Kalbi Eğitmek

Kalbi eğitmeden aklı eğitmek eğitim değildir. Vicdan sahibi olmadan bilgi sahibi olmak tehlikelidir.

Aristoteles

Şüphesiz ki kalbimiz vücudumuz için vazgeçilemez bir organdır. Biyolojik ve fizyolojik açıdan bakarsak kalbimizin marifetlerini saymakla bitiremeyiz. Ama bu yazımızda kalbimizin yaşam fonksiyonlarımıza etki eden somut faydalarından ziyade soyut faydalarına, yani hayatımızı şekillendiren karakterimizi, davranışlarımızı, yaşam biçimimizi etkileyen bu gibi durumları gelin hep birlikte inceleyelim.


kalp


Kalbi eğitmekten kasıt nedir?

Kalp nasıl eğitilir?

Kalbin eğitimi çocukluğa geçişte başlar. O zamanlardaki eğitim kalbin sahibi tarafından değilde, ebeveynler ve çevresel faktörlerle gelişir. Bu aşamadan bireyin ergenlik aşamasına kadar kalp eğitiminde ebeveynlerin katkısı çevresel faktörlerin katkısından daha fazladır. Ne zaman ki kişi ergin bir birey olur ve toplumda yer edinmeye başlarsa, kalp eğitiminde ebeveyn katkısı kendini geri planda bulur. Artık o saatten sonra kişinin aldığı kararlar ve çevresel faktörler  kalbinin eğitiminde belirleyici rol olacaktır.

Kalbin eğitimi insanlık tarihiyle başlar ve son insan ölenedek değişerek ve gelişerek devam eder. Kalbin eğitimli olup olmadığı kişinin ahlaki durumunu, karakterini ve ne kadar erdemli olup olmadığını gösterir.

Konumuza felsefi açıdan bakarak ve daha açık konuşmak gerekirse kalp eğitimi;

Bireyin kendisine, ailesine ve topluma sağlayacağı yararlar bütünü olup, kazandığı vasıfları iyi ve güzele kullanmayı amaçlaması olarak tanımlanır.

Yani bireyin ne kadar iyi bir insan olduğu eğitimli olan kalbinin güzelliğine bağlıdır.

Hani bazen "ne kadar kalpsiz adam" diye bir serzenişte bulununuruz ya, işte bu şikayet kişinin eğitimsiz olan kalbinin toplum hayatına olumsuz yansımasından başka bir şey değildir.

Eğitimsiz olan kalp bireyin sadece kendisine zarar vermekle kalmayıp, toplumun geneline yayılan huzursuzluk ve uyumsuzluk virüsüdür.

Eğer bu virüs ile mücadele edilmezse toplumsal yıkıma ve kitlesel çöküşe sebep olması kaçınılmazdır.

Her virüste olduğu gibi burada da erken tanı ve teşhis elzem olan bir durumdur. Mücadeleye yani kalbi eğitmeye geç kalınmışsa, uygulayacağınız tedavi ve kullanacağınız ilaçlara karşı vücudun direnerek kendini savunması, geç kalmış tedaviye uyumsuzluk göstermesi gayet doğaldır.

Yapılması gereken ise;

- Kalp eğitimini erken yaşlarda bitirmek. Yani bireyin ahlaki gelişimini, kişinin karakter oturma yaşını geçirmeden tamamlamaktır.

Aksi halde kalbinde vicdan ve merhamet olmayan nesillerin yetişmesi ve sosyo kültürel hayatımızda kör düğümlere sebep olması normaldir.



egitim, okul


Aslında gündelik hayatta bu tip hastalıklı kalplerle karşılaşırız. Ama vurdum duymazlıkla geçiştirir yada karşılaştığımız durumu normal sayarız.

Bazen deriz ya 'bu ne biçim doktor yada bu ne biçim memur veya bu ne biçim mütahit' işte bu haslıklı olan kalbin iyileşmeden bir yerlere gelip etrafındakilere fayda sağlamaktan çok zarar vermesidir.

İşte o yüzden vicdan sahibi olmadan bilgi sahibi olmak tehlikelidir.

Kalbi güzel insanlarla haşr olmanız dileğiyle,

Sevgiler, Saygılar, Selamlar.

Yorumlar

  1. Kalp en önemli organımız olması bir yana anlattığınız gibi eğitimi küçük yaşlarda başlaması tercih edilen bünyesinde; kocaman maneviyat alemimizi taşıyan değerimizdir. Yazdıklarınıza ekleyecek bir şey yok. Sadece şu vurdumduymazlıktan kurtulmadığımız, neleri başarabileceğimizin bilincine varamadığımız sürece kişisel mutluluklarla hiç bir yere varamayacağımızı anlamalıydık. Sanırım devrimizde bunun acılarını çekiyoruz. Bilgi, ancak eğitimli bir kalpte yarar bulur ve etrafına da dalga dalga yayar. Saygılar size de.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değereli yorumlarınız için teşekkür ederim. Ayrıca aynı fikirde olmaktanda mutluluk duydum. Saygılar size de.

      Sil
  2. Bende aslında dışarıdan bakıldığında soğuk biri gibi görünsemde yaşadığım şeyler sebebi ile sevgimi sadece birkaç kişiye verebiliyorum gerçek anlamda. Sanırım kalbimi çok kırdılar ve bende insanlara karşı soğudum diyebilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki de soğuk biri değilsinizdir. Belki de karakteriniz ağır başlıdır. Evek haklısınız insanların hayattaki yaşadığı olumsuz olaylar, kişiyi hayata ve çevresindekilere karşı değişik tutum ve davranışlara itebiliyor. Değerli yorumunuz için teşekürler.

      Sil
  3. Küçük yaşlarda güzel ahlak anlatılmalı. Neyin doğru neyin yanlış olduğu pek de anlatılmıyor gibi geliyor bana. Sadece şunu yap bunu yapma diye emir veriliyor çocuklara. Ve aileler de güzel ahlak üzere yaşamıyorlar ki; çocuklara örnek olsunlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlille sonuna kadar size katılıyorum. Aileler çocuklara rol model olamıyor

      Sil
  4. Çok güzel noktalara değinmişsiniz . Burda aile çok önemli . Çocuk iyi bir aile ortamında sevgi ve saygı ile büyütüldüğünde kalbine de sevgi saygı tohumları ekiliyor ama işte aileden bir şey gelmeyince ve kötü şeyler gördüğünde de kindar gaddar vicdansız oluyor . Kalp eğitimi gerçekten çok önemli bir konu . Bitirirken yazdığınız söz çok güzeldi . Vicdan sahibi olmadan bilgi sahibi olmak tehlikelidir ... Umarım bizler vicdan sahibi bireyler yetiştirebiliriz de kalp eğitimine katkımız olur . İyi günler ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazımı çok güzel özetlemişsiniz. Çok teşekkür ediyorum size. Ayrıca yayınımı beğenmeniz için de mutlu oldum.

      Sil

Yorum Gönder

Yazı ile alakalı yorum yaparak değerli fikirlerinizi benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler.

Bizi Takip Edin