12/24 Çalışma Sisteminin Tasviri

Ülkemizde özel güvenlik ve kimi resmi kurumların bazı bölümlerinin fakat en çok kolluk kuvvetlerinin çalışma sisteminin adıdır 12/24 çalışma sistemi. Tabi buna sistem demekte ayrı bir tartışma konusu olur. Kabaca tasvirini yapmak gerekirse 12 saat mesai 24 saat izin sistemidir. İlk bakışta, "ne güzel çalıştığının iki katı kadar izin yapıyorsun yorucu olmaz." Gibi görünse de, bunu birde bu sisteme tabi olanlara sormakta fayda var. Sabah 08:00 ile başlayıp akşam 19:00 itibarıyla biten gündüz mesaisi normal mesai saatlerinden uzun ve yorucu olsa da gündüz koşulları olduğu için bir şekilde zaman geçiyor ve de çıkış vakti geliyor.

her sey yolunda, tamam, okey


Ertesi gün akşam mesaisine geliyorsunuz. Akşam mesaisi ise 19:00 ile başlayıp sabah 08:00 itibariyle bitiyor. Yani gündüz mesaisi 11 saat iken gece mesaisi 13 saat oluyor. İşte eğlence tam bu zaman başlıyor. Gece yarısına kadar gırgır şamata bir şekilde zaman geçirmeye çalışıyorsunuz. Gece yarısından sonra uykuyu kaçırmak için çay, kahve, atıştırmalık yiyecekler derken saat gece 2 oluyor. O saatten sonra yorgun gözler vücuda artık uyumalısın sinyalleri vermeye başlarken, gece 3'den sonra istemsiz olarak başınızı bir yerlere yaslama ihtiyacı hissediyorsunuz. Saat 4'den sonra öne arkaya sağa sola savrulan başınızı düzgün tutmakta zorlanabilir ve de başarılı olamayıp kafanızı bir yerlere çarpabilirsiniz. :) Dikkatli olmakta fayda var. Saat 5'den sonra vücudunuzun kasları gevşemiş harap ve bitap halde kendinizi bir yerlere yığılmış olarak bulabilirsiniz. Saat 6 itibariyle de yığılmış olan vücudunuzu isteseniz de kendine getirme zorlanabilirsiniz.


yorgun insan, bitkin


Saat 7 ve sonrasında nöbet değişim saatinin yaklaşması itibariyle de gözlerinizi ovuşturup kendinize gelebilirsiniz. Nöbet değişim saati geldiği zaman da, görev mahalinizde oyalanmadan ve de kendinizden rütbeli birine mümkün mertebe görünmeden hemen evinize gidin. Telefonunuzu sessize alıp zaman kaybetmeden uyuyun. Uyumadan öncede öğlen ya da akşam saatlerinde sizi yeniden göreve çağırmamaları için de dua etmeyi unutmayın :) Bilmeniz gereken bir şeyi de eklemekte fayda görüyorum. Mesai bitti evinize geldiniz uyudunuz her şey bitti sanmayın. Uyandığınız da gece ile gündüzü karıştırabilir sersemliyebilirsiniz. Ve son bir şey daha. Çok fazla uyumamanızı da  tavsiye ederim. Yoksa günü takip eden gece uyuyamayıp sabah mesaisine de uykusuz gidebilirsiniz. 

İyi mesailer.     


Yorumlar

  1. Bu sistemin 12/12 versiyonu da var malesef. İnsan üstü güç beklentisi ile çalışmaya maruz kalanlar. Aile hayatı,sosyal hayatı, yemek düzeni, uyku duzeni...olamayanlar... Allah hepsine yardım etsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet. Haklısınız Allah hepsinin yardımcısı olsun. Güç kuvvet versin.

      Sil
    2. Bizide ne yazık ki o sistemle çalıştırıyolar aynı köle gibi çalıştırıyorlar bi zamandan sonra kahve bile etki etmiyor

      Sil
    3. Allah yardımcınız olsun.

      Sil
  2. insanlıktan çıkaran evreni ve dünyayı sorgulatan ailenizi çocuklarınızı kendinizi unuttuğunuz polisin çalışma sistemi.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yazı ile alakalı yorum yaparak değerli fikirlerinizi benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler.

Bizi Takip Edin