Boş Televizyon Yayınları

Televizyonun çocukluğunuzdaki yerini  hatırlıyor musunuz?
Benim çocukluğumda renkli televizyonlar yeni çıkmıştı yada babamın o kadar parası yeni birikmişti. Ama annanemgilin televizyonu siyah beyazdı. Televizyon ilk açıldığında görüntü parazitli olurdu ve düzelmesi için beş dakika kadar heyecan ve sabırsızlıkla beklerdik. 

                                          tv coplugu


Çocukluğumuzdaki televizyon programları ne kadar da güzeldi. Eğlenceli eğitici ve İzlediğimiz zaman kendimizi, ailemizi, yaşadığımız çevreyi yani hayatımızda var olanı veya olması gerekeni izlerdik. Oyuncular sıcak ve sevecenlerdi. Halkın oyuncularıydı onlar. Halka tepeden bakmak yerine bizle iç içeydiler. Bir kutunun içine sıkıştırılmış kocaman bir alile gibiydik.

Peki ne oldu da günümüzdeki facia programlara maruz kaldik? Hatayı nerede yaptık?
Televizyon bizim icadımız değildi. Televizyonu ithal ederken onun programlarını ithal etmemek olmazdı. İlk ithal edilen programlar çok sırıtmadı alıştık yada bize uygun hale getirdik. Sonraları kendi programlarımızı kendimiz oluşturduk. Bizi anlatan, güldüren, eğlendiren kimi zaman hüzünlendirip düşündüren programlarımız vardı. İşte televizyon makinasıyla beraber geçirdiğimiz en güzel yıllarımız bence o zamanlardı. Ama maalesef bunlarla yetinemedik. Tüm güzellikleri yok etmeye başlayacak kötü bir serüvenin ilk fitilini, yine bir ithal programla ateşledik.

tv coplugu

Peki bu içi boş tv programı neydi?

BBG yani "biri bizi gözetliyor" programından başkası değildi.

Eğer hatırlasanız her şey bu boş programla başladı. Ardından da neler gelmedi ki. Tülinler, canerler, semra kaynanalar, saçma yarışma programları ve sayamadığımız yada unuttuğumuz boş tv yayınları serüveninde günümüze geldiğimizde ise, önünü alamadığımız evlendirme programları, gündüz kuşağı kadın programları, survivor, kısmetse olur, bu tarz benim gibi insana hiç bir şey vermeyen zaman israfı ve ahlaki çöküntü yaratan bu gibi programlar bizi bizden alıp götürüyor. Sonra da günümüzde yaşanan şiddet ve cinsel içerikli olumsuz haberler bize ulaştığı zaman 'bize ne oldu da bu hale geldik' yada 'ne oluyor bu insanlara' demekten kendimizi alamıyoruz.

Serzenişte bulunuyoruz. Kimi zamanda bu programları eleştiriyoruz. Kim bilir belki de bu programları izliyoruz da. İzlerken izlemememiz gerektiğini de biliyoruz aslında ama yine de izliyoruz. Nasıl bir bataklığa saplandığımızı idrak edemiyoruz maalesef.

Sevgiler, Saygılar, Selamlar.


Yorumlar

  1. BBG konusunda ben de aynı düşünüyordum. Her şey o programla başladı evet. Fakat onun öncesindeki Televole'yi atlamayalım derim. Önce Televole daha sonra BBG. Bu artık önü alınmaz bir seviyesizliği de beraberinde getiren programlar, reklamlarla desteklendi, vergilerle kabul gördü. Dizi gibi izleniyorlar ve içerikleri tamamen senaryo. Kimisi bilip izliyor, kimisi bilmeden kaptırıyor kendini.

    Yalnız televizyonun bir süre sonra tamamen biteceğini de öngörmek gerekiyor. Yeni yetişen nesil artık televizyon izleyicisi değil. Onların etkilendiği platform internet.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim hatırlayabildiğim bbg onun dışında türlü türlü rezilliklerde olmuştu haklısınız.
      Bende size katılıyorum tevelevizyon dünyası bitişin başlangıcında şimdi en büyük trend youtube

      Sil
  2. Ben kendime baktığımda izlemiyorum. Film, Müzik, daha çok psikolojik insan davranışları bu tarz bakıyorum. Dizi kültürüm hiç yok konsantrasyon eksikliğimden sabit bir dizide kalmam söz konusu değil. Bunu yaptırım gücünü üst makamlardan gelmeli yani tavşana kaç tazı ya tut denmemeli Hala kapanacak nerede uydu üzerindeki evlilik programları kapanacak denilmekte mantık hatası burada başlıyor. Uydu daki durumları kapatmak yerine halkın bir tıkla ekrana getirdiklerini ilk kapatsalar yok her işimiz tersten....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malesef kapatılama durumunun gecikmesindeki en büyük engelleme bu tarz programları izleyenlerden geliyo. Böyle programların müptelaları var. Benim ailemden de var malesef. Izlemeyin hepsi yalan diyorum evet yalan hepsi diyolar ama yine de kendilerini alamıyorlar. Nasıl bir çekim gücü oldular beyinleri nasıl bu kadar teslim aldılar anlamak gerçekten güç. Bizden bizden alıyorlar. Aslımız neslimiz aile yapımız bu kadar kolay harcanıyor ve biz büyük bir istekle izliyoruz.

      Sil
  3. Hoşgeldiniz tekrardan :D Ben hiç televizyon seyretmem. Nefret ederim zamanımın öldüğünü düşünürüm. Daha çok bilgisayarımla uğraşıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgördük elif hanım teşekkür ediyorum. İzlememek yetmez izlettirmemek gerekirde hep beraber bir kamuoyu oluşturup aile, kültürel ve sosyal hayatımızı mahvetmekle görevli televizyon memurlarına hadlerini bildirmeliyiz. Ama malesef hepimiz boşver demeyi yada hı hı evet izlememek gerekir demekten öteye gidemiyoruz.

      Sil
  4. Herkes hemfikir, tek kanal ve sınırlı saatlerde yayın yapılan dönemler öğretici ve eğlendirici yayıncılık açısından en güzel zamanlarıydı televizyonun. Doğru teşhis, dışarıdan ithal edilen uyarlama yayınlar belki bugün sosyolojik patlama dediğimiz durumları da beraberinde getirdi. Ben çok az izliyorum, dizi vs zaten tahammül kapsamımda değil, çocukları düşünüyorum özellikle çizgi film kuşağından çıkan yaş grubu için boş bir kutu. Şöyle de bir durum var tv yavaş yavaş tarih olacak gibi. Güzel bir yazı hazırlamışsınız, elinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli yorumlarınızla katkı sağladığınız için teşekkür ediyorum.

      Sil
  5. Amerika'dan sonra televizyon izlenme noktasında ikinci milletiz. Okumayı, araştırmayı ve sormayı bilmeyen insanın tek bilgilenme kaynağı burası. Birilerinin menfaatleri uğruna denetimsizlikle baş başa giden saçma programlar...
    Ne desem bilmiyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bazen sorunumuzu anlama ve anlatma noktasında kelimeler kifayetsiz kalıyor. Ama bu demek değilki bunlarla mücadele etmekten geri duracağız.

      Sil
  6. Tv programları bizi bozdu. Biz bozulunca programlar iyice bozuldu. Bu kısır döngüden sıyrılıp, dünya ve ahiretimiz için daha faydalı işlerle meşgul olmalıyız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu gidişatı hiç beğenmiyorum. Umutlarım o kadar kırıldı ki artık düzelme ihtimalini bile göremiyorum malesef.

      Sil
  7. Üstelik bu programlari herkes kötü elestiriyor buna ragmende izleniyor. Hala saskinim. Birde o kiyafet yarismasinda cikan tipler yok mu, instagramda kisa videolarini goruyorum icim kalkiyor. Boyle sacma seyleri gercekten izliyor olamazlar, beyinsizlik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kanallarda bu tarz tv programlarının arkasında olanlar çok zeki. Kendi pisliklerini iyi pazarlıyorlar. Bu rezillikleri bizim gibi izlemeyip tepki koyan çok. Lakin bakacak bir şey diyip bakan da çok. Arz ve talep ilişkisi yani. Bir ara yasaklandı dediler hala ekranlardalar. Nerde biter bu iş. Nerde kopar dananın kuyruğu bilinmez.

      Sil

Yorum Gönder

Yazı ile alakalı yorum yaparak değerli fikirlerinizi benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler.

Bizi Takip Edin