Psikolojik Travma

Çağımızın çığır açan yenilikleri ile beraber gelen ve baş etmekten başka çaremiz olmayan bir savaşın adıdır psikolojik travma. Günümüzde herkesin başına gelebilecek bir sosyal tehlikedir. Depresyon, asosyallik, mutsuzluk, uyuşukluk ve hatta intihara kadar varan sonuçlar doğurabilir malesef.

Peki üzerimizde bu kadar olumsuz sonuçlar bırakmayı başaran psikolojik travma tam olarak nedir? Nasıl oluşur? Ve en önemlisi de nasıl yenebiliriz?


mutsuz insan, depresyon



Hayatımıza etki eden, maddi ve manevi bütünlüğümüzü tehdit eden, olay veya durumlara karşı verdiğimiz tepkilerin bütününe psikolojik travma diyoruz. Fakat maddi ve manevi varlığımızı tehdit etse bile başımıza gelen her olay ve durumlara karşı verdiğimiz tüm tepkilere de psikolojik travma tepkisi demek doğru olmaz. 
Çünkü yaşanan olay kimileri için derin üzüntü veren veya dayanılmaz acı ve keder yaratan bir durum iken, kimileri içinse sıradan yada baş edilemeyecek kadar olumsuz bir durum olmayan bir olgudur. İşte aradaki bu tepkisel fark kişinin karakteri ile doğrudan ilgilidir. Herkesin karakteri hiç şüphe yok ki birbirinden farklı ve bambaşkadır. Herkesin hayattaki olumsuz durumlara karşı verdiği tepki, dayanabildiği sınır ve buna bağlı olarak olumsuzluklara karşı giriştiği güç mücadelesinin de farklı olması kaçınılmaz olacaktır.

Girişilen bu güç mücadelesinde de bazıları zafer kazanırken, bazılarının da kaybetmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Çünkü bu doğanın kanunudur. Eğer herkes her şeyi yapabilecek güç ve kudrette olsaydı, dünya'da tek düzeyde yaşamını sürdüren ve birbirinden farklı olmayan insanlar olurduk.

Peki psikolojik travma nasıl oluşur?


delirmis, depresyon

Yazımızın başında da değindiğimiz üzere;

"Hayatta maddi ve manevi bütünlüğümüzü tehdit eden her olaya karşı verdiğimiz tepkilere psikolojik travma diyoruz demiştik." Ve bu tepkilerin yarattığı etki kişiye göre değişir diye eklemiştik.


Bu sebeple psikolojik travma yapan durumlar şunlardır diye bir açıklamaya gitmek bence pekte mantıklı bir yaklaşım olmayacaktır. İnsan psikolojisi üzerinde olumsuz etki yapan genel olaylar elbette ki vardır. Bunlar işten çıkarılma, gelecek kaygısı, sağlık sorunları vs. Fakat bu gibi durumların kişi üzerinde kesin bir biçimde, psikolojik travma yapacak iddasında bulunmak bence yanlış bir tespitten öteye gitmeyecektir.

Savunduğumuz üzere yaşanan olayların psikolojik travma yapma etkisi kişiye göre değişkenlik gösterirken, oluşmuş olan psikolojik travmanın tedavi biçiminin de değişkenlik göstermesi elbetteki muhtemeldir.

Kişiler yaşadığı olumsuzlukları bazen kendi çabaları ile yenebilirken, bazen de bir uzmana başvurmaları gerekebilir. Bu gerekliliğin tayini yine kişinin kendisi ile ilişkilidir.

Görülüyor ki bir çoğumuzun hayatına ara ara davetsiz olarak gelen psikolojik travma, baş edemeyeceğimiz kadar büyük bir sorun değildir.

Eğer sizde bir gün kendinizi psikolojik travma içinde bulursanız yapmanız gerekenler,

1: Önce sorunun varlığını kabul et
2: Çözüm yollarını ara ve gerekirse bir uzmana başvur
3: Sorunu hayatından atanadek durma. Yani asla pes etme



Yorumlar

Bizi Takip Edin