İletişim Bağı

Günümüz hayatında insanlar arasındaki ilişkiler gitgide kopmaya başladı. Birbirimize zaman ayırmamaya başladık. Aynı evde yaşayan insanların bile aynı alanı paylaşmaktan başka bir ortak noktaları kalmadı. Hal böyleyken insanlar arasındaki iletişim bağının yok olması kaçınılmaz oldu. İletişimin yok olması ise toplumsal hayatın çöküşünü başlatacak yıkımın fitilini ateşledi. Çünkü iletişim insan davranışlarını yönlendiren en önemli etkenlerden biridir. Karşımızda ki insanı ne kadar iyi tanıyorsak davranış biçimimiz ona göre şekillenir öyle değil mi? Kırk yıllık ahbabımız ile yeni tanıştığımız birine aynı şekilde davranmıyorsak iletişim bağının önemini kavramaya başlıyoruz demektir.

iletisim, iletisimin önemi
İletişim Bağı




İletişim kelime manasıyla, kişiler arasındaki duygu, düşünce ve bilgiyi akla gelebilecek her türlü yöntem ile karşılıklı olarak aktarılmasına iletişim denir.

İletişimde duygu, düşünce ve bilgi akışının karşılıklı olması esastır. Aksi taktirde sağlıklı bir iletişim gerçekleştirmiş olmayız.

İnsan yapı itibariyle sosyal bir varlıktır. Acılarını, kederlerini, sevinç ve mutluluklarını paylaşmak ister. Yani kısaca, kendini insanlara karşı ifade edebilmek ve de karşısındaki kişileri anlama ihtiyacı içerisine girer. Bu sebeplerdir ki insan, temel ihtiyacı olan arkadaş edinme, sevme sevilme, aile kurma gibi ihtiyaçlarını karşılamak için iletişim bağına ihtiyaç duyar. Özetleyecek olursak insanların toplumsal hayatının var olabilmesi ve gelişebilmesi için sağlam temellere oturtturulmuş iletişim şarttır.

İletişim üçe ayrılır,

-Konuşma
-Yazma
-Dinleme

Aslında işaret dili de bir iletişimdir. Fakat küçük bir popülasyona hitap ettiği için insanlar tarafından pek bilinmez. Gündelik hayatta insanlar genelde konuşma ve dinleme yoluyla iletişim kurar.

Burada dinleme yoluyla iletişim kurmayı kısaca açıklayacak olursak,

Dinlemek, aktif ve pasif dinlemek üzere ikiye ayrılır. İletişimde en doğru olan ise aktif dinlemedir.

Aktif dinlemek, konuşmacının sözünü kesmeden onun düşüncelerine katılıp katılmadığını dinleme esnasında belirtmek suretiyle olur.

Pasif dinlemek ise, konuşmacıyı dinliyormuş gibi yapıp aslında olan biteni geçiştirmekten ibarettir.

Şu anda sizinle birlikte gerçekleştirdiğimiz iletişim ise yazılı iletişimdir. Yazılı iletişiminin ön planda olduğu alanlar vardır. Mesela bunlardan biri de internet dünyasıdır. İnternet dünyasında yazılı iletişiminin ön planda olmasına rağmen youtube gibi video paylaşım siteleri yazılı iletişimi tehdit etmektedir. Çünkü değişen nesil ile birlikte insanlar, okumaktan ziyade izleyip dinleyerek bilgi sahibi olmayı tercih ediyorlar. Fakat bu da konuşma yeteneği zayıflamış, dolayısıyla iletişim bağını kaybetmeye yüz tutmuş bireyler meydana getiriyor.

İletişimde bir diğer önemli nokta ise hataya yer olmamasıdır. Hatalı başlayan bir iletişimde kopukluk olması yada iletişimin sonlandırılması kaçılmaz bir gerçektir. Dolayısıyla iletişimde hata yapmamaya özen göstermeli, karşılıklı fikir alışverişi yoluyla sağlıklı iletişim kurmayı denemeliyiz.

İnsanlar arasında sağlıklı bir iletişim için de eğitim ve öğretim şarttır. Bir insan ne kadar eğitimli olursa iletişime geçeceği bireye karşı tutum ve davranışları da bir o kadar gelişir.

Hiç şüphesiz her şeyin başı eğitimdir.




Yorumlar

  1. Çok güzel bir konuya değinmişsiniz bu yazınızda. Umarım herkes farkına varır ve insanlar çevresindeki kişilerle daha çok iletişime geçerek duygu ve düşüncelerini birbiri ile paylaşmanın mutluluğunu yaşar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyorum. Düşüncelerime katılmanızda benim için ayrı bir mutluluk.

      Sil
  2. Dinleme konusunda toplum olarak biraz eksik olduğumuzu düşünüyorum.Aktif dinlemeyi öğrenmek gerek :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet dinlemeden konuşuyoruz sonra da anlaşma problemi yaşıyoruz.

      Sil

Yorum Gönder

Yazı ile alakalı yorum yaparak değerli fikirlerinizi benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler.

Bizi Takip Edin