Asla Pes Etmemeniz İçin 10 Neden

Asla pes etme. Çünkü sen hiç bir zaman başarısız olmadın. Sadece rüzgar arkadan değilde karşıdan esti. Bazen şartlar insanı zorlar veya dener ne kadar dayanıklısın, ne kadar sabırlısın ya da ne kadar isteklisin diye. Hayat adeta bizi teste tabi tutar.

Peki testi kim geçer?

Daha güçlü olanlar mı?

Daha istekli olanlar mı?

Daha sabırlı olanlar mı?

Yoksa bıkmadan usanmadan denemeye devam edenler mi?

Bırakıp gitmek, bir köşeye çekilmek, denemekten vazgeçip mücadeleyi terk etmek herkesin işi. Ama sonuna kadar savaşıp sonuç ne olursa olsun elinden gelenin en iyisini yapmak er kişinin işi. Ben bu yazımda asla pes etmemek için 10 nedenin varlığını sıralayacağım.


pes etmek yok, sonuna kadar savas

Hayat Devam Ediyor

Evet hayat devam ediyor. Sen küsmüşsün, vazgeçmişsin, inzivaya çekilmişsin kimin umrunda. Herkes kendi hayatına bakar. Çünkü herkesin mücadele edip kazanması gereken bir yarış var. Yani zannettiğin kadar değerli ya da fark edilebilir değilsin. Kimse senin mağlubiyetine olan küskünlüğünü görmez. Sanma ki birileri gelir senin yarım kalan işini senin adına bitirir. Sanma ki her tökezlediğinde etrafını seni kurtarmak isteyen kalabalıklar sarar. Uyan artık!!! Silkelen ve kendine gel. Bu dünyaya tek başına geldin. Tek mücadele edip, tek başına da gideceksin. O zaman bu kendinden vazgeçmişlik de neyin nesi?


Emeksiz Hiç Bir Şey Olmaz

Çaba sarf etmeden, çalışmadan, didinmeden başarılı olabileceğini mi sandın? Hala daha uyanamamışsın. O göz bebeklerini aç da yaşadığın şu dünyaya bak! Evine ekmek götürmek için günde 15-16 saat boyunca çalışıp da emeklerinin yarısını bile kazanamayıp kıt kanaat geçinen o mahsun ve mağrur yığınları gör ve bir de kendine bak. Şikayet edip de çocuk gibi mızmızlanmaktan başka kendine ve çevrende senin başarılı olmanı bekleyen insanlara şimdiye kadar ne verdin? Geleceğini tatlı hayallerinle şekillendirebileceğini mi sanıyorsun? Hayali olmayanın istikbali olmaz. Evet bunun bilincindeyiz. Lakin hayaller gerçeklerin önüne geçemez. Realite başarılı olmanın ön şartıdır. İste çalış ve çabala. Başarıya ancak böyle ulaşabilirsin. Unutma ki hiç bir başarı hiç kimseye altın tepside sunulmamıştır.


Başarısızlık Sizi Korkutmasın

Bazı yenilgiler başarının taksididir. (Jacop Rıss) Başarılı olan hiç kimse de başarısızlığa aldırmamıştır. Başarısızlık en büyük başarım inancıyla yola koyulmalısın. Hiçbir dahi hiçbir buluşu ilk seferde keşfetmemiştir. Mutlaka herkes bir gün başarısız olmuştur. Başarısız olanların en başarılısı ise hiç başarısız olmamış gibi yeniden deneyenlerdir. Yenilgiye uğrayınca umutsuzluğa kapılma. Her başarısızlıkta bir zafer duygusu yatar.

Gerçekleri Gör

Hedefinizi belirleyin ve hedefinize ulaşmadaki aşamaların bilincine varın. Bu size başarıya ulaşmanın kolay olmadığını öğretecek ve izlemeniz gereken yollar hakkında size bilgi verecektir. Eğer gerçekleri görmezseniz başarı yolunda erken pes edip mağlubiyeti kabul edebilirsiniz. Socrates’inde dediği gibi, “kötümser yalnız tüneli görür, iyimser tünelin sonundaki ışığı görür, gerçekçi ise tünelle birlikte ışığı hemde gelecek treni görür.”

Azimli Olduğunuz Müddetçe Her Şey Mümkün

Yarınlar yorgun ve bezgin kimselere değil, rahatını terk edebilecek gayretli insanlara aittir. (Cicero) Hayatınızda size karşı gelen eylemleri, göstereceğiniz azim ve kararlılık sayesinde defedebilirsiniz. Şuanda baş edemediğiniz olumsuzluklar ileride daha büyük sorunlara yol açacaktır. Problemleri çözerek yoluna duraksamadan devam etmenin ilk koşulu ise azimli olmaktan geçer.


Kendinizi Tanıyın


Aynaya baktığında kendini nasıl görmek istersin? Zorluklar karşısında mücadele edip savaşı kazananlardan mı? Yoksa karşısına çıkan engelleri aşamayıp pes ederek biçare olanlardan mı? Unutmayın ki herkesi kandırabilirsiniz fakat kendinizi kandıramazsınız. Kim olduğunuzu kendinize karşı asla gizleyemezsiniz. Kendinize karşı maske de takamayacağınıza göre o zaman saklanmanın bir anlamı yok. Ya kazanananlardan olursun ya da kaybedenlerden.


Bahane Değil Fikir Üret


İnsanoğlu isterse çare istemezse bahane üretir. Herkesin başarısızlıkları hakkında üreteceği bir bahanesi vardır. Bahane insanın sarılacağı bir teselli gibi görünse de, aslında insanı tembelliğe ve pes etmişliğe iten yegane sebeptir. Başarılı olmak istiyorsanız fikir üretmelisiniz ve değişik fikirlere açık olmalısınız. Fikir yolu ile başarılı olmanın şartlarından biri de herkesin fikirlerine saygı duymalısınız. Ama özgün olmak istiyorsanız ve kendi ayaklarınızın üzerinde durmak istiyorsanız, elbette kendi düşüncelerinizi hayatınıza adapte etmelisiniz.


Hedeflediğiniz Başarıya Daha Önce Ulaşan Oldu Mu?

Hedefinizi belirlediniz peki hedefiniz hakkında bir ön araştırma yaptınız mı? Ulaşmak istediğiniz başarıyı daha önceden yakalayan bir oldu mu? Eğer olduysa şanslısınız demektir. Çünkü istediğiniz yere gelmek için sizin elinizde mükemmel bir örnek var demektir. Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Amacınız başarılı olmak ise sizden öncekilerin başarı hikayelerini okuyun ve ibret alın. Eğer ulaşmak istediğiniz şeyi daha önceden elde eden birisi olmamışsa yapmanız gereken, kendi başarı hikayenizi yazmak ve sizden sonra geleceklere örnek olmak olacaktır.

Çok Yakın Olabilirsiniz

Bazen insanlar idealleri uğruna aylarını hatta yıllarını verir. Fakat uzun zamanın getirmiş olduğu fiziki ve psikolojik yorgunluk insanı umutsuzluğa sürükleyerek mücadelelerinden vazgeçmeye itebilir. Peki vazgeçtiğin nokta başarının bir tık önündeki noktaysa! Bu duruma kişisel gelişimciler öğrenilmiş çaresizlik diyorlar. Öğrenilmiş çaresizliği kısaca açıklayacak olursak "bir şeyi yapabilecek kudrete sahip olduğunuz halde daha önceden deneyipte başarısız olduğunuz için ne yaparsam yapayım başarıya asla ulaşamam artık daha fazla kendimi yormayacağım,  pes ediyorum" durumuna öğrenilmiş çaresizlik denir. Dikkat edin sizin de durumunuz öğrenilmiş çaresizliğe benzer bir durum olabilir.

basariya yakin olabilirsin

Kazanabilirsin de Kaybedebilirsin de 

Hayatın gerçeklerini bir kenarı itemezsin. Bir mücadeleye giriştiğin zaman ortaya çıkabilecek tüm sonuçları göğüsleyebilecek ahlaki olgunluğa sahip olmalısın. Hayatı toz pembe görmen olası bir olumsuzlukta seni zihnen yıkıma itebilir. Burada düşünmen gereken şey mücadele edip elinden geleni yaptıktan sonra kaybetsen de, asla pes etmeyerek mücadelenin sonuna kadar gelmenin gururunu yaşayıp mutlu olabilmendir. 

İçeriğin video açıklaması için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz. İzledikten sonra youtube kanalımıza abone olmayı sakın unutmayın.

Yorumlar

  1. Çok güzel bir yazı olmuş. Tebrikler.

    YanıtlaSil
  2. Halk dilinde torpil olarak adlandırılan, siyasette Referans olarak geçen adam kayırmacılığının hat safhada olduğu günümüzde saymış olduğunuz 10 madde normal şartlarda olması gerekenler ama gelgelelim ki yenilen bunca haktan sonra kişi yoluna devam edebilecek gücü kendinde bulamayabileceği gibi kendinde olanı da heba edebilmek tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadır. Bütün bunları ve daha saymak istersek sayabileceğimiz onca şeye rağmen hayat devam ediyor deyip hayata tutunabilmek!
    Umarım normal şartlarda kişi kendini gerçekleştirme imkanına sahip olabilir de vatana millete hayırlı olabilir.

    Bu güzel yazın için teşekkür ederim. Normal şartlarda kalk silkelen ve kendine gel, potansiyelinin farkına var. Bu açıdan kişiyi harekete geçirecek temel maddeler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumlarınıza katılıyorum. Yazımın son kısmında da değimdiğim gibi kazanabilirsin de kaybedebilirsin de. Kaybetmek bazen sizin saydığınız nedenler vasıtası ile de olabiliyor ne yazık ki. Size düşen pay mücadele etmenin gururunu, hak yememenin onurunu gönlünüzde yaşatmaktır.

      Sil
  3. Merhabalar,
    "Başarısız olanların en başarılısı ise hiç başarısız olmamış gibi yeniden deneyenlerdir" bunu denemek için baya güç gerektiriyor.
    Sokrates'in gerçekçilikle ilgili sözünü daha önceden de duymuş ve beğenmiştim. Yazınızı genel olarak çok beğendim. Kişisel gelişimle ilgili yazıları severim. Kaleminize ve emeğinize sağlık. Yolunuz düşerse kahve içmeye bana da beklerim, kitaplardan, çocuklardan, hayattan bahsederiz biraz ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazımı beğenmenize sevindim. Siz ziyarette bulundunuz davet gönderdiniz bize de davete icabet etmek düşer :)

      Sil
  4. Önemli değil her zaman uğrarım bende :)

    YanıtlaSil
  5. Selam bende keşif etkinliğinden geldim size beklerim sizi de :) vee emeğinize sağlıkkk

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalektersiz insanlar la nasıl mucadele edilir?? Bu başarıyı nasıl elde edebiliriz genel anlam da soruyorum

      Sil
    2. Çok genel bir soru cevaba ulaşmak için daha çok detay gerek.

      Sil
  6. Gerçekten çok güzel ve sürükleyici bir yazı olmuş.

    Takibe aldım bana da beklerim. ^^

    YanıtlaSil
  7. Evlilik yolunda ilerliyorduk annesi ve kızı karşı çıktı umursamadık ama kızı intihar ederim annesi iki gözü iki çeşme bahsettiğim kişi 42 yaşında ve pes etti. Bu kişi evlenemem dedi ve pes etti nasıl davranmalıyız annesi ve kızı ikna olmuyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle evlenip mutlu bir yuva kurmak istemeniz çok güzel bir şey. Evlilik yolunda bazen elimizde olmayan sebeplerden ötürü sorunlarla karşılaşabiliyoruz. Bazılarımız bu sorunları ortadan kaldırıp nihayete erer. Bazılarımız ise elinden her türlü çabayı gösterse bile ortaya çıkan pürüzleri halledemeyip nihayete eremez.
      Burada kendimize sormamız gereken soru "acaba ben sorunları nihayete erdirmek için elimden gelen her şeyi yaptım mı?" Cevap evetse eğer sonuç olumsuzlukla sonuçlansa bile sen pes etmiş olmazsın. Ortaya çıkan durum senin kader ve kısmetindir. Hayatta hayır bildiğimizde şer, şer bildiğimizde hayır vardır. Bunun nice örnekleri hayatımızda mevcuttur. Sizin yol haritanız, Elinden gelen tüm olumlu çabayı gösterin gerisini ALLAH'ın takdirine bırakın.

      Sil
  8. Yazınız çok etkileyici .Ama işte her zaman olmuyor mecburiyetten pes ediyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha önceden de dediğim gibi elinizden gelen tüm mücadeleyi verdiyseniz ve sonuç olumsuz oluyorsa pes etmiş olmazsınız. Ortaya çıkan durum sizin kaderinizdir. Kader de süprizlerle doludur. Siz bildiğiniz doğru yolda yürümeye devam edin. Takdiri YARADANA bırakın.

      Sil
  9. ben şuan hiç pes etmediğim için çok şükür ediyorum kendime 15 kilo verdim . BAŞARDIM

    YanıtlaSil
  10. Sokrates zamanında tren .i varmış tek merak ettiğim bu oldu

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yazı ile alakalı yorum yaparak değerli fikirlerinizi benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler.

Bizi Takip Edin