cümleyi çok duyardım hatta bir çeşit psikiyatr terim olduğunu düşünürdüm ama gerçekte ise ne olduğunu tam bilmez ve hiç aklıma da gelmezdi hiç :) yaznızı okuyunca şimdi anlamış oldum ;" Histeri bir nevi kişilik bozukluğu.." yani psikiyatr bir terimmiş..:) bilgi için elinize sağlık.. :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yazı ile alakalı yorum yaparak değerli fikirlerinizi benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler.

Bizi Takip Edin