Yoksa Depresyonda Mıyım?

Dünyanın her yerinde depresyonda olan insanları görmek mümkün. Kimileri depresyondan kurtulmak için tedavi görürken, kimileri de depresif ruh haliyle yaşayabiliyor. Kimileri ise daha depresyonda olduğunun farkına bile varamayabiliyor. Biz bu yazımızda,

Depresyon nedir?
Neden depresyona gireriz?
Depresyon belirtileri nelerdir?
Depresyon nasıl tedavi edilir?

Sorularına açıklık getirerek belki de zamanla hepimizin girip çıktığı depresyon halini açıklamaya gayret edeceğiz.


depresyon nedir, belirtileri nelerdir



Depresyon sözlük manasıyla, uyaranlara duyarlığın azalması, girişim gücünün ve kendine güvenin yiterek umutsuzluğun, karamsarlığın güçlenmesi biçiminde beliren ruhsal bozukluk diye açıklanır.
Sadeleştirmek gerekirse depresyon, zihinsel ve bedensel bazı sendromlarla kendini gösteren ruhsal bir hastalıktır.


Depresyona girme sebeplerinin bazılarını maddeler halinde sıralayacak olursak,


-Yalnızlık
-Hayatta yaşanan olumsuz olan olaylar(Ölüm, Ayrılık, Vs.)
-İş hayatında giden olumsuzluklar
-Aile sorunları
-Aileden gelen kalıtsal yani genetik durum
-Kalıcı hastalıklar(Kanser, Aids, Ms, Vs.)
-Aşırı alkol alımı


Gibi daha da çoğaltabileceğimiz sebeplerle depresyona girebiliriz. Yukarıda saydığımız durumların her insanda depresyon etkisi yaratacağını iddia etmek elbette yanlış bir değerlendirme olacaktır. Çünkü her insanın depresyona girme eşiği birbirinden farklıdır.


Depresyona giren insanlarda depresyonun zihinde veya bedende kendini gösterme biçimini, yani depresyonun belirtilerini açıklayacak olursak,


-Konsantrasyon (Odaklanma) sorunu
-Aşırı uykusuzluk ya da aşırı uyku hali
-Açıklanamayan ağrılar(Baş, Boyun, Bel, Mide, Vs.)
-Sosyal ilişkilerden kaçınma
-Hayattan zevk almama
-Çaresiz kalma, köşeye sıkışmışlık hissi
-Ölümü ve intiharı düşünme yada kurtuluş olarak görme
-Unutkanlık
-Çevreye karşı ilgisiz ve duyarsızlık durumu


Gibi nedenler kişinin depresyona girdiğinin belirtileri olabilir. Bu belirtilerin bir tanesinin veya hepsinin aynı kişide görülmesi ihtimaller dahilindedir. Ama yine de bu belirtileri yaşayan herkesin depresyon hastası olduğu söylenemez. Bunlar sadece bilinen temel belirtilerdir.


Depresyon her ne kadar hayatımızı olumsuz etkileyerek yaşantımızın akışını durağanlaştırsa da, tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Depresyon tedavisinde en yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemi antidepresan haplarıdır. Toplumda sanıldığının aksine antidepresan haplarının yan etkileri oldukça azdır ve bağımlılık yapmazlar. İlaçların tam olarak etkisini göstermesi 2 ya da 3 haftaya tekamül etmektedir. İlaç tedavisiyle birlikte uygulanan psikoterapi, tedavinin etkisini ve hızını arttırmaktadır. Psikoterapinin amacı, kişinin olumsuz düşünce ve davranışlarının farkına vararak onunla mücadele etmede daha aktif bir rol alması ve mücadeleyi kazanarak iyileşmesi amaçlanır.


Depresyon hastalarına uzmanların tedavi sürecindeki  önerileri ise,


-İyileşme yolunda sabırlı olmak
-Kullanılan ilaçları doktor gözetiminde almak
-Artık ben iyileştim diyip tedaviyi yarıda bırakmamak
-Bedensel olarak hayatta aktif olmak


Depresyon insanı ölüme kadar bile götürebilecek tehlike arz eden önemli bir hastalıktır. Malesef ki bu konuda ülkemiz insanları olarak pek bilinçli olduğumuz söylenemez. Öyle ki bazen depresyonda olduğumuzun farkına bile varamayabiliyoruz. Bu sebeple ya tedavi olamıyoruz ya da yetersiz tedaviye razı oluyoruz. Bu da bizi sosyal hayatımızda kimi zaman davranış bozukluklarına itebiliyor. Yapılması gereken depresyon konusunda toplumsal bilinci yükseltmek ve tedaviye yönlendirmek olacaktır.


Depresyonda olduğunu fark eden kişi tedaviyi bir angarya ya da utanç vesilesi olarak görmemeli ve bir an önce kendini tedaviye bırakmalıdır.


Bu davranış sadece kendine değil topluma yapacağı en büyük iyiliklerden biridir.


Çünkü insan sosyal bir varlıktır ve toplu yaşama ihtiyaç duyar. Topluluk da bir kişinin olumsuz davranışlar sergilemesi dalga dalga yayılarak toplumun geneline sirayet eder. Bu da kalabalık huzursuz yığınlar meydana getirir.


İç huzuru yerinde olmayıp yığın haline dönüşen toplumda da mutlu olarak zamana uyup ilerleyebilmesi ise neredeyse imkansız olacaktır.




























Yorumlar

  1. Çok güzel, detaylı ve faydalı bir çalışma olmuş. Elinize ve emeğinize sağlık. Bloğunuzu yeni gördüm ve takibe aldım, kendi bloğuma da beklerim :) https://maviveedebiyat.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyorum misafirliğe gelirim elbette :)

      Sil
  2. Önce depresyonda olduğunu fark edebilmek gerekir:) Sonrasında bundan kurtulabilmek için
    bir şeyler yapılabilir ancak. Sanırım önerilerin bunun için çok faydalı olabilir.
    Bana kalırsa herkes dönem dönem depresyon yaşıyor. Belki de arada olması gerekli bir ruh halidir olamaz mı?
    Çok ağır depresyona girmeden bir an önce oradan çıkmalı bence:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet herkes zamanla depresyona girip çıkıyor. Dediğiniz gibi depresyonda çok kalmadan bir an önce kaçmak gerekir :)

      Sil
  3. Belirli dönemlerde girip çıkarım depresyona. O dönemlerde kendimi biraz yalnız bırakıyorum. Sanırım benim için depresyondan çıkmanın en kolay ve kestirme yolu bu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Depresyonda olduğunuzu fark edebiliyor ve kendi yöntemlerinizle çıkabiliyorsanız ne mutlu size :)

      Sil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Kıdemli bir depresyon hastasıyım. Hiç de kimseden çekinmem ve bunu rahatça yeri geldiğinde söyleyebilirim.
    Antidepresanlar için şu cümlelerdeki açıklamanız yerinde olmuş. Çünkü çok kişi onları günah keçisi olarak ilan etmiş. : 'İlaçların tam olarak etkisini göstermesi 2 ya da 3 haftaya tekabül etmektedir. İlaç tedavisiyle birlikte uygulanan psikoterapi, tedavinin etkisini ve hızını arttırmaktadır. '

    Depresyon tedavi olmadan geçmez. Ancak hiçbir zaman tam olarak kurtulunmaz. Zira bir virüs gibidir. Ne ilaçlar aksatılacak, ne de psikiyatrın önerilerinden kaçılacak. Size okumak isterseniz depresyonla ilgili yazımın linkini veriyorum. Yaşayan en doğrusunu biliyor ama yazınız çok hoşuma gitti. Önemli detayları atlamamışsınız. Teşekkürler yayınınız için. http://www.eceevren.com/2015/10/depresyonun-bendeki-hali.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli yorumlarınızdan ve yayınımı beğendiğinizden ötürü çok teşekkür ediyorum. Yayınınıza şuan tıklıyorum beğeneceğime eminim.

      Sil

Yorum Gönder

Yazı ile alakalı yorum yaparak değerli fikirlerinizi benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler.

Bizi Takip Edin