Tarihin En İyi Süikastçileri

Haşhaşiler kimdir? Nerede kurulmuştur? Kurucusu kimdir? Neyi amaçlamışlardır? Tarihe meraklı gözlerle bakan, tarihi olayları öğrenince kendini ordaymışcasına kaybeden, okuduğu ve sevdiği tarihte yaşasaydım keşke diyecek kadar tarihe aşık birinin haşhaşileri kendi kaleminden anlatması elbette beklenebilecek bir durum. Öyleyse başlayalım. 

Öncelikle haşhaşi kelimesinin manasına değinmek istiyorum. Kısaca batı dillerinde süikastçi kiralık katil manalarına gelen arapça'da ki kökenidir haşhaşi. Haşhaşiler ismaililik mezhebini temel alan fatımi devletinde dinsel bir bölünme sonucu ortaya çıkmıştır. Ortaya çıkan iki koldan biri olan nizarlığın temsilcisi olan haşhaşiler önce İran ve Suriye'de etkili olmuşlardır. Ele geçirilmesi zor kalelerde örgütlenmişlerdir. Kurucusu önemli bir tarihi kişilik olan adına kitaplar yazılan Hasan Sabbah'dır.


hassasiler, hasan sabbah

Hasan Sabbah haşhaşi örgütünü bazı filmlerde bahsi geçen tarihi Alamut kalesinde kurmuş ve ölene kadar bu kaleden dışarı çıkmamıştır. Dönemin önemli kişilerine süikastine dayanan oldukça etkili, farklı ve sezilmesi zor bir askeri strateji oluşturmuş ve orta çağ islam dünyasında savaş meydanlarında savaşmak yerine savaşa sebep olanı ortadan kaldırmayı yeyleyen istihbari faliyetleri de kullanan örgüttür haşhaşiler. 

İdeolojik açıdan sunni siyasi ve dini çevrelerini özellikle Abbasi ve onun koruyucusu olan Büyük Selçuklu Devletin'i hedef almıştır. Bunun yanında moğol ve çeşitli gayrimüslim devlet adamlarının ileri gelenlerini de hedef almıştır. Büyük Selçuklu Devleti'nin en parlak dönemlerinden düşüşe geçmesine ve şehzadeler arasında geçen taht kavgalarında önemli rol oynamışlardır. 

Tarikat sıkı bir hiyerarşi ve katı disiplin kurallar anlayışına sahiptir. Tarikat tarafından suikastçilere esasiyun denilmektedir. Bu günümüzde ubisoft tarafından benimde bir zamanlar hayranlıkla oynadığım ve bilgisayar oyun meraklılarına şiddetle tavsiye ettiğim assassin's creed adlı oyuna ilham kaynağı olmuştur. Yaptığı süikastlerinin neredeyse tamamında hançer kullanmışlardır. Haşhaşi'lerin yaptığı süikastlerden sonra kaçmaması süikast yaptığı kişinin korumaları yada halk tarafından linç edilmeyi beklemesi ve bunun da dinsel bir ritüel olarak benimsemişlerdir. Haşhaşilerin bazı süikastleri de şunlardır;

Büyük Selçuklu Devleti veziri nizamülmülk
Fatımi orduları başkomutanı El-Efdal Şehinşah
Büyük Selçuklu Devleti veziri Muineddin Kaşi
Abbasi halifesi Raşid
İran Selçuklu Devleti hükümdarı Davud
Trablus kontu 2. Raymond
Selahaddin Eyyubi'ye iki süikast girişimi

Haşhaşi'ler tarihin bilinmezlerle dolu gizemli sayfaların da yerini korumaktadır. Değişik stratejileri ve kendilerine has dinsel ritüelleriyle öyle görünüyor ki daha da ilgi uyandırmaya devam edecek. Benim de ilgimi uyandıran haşhaşileri gorevliyazar penceresinden anlatmaya çalıştım umarım yardımcı olabilmişimdir herkese teşekkür ediyorum.

Sevgiler, Saygılar, Selamlar







Yorumlar

Bizi Takip Edin