Türkiye'deki En İtibarlı 20 Meslek

Tübitak'ın desteğiyle yapılan araştırmaya göre ülkemiz insanlarınca en itibarlı 20 meslek sıralandı. Bu sıralamayı görür görmez hemen kendi mesleğinizi aradıysanız sizde bendensiniz demektir. İnşallah sizde benim gibi hüsrana uğrayanlardan olmazsınız. Zira mesleğimin itibarının düştüğünün farkındaydım. Fakat itibarımızın komple yerle yeksan olacağını hiç düşünmemiştim. Bu benim için üzücü bir durum. Lakin şu aşamada yapacağımız bir şey yok. Dilerim daha verimli çalışarak, halkımıza daha iyi hizmet ederek bir daha ki sıralamada daha üst basamaklarda oluruz.


doktor, meslekler


İtibar gören meslekler sırasıyla,

1- Tıp doktoru


Tıp doktorunun birinci sırada olmasına şaşmamalı. Doktorluk bence en kutsal meslektir. Şuan ki aklımla bundan 10-15 sene evvele dönebilseydim doktorluk için elimden geleni yapardım. Hem hastalarımı iyi eder hemde bol bol hayır duası alırdım.


2- Üniversite Profesörü


Geleceğimiz olan gençlerimizi erginlik yaşlarından sonra üniversitede hayata hazırlayan profesörlerimiz, her türlü saygıyı hak ediyor. Gençlerimize hayalindeki hayatı, hayalindeki mesleği kazanmalarında yardımcı olan profesörlerimiz, sadece onlara yardımcı olmakla kalmayıp, katıldığı radyo ve televizyon programlarında da görüş ve düşünceleriyle bizlere de ışık tutuyor.


3- Hakim


"Adalet mülkün temelidir." Bu sözü bilmeyen yoktur herhalde. Toplumsal barışı ve insanlar arasındaki adaleti sağlamakla görevli olan hakimlerimizin yaşantımızda ayrı bir önemi vardır. Verecekleri en ufak bir kararla hayatımızı baştan aşağı değiştirebilirler. O yüzden verecekleri kararları mutlak ve somut delillere dayandırırlar. Yüklendikleri sorumlulukları düşünürsek işlerinin çok zor olduğunu söyleyebiliriz. ALLAH yardımcıları olsun. Ben hakim olmayı istemem gerçekten.


4- Öğretmen


Öğretmenlik hakkında yazılacak o kadar çok şey var ki hepsini yazmaya kalksam, ne bende yazacak hal, ne de sizde okuyacak derman kalır. Hepimizin saygı duyduğu, buyur ettiği kutsal mesleğin sahipleridir onlar. Çocuklarımızı emanet ettiğimiz toplumun kanaat önderleridirler. Onların kıymetini bilelim. Çünkü biz öğrenciyken bizim her türlü yaramazlığımıza katlanıp, bize şevkatle sarılıp doğruyu yolu gösteren yine öğretmenlerimizdi.


5- Diş Hekimi

Korkarak koltuğuna oturduğumuz, acı çeksek bile tedavimiz için dayanmak zorunda kaldığımız mesleğin sahipleridir onlar. Aç bakıyım ağzını diyerek başlayan tedavide gözümüzden düşen bir damla yaş, bir ağız dolusu kan tükürsek bile, nihayete ermiş tedavinin mutluluğunu yaşarız. Diş ağrısı çeken onların kıymetini iyi bilir.


6- General

Kara ve hava kuvvetlerinde albaydan sonra gelen ve mareşale kadar olan yüksek rütbeli subaylara verilen unvandır. Deniz kuvvetlerindeki dengi amiraldir. Dünya tarihindeki en büyük askeri başarıları ecdadımızın kazandığını düşünürsek, yüksek rütbeli subay olan generale itibarın fazla olması da gayet normaldir. General rütbesi sırasıyla tuğgeneral, tümgeneral, korgeneral, orgeneral olmak üzere dörde ayrılır.


7- Vali

Vali bulunduğu ilin mülki amiri ve her bakanlığın ayrı ayrı ildeki temsilcisidir. İl protokol sıralamasında vali ilk sırada yer alır. Dışarıdan bakıldığında vali olmak cazip gelse de çok yoğun çalıştıklarını, ildeki resmi dairelerin kimi evraklarını tek tek inceleyip imzalamak zorunda olduğunun bizzat şahidiyim. Gece yarılarına kadar sayfa sayfa evrak imzalamak zor olsa gerek.


8- Subay

Subay aslında genel bir tabirdir. 6. Madde de açıkladığımız generallerde subaydır. Fakat ülkemizde subay deyince aklımıza sırasıyla asteğmen, teğmen, üsteğmen, yüzbaşı, binbaşı, yarbay ve albay gelir. Yine halkımızca bu rütbelilere itibar yüksektir.


9- Büyükelçi



Yurt dışında ülkemizi temsil eden, bulunduğu ülkenin kanunlarına tabi olmayan, diplomatik dokunulmazlığa sahip olan üst düzey memurdur. Ülkemiz vatandaşlarına yurt dışında hizmet etmesi hasebiyle vatandaşlarımızın itimadının da yüksek olması gayet normaldir.


10- Mimar

Günümüz şehircilik hayatında mimarlara  ehemmiyet verilmesi, insanların daha iyi ve konforlu yaşam sürmek istemesinden ileri gelir. Bu nedenledir ki mimarlar günümüzde itibar edilen favori mesleklerdendir.


11- Eczacı



Kanaatimce ülkemizde ki eczacıların  itibar görmesindeki bir numaralı sebep, "onları doktor yerine koymamızdır." Çoğumuz ufak tefek hastalıklarımız için doğrudan eczaneden ilaç almayı tercih ederiz. Bu işlem yanlış da olsa ilaca ulaşmanın kolay ve pratikliği bizi celbetmektedir. Eczacılarında bu konuda bize yardımcı olmaları, onlara olan itimadın yükselmesindeki ana faktördür.


12- Psikolog

Eskiden psikoloğa git deyince, "Ne işim var deli doktorunda denirdi." Günümüzde bu algıyı yenmeyi başardık çok şükür. Baş edemediğimiz sorunlarımızı aktararak bize çözüm yolu gösteren psikologlar, yoğun ve stresli geçen şehir hayatında önemli bir hizmet sunmaktadır. Bu yönüyle özellikle yeni kuşak tarafından itibarlı mesleklerden sayılmaktadır.


13- Makine Mühendisi

Makine mühendisliği topum nazarında itibar görmesinin başlıca nedeni, artık her şeyin makineleşmesi ve mühendisleri olmadan da makinelerin çalıştırılması, tamir, bakım vb. İşlerinin yapılmasının gün geçtikçe zorlaşmasıdır. Bu yüzdendir ki makine mühendisliğinin önemi  katbekat artmaktadır.


14- Devlette Genel Müdür

Yani müdürlerin de müdürü demektir. Zaten müdür lafzı bile bir yetkinlik ifadesi iken, genel müdür lafzının ayrı bir öneme ve itibara sahip olması kaçınılmazdır. Hele birde devlette genel müdürse, devletin desteğini de arkasına almanın vermiş olduğu güçle, kişinin itibarına itibar katması gayet normaldir.


15- Elektrik Mühendisi

Elektrik mühendisi de tıpkı makine mühendisi gibi geleceğin mesleklerinden biri olduğundan, saygı ve itibar görmesi oldukça normaldir. Kullandığımız araçların bile yavaş yavaş elektrik akımına geçiyor olması, elektrik mühendisliğinin önemini pekala vurgulamaktadır.


16- Avukat

Takım elbise ve çanta ikilisinin vücut bulmuş hali olan avukatların önemini, mahkeme kapılarına düştüğünüzde anlarsınız. "Avukat var ipe götürür, avukat var ipten alır". Sözü boşuna söylenmemiştir. Aslında çoğu adli olayda devlet tarafından ücretsiz avukat sağlanır. Fakat biz kendimize ayrı bir avukat tutmayı tercih ederiz. Sırf bu yaptığımız tercihin bile avukatlık mesleğinin önemini kavramamızda yeterli nedenleri gösterir.


17- Üniversitede Öğretim Görevlisi

Üniversite profesöründen daha alt kademede olmasına rağmen gelecek vadediyor olması sebebiyle, halkımız tarafından itibara layık görülmesi oldukça normaldir.


18- Belediye Başkanı

Belediye başkanının bu sıralamada kendine alt bölümde  yer bulması beni şaşırttı doğrusu. Belki de sıralamada aşağıda olmasının sebebi işin içine siyasetin dahil olmasındandır. Günübirlik siyaset insanı hatalara sürükleyebilir. Bundan sebep ki belediye başkanının sıralamada alt bölümde yer alması, halkımızın siyasete olan güvensizliğinin bir işareti olabilir.


19- İnşaat Mühendisi

Bence inşaat mühendisinin bu sıralamada kendine yer bulmasının sebebi, günümüzde ev, arsa yada büyük işletmeler gibi sektörlerde talebin artması ve artan talebe olan arzın da çoğalmasıdır. Yani arz talep ilişkisidir.


20- Astsubay

Subay rütbesinin bir alt rütbesi olan astsubay TSK içerisinde en küçük rütbe olarak bilinir. En küçük rütbeli olarak bilinse bile halkımızın astsubay rütbelisine itibarı büyüktür. Bence bu itibarın en büyük sebebi şerefli bir kurum olan TSK'nın bir ferdi olmasındandır.

Tübitak'ın desteğiyle yapılan araştırma sonucunda en itibarlı 20 mesleği kendi yorumumuzu katarak sıraladık. Umarım beğenmişsinizdir.

Sevgiler, Saygılar, Selamlar.




Yorumlar

  1. Merhaba...Siz sıralamada üst basamaklara çıkmayı düşünürken ben bu sıralamada kendi mesleğimi göremedim bile.O kadar liste dışıyız yani :) Biz ev hanımlarını meslekten sayan yok demek ki :) Sizi G+ ekledim.şimdiden mutlu bir bayram diliyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende mesleğimi göremedim malesef aynı kaderi paylaşıyoruz. Bende sizi ekledim teşekür ediyorum :)

      Sil
  2. Öğretim görevlisi olmayı çok istiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah olursunuz bence kolay bir meslek değil. Şimdinin gençleri zehir gibi maşallah :)

      Sil
  3. Okurken kulaklarımda babaannemin "doktor olun hakim olun kızım" sözleri çınladı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elleri öpülesi babanneler, büyükler her şeyin en doğrusunu görülorlar. Lakin biz dinlemiyoruz :(

      Sil
  4. Zaman çok şeyleri değiştiriyor, asıl mesele bakış açımızda galiba. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet haklı olabilirsiniz hangi meslegi sevdigimiz yaşımıza göre değişebilir.

      Sil
  5. Bence çok eksik var bu listede.Sanat yapanlar da çok itibarlı olmalı mesela.Sağlıkla uğraşan sadece hekimler değil tüm sağlık görevlileri de itibarlı olmalı.Aklıma bunlar geldi şu an :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demek ki vatandaşlarımız garantisi olan mesleklere yani devlet memurlarına daha çok itibar ediyor. Ne de olsa millet olarak garanticiyiz :)

      Sil
  6. İlerideki itibar görecek meslekler yazılımcı ve makine mühendisleri sanıyorum çünkü "Robotlar Çağı"'na ismini veren robotları yapan bu iki meslek olacaktır. Bu yüzden çok istenecek ve popülerleşecek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evek kesinlikle katılıyorum her şeyin makineleştiği dünyanın bir numaralı meslek gurubu olacak.

      Sil
  7. En itibarsız 20 meslek sıralaması da olsaydı keşke. Sanırım biz o sıraya girerdik. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) ben en iyisi en itibarsız meslek konulu yazi kaleme alıyım :)

      Sil
  8. İstediğim meslek bu sıralamada yok. Zaten o mesleği isterken bunu göze almıştım. İtibar benim​için çok önemli değil :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence vatandaşın itibardan kastı, sevgi yada sempati duymasıdır. Demek bize kimsenin sevgileri ve sempatileri kalmamış :(

      Sil
  9. Daha başlıgı görünce okumadan saydım, ne kadar sacmadır ki. Ön yargı var bence. Avukatların buyuk bir bölümü toy, alacagı paranın pesinde bilgisiz. Ögretmen desen, onlarda bilgisiz. Sordugun sorulara verdikleri en iyi cevap benim alanım degil. Ögretmen olan bi insanda genel kültür nasıl olmaz. Bir de toplumda gosteris merakı var ya, bakıcıları bile ögretmenden sayıyorlar. Acaba gerçek bir anneden artı ne yapıyor o ögretmenler 😃 dis doktorlarına gelince özel lüks bir muayenesi yoksa insan kaziklamıyorsa hakettigi degeri görmüyor, cunku diger bir cok doktor gibi zengin degiller. Aslında kısacası isimize geleni geldigi gibi de yorumlamayı seviyoruz.
    İster paralı ister parasız bende askerden başkasına itibar etmem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Memleket için Allah vermesin ama şehit olmak için can atan askere itibar etmeniz sevindirici. Diğer düşüncelerinize de katılmıyor değilim üniversiteler çoğaldıkça eğitim kalitesi düşüşe geçtı sanırım. Ama bence şuanda ihtiyacımız olan insan yetiştirebilmek. İnsanları Öğretmen,avukat,asker,polis vs yapabilirsin. Fakat okuttuğun okullarda adam yetiştirebildin mi önemli olan bu bence.

      Sil

Yorum Gönder

Yazı ile alakalı yorum yaparak değerli fikirlerinizi benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler.

Bizi Takip Edin